Ennyi hálapénz marad a szülészeteken

Évente 7 milliárd forintnyi hálapénzt hagyunk az állami szülészeteknél. Ezt egy tollvonással nem lehet eltörölni, a kamara viszont szerződéshez kötné az orvosválasztást.

A hálapénz visszaszorítása érdekében az állam meggátolná az állami és magánellátás közötti átjárást, a tervezet azonban kivételezne a szülész-nőgyógyászokkal. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetése ezt nem tartja szerencsésnek, viszont azt is tudomásul veszik, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet belenyúlni a rendszerbe, mert attól kétségbe eshetnek a kismamák. Kidolgoztak ezért egy átmeneti javaslatot, amely tiszta helyzetet teremtve szerződéshez kötné a szabad orvosválasztást - írja a hvg.hu .

Jelentős béremelésre számíthatnak a háziorvosok Már január 1-től rendelkezésre kell állnia a plusz 71,558 milliárd forintnak. Kattintson a részletekért!

Papíron tisztáznák, miért fizetne a kismama

A javaslat értelmében a kismamának szerződést kellene kötnie az állami kórházzal, ahol majd szülni fog, megjelölve a közreműködő orvost. Jelenleg nincs tisztázva, mit vállal a pénzért az orvos, keveredik a magán- és az állami ellátás, a javaslat értelmében azonban külön megállapodás esetén lehetne térítést kérni a szülésért. A szerződésben pedig tisztázhatnák az extra szolgáltatásokat is. Ez a papír önmagában semmilyen előnnyel nem járhat, csak a személyes közreműködésért és az eltérő körülményekért fizet a kismama - mondta Lénárd Rita MOK-alelnök a szülésért adott hálapénzről szóló kerekasztal-beszélgetésen.

A kismamák többsége adna hálapénzt szüléskor. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A kismamák többsége adna hálapénzt szüléskor. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A beszélgetésen a K-Monitor és az EMMA szülési jogokért küzdő egyesület felmérésének eredményeit is kiértékelték, amely az állami szülészeteken hagyott hálapénz mértékét és módjait kutatta. Az eredmények szerint a válaszadó 11 ezer nő 68 százaléka fizetett hálapénzt a szülésért, többségük azért, hogy választott orvosnál szülhessen, illetve valóban hálás volt. Legnagyobb arányban Pest megyében (76 százalék), illetve Észak-Magyarországon (75 százalék) fizetnek a szülészeteken a kismamák, míg a közép-dunántúli régióban kevesebb, mint a felük (48 százalék) ad csak pénzt.

A hálapénz átlagos összege 111 ezer forint volt, a koronavírus-járvány ideje alatt viszont sokan ennél többet is fizettek. Összesen körülbelül évi 7 milliárd forint lehet a hazai állami szülészetben fizetett hálapénz összege a felmérés szerint.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra