Ennyi háziorvos hiányzik az országból

Tovább nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma Magyarországon, de fogorvosból is jelentős a hiány.

Milyen esetekben hívjuk a háziorvosi ügyeletet? Részletek itt.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) legfrissebb, 2020. január elsejei adatai szerint összesen 469 háziorvosi praxis vár arra, hogy betöltsék - írta meg az mfor.hu. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet, ahol 59 pozícióba keresnek megfelelő szakembert. Pest megyében 40 üres praxis található, ebből 21 a tavalyi évben szűnt meg. Baranya megyében eközben csupán 9, Komárom-Esztergom megyében 10 településen nincs háziorvos.

Egyre több településen nincs háziorvos
Egyre több településen nincs háziorvos. Fotó: iStock

Akad 18 olyan település is az országban, ahol már hosszú ideje, 2004 óta nem találnak háziorvost. Ezek közé tartozik Ibafa, Nemeske, Bácsszőlős, Magyardombegyház, Felsőgagy, Györgytarló, Hernádvécse, Putnok, Abaújkér, Cserépváralja, Felsőtelekes, Nagylak, Mezősas, Újiráz, Karancslapujtő, Mezőhék, Tiszabő és Taktakenéz. E települések többsége esetében az ellátandó lakosságszám nem éri el az ezer főt sem.

Ami a fogorvosi praxisokat illeti, a NEAK adatai alapján 256 betöltetlen státusz van Magyarországon. A fővárosban 43, Bács-Kiskun megyében 32 üres praxist tartanak számon, míg Hajdú-Bihar megyében csupán egyetlen egyet. Érdekesség, hogy Nógrád megyében akad olyan település, Bátonyterenye, ahol 1999 óta nem találnak fogorvost, aki ellátná a gyermekeket és felnőtteket.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)