+12° - +31°
Nincs front

Egy válasz, miért van romokban az egészségügy

A legszegényebb magyarok egészségi állapota az indiaiakéhoz hasonlít. A leggazdagabbaké a nyugat-európaiakéhoz. Az átlag magyaroké pedig a román és bolgár átlag alatt van. Ennek az az oka, hogy fele annyit költünk egészségügyre, mint kellene - állítja Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgató-helyettese az Új Egyenlőség magazin stúdiójának vendégeként többek között kifejtette, hogy a magyarok egészségi állapota rosszabb, mint az unió legszegényebb tagállamai, Románia és Bulgária polgáraié.

orvosok
Sokat járunk orvoshoz, de egyre kevesebb az orvos. Nincs elég pénz az egészségügyre

A magyarok életmódjának nagy szerepe van a katasztrofális egészségi állapotban, s emiatt az államnak életmódi nevelést, megelőző, tudatossági kampányokat kellene folytatnia. Ugyanakkor a leggazdagabb magyarok egészségi állapota a nyugat-európai szintre javult a rendszerváltás óta, a szegényeké viszont indiai szintre süllyedt. Az államnak óriási szerepe lenne ennek a folyamatnak a kiegyenlítésében.

Az iskolai végzettségnek igen jelentős hatása van az egészségi állapotra. A gyenge minőségű oktatási rendszer egyben rontja az egészségi helyzetet is. Azokban a magyar kistérségekben pedig, ahol a háziorvosi praxisok évek óta betöltetlenek, dupla akkora korai halálozás valószínűsége. Jelenleg az egészségügyi ellátórendszer földrajzilag nem igazodik az egészségi helyzethez, igényekhez.

Nem képzünk elég orvost sem Magyarországon, ahonnan ráadásul 6 ezer szakember ment el, s következésképpen komoly orvoshiány van. Másban is megmutatkozik, hogy a magyar egészségügyi ráfordítás GDP-arányosan folyamatosan csökkent. Jelenleg 7,4 százalékot költünk erre, míg a nyugati országok 11-12 százalékot az OECD adatai szerint. Még a történelmi válságban lévő mediterrán országokban is nálunk jelentősen többet, 8-10 százalékot fordítanak erre a területre. Csakhogy a rossz egészségi állapot miatt a nyugatiaknál is nagyobb arányban kellene az egészségügyre költenünk.


Az alulfinanszírozottság a magyar egészségügyi rendszerben már olyan mértékű, hogy sok-sok év kitartó lelkiismeretes munkája után mára kiégtek az orvosok és ápolónők. Ennek nyomán az elfogadható szint alá süllyedt az ellátás. Akik megtehetik, menekülnek a magánellátás felé. Az utóbbi években még azok is ezt teszik egyre inkább, akik anyagilag ezt nem is engedhetik meg maguknak.

A kormányzatnak nincs tényleges rálátása, hogy mi történik az egészségügyben, mert az elmúlt évtizedekben a legkülönbözőbb színű kormányok szinte teljesen leépítették az egészségügyi szakpolitikai elemző rendszereket, az egészségpolitikai szakmát. Ez a tendencia jelenleg is folytatódik.

Magyarország keveset költ az egészségügyre. Az érdekvédők szerint 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyi kasszából. Kérdés, reális-e, hogy évente ennyivel több pénz (a GDP 2%-a) jusson az egészségügybe, s attól valóban sokkal jobb lenne-e az ellátás. Részletek! 

Összekeveredett az állami ellátórendszer és a magánpraxis, az orvosok túl sok munkahelyen dolgoznak, hogy az elvárt jövedelmet elérjék. Néhány orvos jól keres, de a kezdő orvosok nem. Az egészségügyben a fokozatos béremelése az elmúlt években ugyan elkezdődött, de az ott dolgozók még mindig rendkívül keveset kapnak kézhez. Ha nyugat-európai arányban költene a magyar állam az egészségügyre, akkor elfogadható béreket lehetne adni a magyar orvosoknak, ápolónőknek. Ezt például Észtországban megcsinálták.

Az egészségügy Fidesz által elkezdett centralizációja nem segített a rendszeren, sőt, az elképesztő központosítás miatt még a Kádár korszaknál is bürokratikusabb, lassabb lett. Az egészségügy nagyon felületesen, lekezelően és nem informatív partnerként kommunikál a betegekkel. Ez is rontja a gyógyulás esélyét - látható az Új Egyenlőség honlapján.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+12, +17 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag