Nagy bajt okoz, ha eldobható vagy sérült dobozban tárolod az ételt

Az európai fogyasztók ötöde újra felhasználja az egyszer használatos, eldobható ételtárolókat, és valamennyivel többen elhasználódott műanyag dobozokban melegítik az ételeket. Ezek azonban igencsak rossz döntések az egészségük szempontjából.

Az európaiak élelmiszercsomagolás-használati szokásait vizsgálta meg nemrég az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC), és igencsak elszomorító képet kapott. A fogyasztók nagyjából ötöde ugyanis sérült vagy elhasználódott műanyag ételtartókat használ az ételek tárolására, egyesek pedig még az ebédjük megmelegítéséhez is ilyen edényeket alkalmaznak – mutatott rá közelmúltbeli Facebook-posztjában az élelmiszeripari kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

egyszer használatos műanyag doboz
Te is többször használod az eldobható dobozokat? Nem kellene! Fotó: Getty Images

Egészségünket kockáztatjuk, ha így teszünk

Az olasz Il Fatto Alimentare cikkére hivatkozva azt írták, az emberek 19 százaléka újra felhasználja az eredetileg egyetlen használatra szánt, eldobható csomagolóanyagokat. Valamivel többen (23 százalék) pedig műanyag edényekben melegíti meg ebédjét, vagy ezekben tárolja az elkészült, még forró ételeket. Ezek a szokások azonban egészségi kockázatokat rejtenek magukban.

Az eldobható csomagolások rendeltetésszerű használata azért fontos, mert az ilyen ételtároló dobozok nem alkalmasak arra, hogy egynél többször is érintkezzenek az élelmiszerekkel. Az egyszeri és az ismételt felhasználásra szánt edények tekintetében ugyanis az európai törvény eltérő összetételt ír elő.

Legyél óvatos ezekkel az uzsonnásdobozokkal!
Az uzsonnásdobozok nagyszerű eszközök arra, hogy hulladékmentesen tudj elemózsiát csomagolni az iskolába vagy a munkába. Nem mindegy azonban, hogy milyet választasz.

A BEUC egyébként – eredményei nyomán – a jogszabályok szigorítását szorgalmazza. Azt szeretnék elérni, hogy az eldobható csomagolóanyagok újrafelhasználás esetén is biztonságosak legyenek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra