Fontos dolgok derültek ki az egészségünkről

Egészségtelennek érzik magukat a harmincasok, a nők kielégítőbbnek találják a nemi életüket, és a fiatalabb korosztályban vannak a legnagyobb ivók - a Nagy Egészségteszt idén is érdekes eredményeket hozott!

Ön mennyit sportol hetente? Mennyi gyümölcs, zöldség, hús és tejtermék kerül az asztalára? Él-e valamilyen káros szenvedéllyel, gyógyszert, vitaminokat szed-e rendszeresen? A magány , a szorongás állandó szereplője a mindennapjainak? A fenti kérdésekre adott válaszok különösen fontosak az egészségünk szempontjából, tízből nyolc betegség kialakulásáért ugyanis az életmódunk a felelős. Ezért a HáziPatika.com és a Nők Lapja Egészség ötödik alkalommal mérte fel a lakosság egészségi állapotát és életmódját: a Nagy Egészségtesztet idén is több mint 6600-an töltötték ki.

Az idősebbek elégedettebbek az egészségükkel

Megdöbbentő módon a válaszadók 73 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségtől: közülük minden negyedik elhízott, 22 százalékukat a magas vérnyomás , 16 százalékot pedig valamilyen reumatikus megbetegedés kínozza. A pollen- és állatszőr-allergiások aránya 16 százalék volt, és 11 százalékot a depresszió is érinti. Vizeletinkontinenciája 15 százaléknak volt már - a kellemetlen panaszok elsősorban az idősebb korosztályt érintik (18 százalék), de a menopauza (9 százalék) és várandósság (5 százalék) időszakában is sokaknál jelentkezik ez a kellemetlen panasz.

A tíz legdrágább betegség Magyarországon Az egészségbiztosító a 2015-ös év során a legtöbbet a cukorbetegség ellátására költött, de komoly összeget fordítottak a szívbetegségek, illetve a magas vérnyomás okozta megbetegedések kezelésére is. Az OEP tájékoztatása alapján összeállítottuk azon 10 betegség listáját, melynek kezelése a legtöbbe kerül a magyar államnak - kattintson !

Ennek megfelelően az egészségünkkel sem vagyunk túlságosan megelégedve: csupán 22 százalék véli úgy, hogy egészségesebb hasonló korú társainál, 18 százalék pedig rosszabbnak tartja az egészségét az átlagosnál. Érdekes módon azonban éppen az a 65 év feletti korosztály nyilatkozott a legpozitívabban az egészségi állapotáról (34 százalékuk az átlagnál fittebbnek érzi magát), amelynél már a súlyos betegségek kialakulásának kockázata is a legmagasabb. A legrosszabbul pedig a harmincasok érzik magukat a bőrükben: 23 százalék rossznak tartja az egészségét, és csak 14 százalék elégedett vele.

A káros szenvedélyek terén sajnos mi sem vagyunk mértéktartóak, a válaszadók negyede rendszeres dohányosnak vallotta magát. A füstölgők legtöbbje naponta 11-19 szál cigarettát szív el, de a válaszadók 4 százaléka egy doboznál is többet fogyaszt naponta. Valamilyen alkoholos italt a kérdőívet kitöltők 67 százaléka fogyaszt, 20 százalékuk hetente legalább egyszer vagy annál is többször, 7 százalék pedig legalább naponta vagy naponta több alkalommal is a pohár után nyúl. A fiatalabb korosztályban vannak a legnagyobb ivók, a 19 éves kor alattiak 6 százaléka naponta többször is iszik, a huszonéveseknek pedig csupán 23 százaléka absztinens.

A stressz számos komoly betegség kialakulásában szerepet játszik
A stressz számos komoly betegség kialakulásában szerepet játszik

A fenti válaszok alapján nem meglepő, hogy a kérdőívet kitöltők 34 százaléka időnként, 40 százalékuk pedig rendszeresen szed valamilyen gyógyszert. Az életkorral persze ennek az aránya is nő, elkeserítő viszont, hogy már a 19 évnél fiatalabbak 23 százaléka is állandó kezelésre szorul. Népszerűek azonban a vitaminok: 40 százalék rendszeresen, 42 százalék pedig alkalmanként szedi őket, a legtöbben pedig havi 2000-5000 forintot költenek ilyen készítményekre. A tavalyi évhez képest nőtt az étrend-kiegészítőket alkalmanként (33 százalék), illetve rendszeresen (17 százalék) fogyasztók száma is.

Az egészségünket jelentősen befolyásolja az is, hogy mi kerül az asztalunkra. Az egészséges étrend alapját képező tejtermékeket csak a válaszadók 35 százaléka fogyasztja mindennap, valamilyen húsétel (beleértve a felvágottat) pedig tízből négy ember asztalára kerül napi rendszerességgel. Még ezeknél is kevesebb, 32 százaléknyi azoknak a száma, akik naponta legalább egyszer esznek valamilyen gyümölcsöt.

Stresszesek vagyunk és magányosak

A modern embert érintő, úgynevezett civilizációs betegségek legtöbbjében a stressz komoly rizikófaktor, növeli bizonyos szív- és érrendszeri és mozgásszervi problémák kialakulását, de az emésztőrendszer és idegrendszer működésére is hatással van. Épp ezért jelent gondot, hogy a válaszadók 64 százaléka rendszeresen él meg feszült pillanatokat, 11 százaléka pedig úgy érzi, hogy erős stressz alatt van. Az elmúlt három hónapban csupán 18 százalék nem volt olyan hangulatban, amely negatívan befolyásolta volna a mindennapjait.

A válaszadók harmada nem él szexuális életet, legkevésbé a 19 alatti (83 százalék), és a 65 év feletti (65 százalék) korosztály aktív ezen a téren. A nők nagyobb arányban találják kielégítőnek a nemi életüket: 26 százalékuk teljesen elégedett vele, míg a férfiaknak csupán a 16 százaléka.

Az aktív nemi életet élők körében a legnépszerűbb fogamzásgátló eszköz a gumi óvszer, 19 százalék használja - ugyanekkora viszont azoknak az aránya is, akik semmilyen módon nem védekeznek. Hiányos szexuális ismeretekre utal az is, hogy 11 százalék a megszakított közösülést részesíti előnyben, amely nemcsak a nemi betegségek, de a nem kívánt terhesség ellen sem nyújt védelmet. Orális fogamzásgátló tablettát a válaszadók 9 százaléka használ, a legkevesebben pedig a méhen belüli (3 százalék) és a hüvelyi (3 százalék) fogamzásgátlásban, illetve a naptármódszerben (1 százalék) bíznak.

A kérdőív kitért az otthonápolásra is, amely a válaszok alapján is sok magyart érint: 36 százalék nyilatkozott úgy, hogy családjában van olyan személy, aki rendszeres ápolásra szorul.

Ők válaszoltak

A 15 évesnél idősebb internetező népességre reprezentatív kérdőívet több mint 6600-an töltötték ki, nagyjából egyenlő arányban képviseltették magukat a férfiak (48 százalék) és a nők (52 százalék). Fővárosi a válaszadók közel egyötöde (19 százalék), illetve majdnem ugyanilyen arányban töltötték ki megyeszékhelyen (20 százalék) élők is; 36 százalék jelölt meg várost lakhelyéül, a válaszadók negyede (26 százalék) pedig községben vagy faluban él. Egytizedük 19 évnél fiatalabb volt, 19 százalékuk a 20-29 éves korosztályt képviselte, a 30-39, 40-49 és 50-65 évesek pedig 22-22 százalékukat tették ki. 65 évnél idősebb a válaszadók öt százaléka volt.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: