Ennyi háziorvos hiányzik az országból

Tovább nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon, de fogorvosból is jelentős a hiány.

Milyen esetekben hívjuk a háziorvosi ügyeletet? Részletek itt.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb, 2020. január elsejei adatai szerint összesen 469 háziorvosi praxis vár arra, hogy betöltsék - írta meg az mfor.hu. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet, ahol 59 pozícióba keresnek megfelelő szakembert. Pest megyében 40 üres praxis található, ebből 21 a tavalyi évben szűnt meg. Baranya megyében eközben csupán 9, Komárom-Esztergom megyében 10 településen nincs háziorvos.

Egyre több településen nincs háziorvos
Egyre több településen nincs háziorvos. Fotó: iStock

Akad 18 olyan település is az országban, ahol már hosszú ideje, 2004 óta nem találnak háziorvost. Ezek közé tartozik Ibafa, Nemeske, Bácsszőlős, Magyardombegyház, Felsőgagy, Györgytarló, Hernádvécse, Putnok, Abaújkér, Cserépváralja, Felsőtelekes, Nagylak, Mezősas, Újiráz, Karancslapujtő, Mezőhék, Tiszabő és Taktakenéz. E települések többsége esetében az ellátandó lakosságszám nem éri el az ezer főt sem.

Ami a fogorvosi praxisokat illeti, a NEAK adatai alapján 256 betöltetlen státusz van Magyarországon. A fővárosban 43, Bács-Kiskun megyében 32 üres praxist tartanak számon, míg Hajdú-Bihar megyében csupán egyetlen egyet. Érdekesség, hogy Nógrád megyében akad olyan település, Bátonyterenye, ahol 1999 óta nem találnak fogorvost, aki ellátná a gyermekeket és felnőtteket.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső