Fogós fogfájás

Sajnos, ritka az olyan felnőtt, akinek fogsora tökéletesen rendben van, és még életében egyszer sem kínozta fogfájás. Vegyük sorra, mi minden állhat a fájdalom hátterében és mi a teendő, ha nem sikerült megelőzni, elkerülni!

Mélyülő üregek

A fogfájás leggyakoribb oka a fogszuvasodás (káriesz), vagyis a fogüreg-képződés. A szuvasodás megindulhat a fog sima felszínén, illetve a felső részén lévő barázdák, árkok, gödrök mélyén megbújó baktériumok nyomán, ahogy a savtermelő baktériumok kioldják a kalciumot a fog anyagából. Ha valamilyen ínybetegség (sorvadás) miatt az íny lehúzódik, és szabadon hagyja a foggyökeret borító cementanyagot, ott is kialakulhat szuvasodási folyamat. A zománckáriesz, a zománc áttörése még viszonylag lassú folyamat, majd a puhább fogbélben (dentinben) felgyorsul és a szuvasodás gyorsan halad a fog legbelsőbb, idegeket és ereket is tartalmazó része felé. A fájdalom a zománc áttörése után jelentkezik: a fog először érzékennyé válik, például hidegre, melegre, majd külső behatás nélkül is fájhat. A szuvasodást könnyebb megelőzni, mint gyógyítani: rendszeres fogmosással, jó szájhigiénével, fluoridbevitellel, barázdazárással, szükség esetén antibakteriális terápiával elkerülhető. Fogorvosi kezelésre nemcsak akkor van szükség, amikor a fogzománc már megsérül, és az üregképződés elkezdődött, és főleg nem szabad megvárni vele a fájdalom jelentkezését. Legszerencsésebb, ha a fogaikat egészségesnek érző emberek is félévente, évente ellenőriztetik fogaik állapotát.

Fájdalmas gyulladások

Akinek érzékenyek a fogai, és időnként érzékel akár inger hatására, akár a nélkül kisebb-nagyobb fájdalmat, jól teszi, ha mielőbb fogorvoshoz fordul, hogy elkerülhesse a sokkal kínzóbb, agresszívebb fájdalommal járó pulpitiszt, a fogbél, a fog legbelső, idegeket és ereket is tartalmazó részének fájdalmas gyulladását. A pulpitisz leggyakoribb oka a fogszuvasodás, illetve a fogsérülés. A fogbél, a pulpa ugyanis merev fallal van körülvéve, így nem tud tágulni, ha a gyulladástól megduzzad. Megnő a fogon belüli nyomás, eléri az idegeket, erős fájdalom alakul ki. Ha még ebben a stádiumban sem kerül fogorvosi kezelésre sor, a megnövekedett nyomás a foggyökéren át terjedve, megbetegítheti az állcsontot és a környező szöveteket is. Elhanyagolt esetben a gyökércsúcs körül tályog is kialakulhat is kialakulhat a gyökércsúcs körül: ez tulajdonképpen a gyulladt szövetekben felszaporodó gennygyülem.

Egyéb fogbajok, sérülések

Fogfájdalmakat okozhatnak a fog sérülései is, például a hideg-meleg gyors változásától, vagy ütés hatására történő törés (zöldágtörés) határozott, éles fájdalommal jár. Ha csak a zománc sérült, még nem okoz fájdalmat, legfeljebb fokozott érzékenységet. A fog középső részének, a dentinnek a sérülése viszont erős fájdalommal jár. A fogak alsó részét körülvevő, védő íny elváltozásai, sérülései, gyulladásos folyamatai is okozhatnak fog- illetve fogkörüli fájdalmat. Az ínygyulladás kialakulásában különböző tényezők játszhatnak szerepet. Okozhatja a plakk (a fogra rakódó, puha, ragacsos, elsősorban baktériumokat tartalmazó filmszerű réteg), kialakulhat vírusfertőzés hatására, és hormonálisváltozások is állhatnak a háttérben. (Terhesség során pl. gyakran felerősödik.) Leggyakrabban azonban az elégtelen szájhigiéné miatt felgyülemlő plakkbaktériumok okozzák. A fogínygyulladás első jele, ha a fogmosás során az íny vérezni kezd. Később az íny pirossá és duzzadttá válik. A fogínygyulladás ebben a szakaszában még nem jár fájdalommal, és általában nem is tudatosul. Amennyiben az irritált fogínyt nem kezelik, elkezd visszahúzódni, kialakul az ínysorvadás. A fog és az íny között lévő kötőszövet elpusztul, és kis tasakocska alakul ki a fognyak és az íny között. Ekkorra az ínygyulladás már jelentős mértéket ölt. A beteg ínyvérzésre, fájdalomra, és rossz leheletre panaszkodik. A krónikus gingivitis jellegzetes tünetei: vérzés, duzzanat és a vörös íny. Amennyiben nem teszünk ellene semmit, a gyulladás egyre mélyebbre és mélyebbre terjed. A baktériumok könnyen elszaporodnak a fogínytasakban. A szöveti folyadékból és a vérből ásványi anyagok épülnek be az íny alatti plakkba, és fogkő képződik; a fogínytasak mélyül, és a gyulladás előrehalad. A fog fokozatosan meglazul, és végül ki is eshet. Az ínygyulladás megelőzhető a jó szájhigiéniával: azaz rendszeres fogmosással, szájvíz és fogselyem használatával, a kialakult fogkő fogorvos általi rendszeres eltávolításával. Heveny herpeszes ínygyulladás esetén a fájdalmas fertőzés idejére fájdalomcsillapító hatású szájöblítő tanácsos lehet.

Csínján a népi bölcsességekkel!

Szinte nincs még egy olyan testi tünet, amelyikre annyiféle népi gyógymód létezne, mint a fogfájásra. Ezek között vannak ártalmatlanok, amelyek lehet, hogy nem használnak, de legalább biztosan nem ártanak. Ilyen például az a jó tanács, hogy a fájós fogra paradicsomszeletet, káposztalevelet kell tenni, mondván, hogy ezek "kihúzzák" a gyulladást. Kétesebb ennél az az ötlet, hogy a fog szuvas üregébe háztartási szalicilt tegyünk - nem lenne tanácsos megfogadni, mert a szalicil fájdalomcsökkentő hatásáról ugyan nem tud a szakirodalom, de a savas voltáról annál inkább, így az ínyt illetve gyomorba kerülve a gyomor nyálkahártyáját nagyobb eséllyel felmarná. A szegfűszeg szétrágása is hagyományos fájdalomcsillapító gyógymód, ebben valami ráció lehet is, mert a szegfűszeg-kivonatot valóban használják szájfertőtlenítésre, fájdalomcsillapításra, persze erre készült cseppek formájában. Aztán vannak a markánsabb ötletek: pálinkával öblögetni (ebben az a legnagyobb baj, hogy előbb-utóbb le is csúszik), meleg sópárnácskával borogatni az arcot, stb.

Mindezeket azonban csupán érdekességként érdemes kezelni: a fogfájás mindenképpen azt jelzi, hogy az illető fogorvosi kezelésre szorul, és hogy legyen esély a fogának megőrzésére, erre minél előbb sort is kell keríteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció