Legyünk óvatosak ezekkel az uzsonnásdobozokkal

Az uzsonnásdobozok nagyszerű eszközök arra, hogy hulladékmentesen tudjunk elemózsiát csomagolni az iskolába vagy a munkába. Nem mindegy azonban, hogy milyet választunk.

Ismét egy érdekes és sokakat érintő, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos kérdéssel fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Az egyik levélíró arra volt kíváncsi, vajon miért baj, ha egy termékben egyszerre van jelen a műanyag és a bambusz. A választ a Nébih közösségi oldalán osztották meg, de az alábbiakban mi is összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

bambusz uzsonnásdoboz és evőeszközök
Nem mindegy, hogy milyen uzsonnásdobozt választunk. Fotó: Getty Images

Észszerű okok miatt tilos

„Az Európai Unió (EU) tagállamaiban jogszabály tiltja a műanyag és a bambusz (valamint számos más növényi anyag) együttes felhasználását az élelmiszerekkel érintkező anyagokban és termékekben” – kezdte válaszát a szakértői csoport. Mint írták, a rendelkezésnek észszerű okai vannak.

Kémiai jellegük és sokféleségük miatt a műanyagok élelmiszerekkel való érintkezését  különösen szigorúan szabályozzák. A különböző fajtájú műanyagok biztonságos előállításának és felhasználásának feltételei nagyon eltérőek lehetnek, ezért nem csak a gyártáshoz használható alapanyagokat határozzák meg, de azt is előírják, hogy milyen adalékanyagok hozzáadása engedélyezett.

Gyakran használunk ételtárolókat különböző célokra, ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon milyen dobozokat érdemes választani. Szakértő segít eldönteni, hogy a műanyag vagy az üveg mellett tegyük-e le a voksunkat.

A bambusszal önmagában nincs gond

„Amennyiben egy anyag, például a bambusz felhasználását önmagában engedélyezik élelmiszerrel érintkező anyagként (gondoljunk a tisztán bambuszból készült vágódeszkára, a bambusz evőeszközökre, konyhai tárolókra), az nem feltétlenül jelenti azt, hogy műanyaggal kombinálva is ugyanolyan biztonságos és egészségre ártalmatlan lenne a felhasználása” – mutatott rá a Nébih.

Érdemes tisztában lenni például azzal, hogy számos vizsgálati eredmény szerint a melamint és bambuszt egyaránt tartalmazó termékekből a jogszabályban előírt határértéket jelentősen meghaladó mennyiségben oldódik ki a melamin és a formaldehid. „Bár ezek a vegyületek ritkán idéznek elő akut problémát, és csak hosszú távú, rendszeres felhasználás mellett okoznának egészségkárosodást, nem árt az elővigyázatosság” – jegyezték meg a szakértők.

Azok pedig, akik környezettudatosságból választanák a bambuszt is tartalmazó termékeket, jó, ha tudják, hogy a 20-40 százalékban melaminból vagy más műanyagból készült uzsonnásdobozokat vagy evőeszközöket egyáltalán nem számítanak biológiailag lebomlónak, környezetbarátnak vagy természetesnek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra