Egy intézmény tartós ápolásra szorulóknak

Olyan betegek ápolását végzi a Hospit Egészségügyi Szolgáltató Kkt., akik már aktív gyógyítást nem igényelnek, ám ápolásuk máshol nem megoldható. Az intézményben az ott tartózkodásért térítést kell fizetni.

A Hospit Egészségügyi Szolgáltató Kkt. 2000-ben alakult, és 2000. szeptember 1-től működteti az ápolási intézetet Hajdúnánás központjától nem messze, csendes, zöld helyen.

Az intézmény fő tevékenysége a fekvőbetegek gyógyintézeti ellátása.

Egy pályázat útján átalakították át a megszűnt szülőotthon épületét ápolási intézetté, és néhány évig költségvetési intézményként működtettek. Óriási igény volt egy olyan intézményre, ahol rendszeres orvosi ellátásra már nem szoruló, de állandó ápolást igénylő betegek, ápoltak kerülnek elhelyezésre. A nagy kihasználtságra és "túlkeresletre" tekintettel 2006. végén úgy döntöttek, hogy 20 férőhellyel bővítik az ellátást. Ettől kezdve már 50 ágyon látták el ilyen betegeket. A plusz 20 ágyat egy teljesen önálló, új, európai szabványokat is kielégítő korszerű épületszárnyban helyezték el, amelyben 2-3 ágyas szobák találhatók.

A 40 fős dolgozói létszámunkból harmincan a betegápolás területén dolgoznak. 4-5 főiskolát végzett ápoló, továbbá felnőtt szakápolói szakképesítéssel rendelkezők végzik két műszakban, kétszer tizenkét órában a folyamatos ellátást. Állandó felügyeletet biztosítanak éjszaka is, hétvégeken, ünnepnapokon is ugyanolyan ellátást kapnak a betegek, mint hétköznap.

Hogyan lehet bekerülni?

Rendszeres kapcsolatuk van a megye két legnagyobb egészségügyi intézményével. Elsősorban a szociális munkásokon keresztül a klinikával és a megyei kórházzal, ahonnan rendszeresen küldik a rászoruló betegeket, akiket már nem kell az aktív osztályon kezelni, de a család nem tudja felvállalni a további ápolását, akár azért, mert a beteg állapota olyan, hogy szaktudás és speciális felszerelés is szükséges hozzá, akár azért, mert nincs olyan családtag, aki állandóan a beteg mellett maradhatna ápolás céljából.

A HOSPIT Ápolási Intézet szolgáltatásait napi díjas alapon lehet igénybe venni. Intézményi térítési díj 2010.01.01.-től: 2.800 Ft/fő/nap Ezen túlmenően egyszeri felvételi díj fizetendő, melynek összege 2010. január 1-től: 15.000 Ft.Képesek hashártyán keresztüli művesekezelésre, oxigénterápiára, infúziók beadására, illetve szondatáplálásra. Fel vannak készülve kómás betegek ellátására is, akik akár évekig is eszméletlen állapotban vannak. Egy külön pályázaton sikerült 10 millió forint értékben az elmúlt néhány évben olyan úgynevezett 'antidecubitus' (felfekvéses fekély megelőzését szolgáló) matracokat is beszerezniük, amelyek ezt a gyakori szövődményt igyekeznek kivédeni. Rendelkeznek légpárnás matracokkal is, amelyek óramű pontossággal forgatják is a beteget, annak érdekében, hogy a beteg ne csak hátán feküdjön egész nap.

Környezet

A Hospit Ápolási Intézet régi épületében 30, új (2007-ben épült) szárnyában összesen 20 fő elhelyezését tudják biztosítani. A régi épület szobái 2-5 ágyasak, a zuhanyzók a folyosókon találhatók. Az új épületben a szobák kényelmes méretűek, mindegyik saját fürdőszobával rendelkezik. A szobák, kórtermek berendezése speciálisan a gondozottak alapbetegsége és ápolási igénye szerint van kialakítva.

A szobák biztonságosak, megfelelnek minden higiéniai követelménynek, mégis barátságosan szolgálják a betegek igényeit. A fürdőszobák alapfelszereltségébe tartozik a mosdó, a WC valamint az akadálymentesített zuhanyzó.

Az ebédlő-társalgók tv-vel felszereltek, s napközben a betegek rendelkezésére állnak. Ezen túlmenően jó időben az intézmény kertje, parkja nyújt kikapcsolódási, pihenési lehetőséget.

Az intézmény előtt, és korlátozott számban a park területén is található parkoló, mely elsősorban a látogatók kényelmét és biztonságát szolgálja.

Ha szeretne voksolni az intézményre az Év Kórháza szavazáson, itt találja az adatlapját! Az Ápolási Intézet az európai uniós szabványoknak megfelelő melegítő konyhával rendelkezik, az étkezések alkalmával mind a házias ízek kedvelőinek, mind a diétára szoruló lakók igényeinek megfelelő ételekről gondoskodnak.

Saját mosodában történik mind az ágyneműk és egyéb textíliák, mind a lakók ruhaneműinek mosása is. A takarító személyzet gondoskodik a szobák takarításán túl a közösségi helységek tisztaságáról is.

Jól felszerelt nővérszoba, gyógytorna-szoba és elkülönítő betegszoba szolgálják az egészségügyi ellátást.

Szemlélet

Az ápolók az élet minden terén segítséget nyújtanak, legyen szó fizikai, vagy lelki segítségnyújtásról egyaránt.

A családias hangulatot az intézmény vezetői jó házigazdaként folyamatos jelenlétükkel biztosítják. Az Ápolási Intézet vezetője nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező orvos, aki napi vizit során ellenőrzi, felügyeli a betegek kezelését, gyógyítását. Kiválóan ismeri az idős emberek életmódját, betegségeit, problémáit. Ez a tudás meghatározó a szakmai és ápolási program kialakításában, valamint az ápolók és gondozók munkájának napi irányításában, hogy az idős korból eredő különleges igényeknek minél magasabb szinten eleget tegyenek.

A huszonnégy órás szakápolói nővérszolgálat lehetővé teszi a váratlan helyzetek gyors, és szakszerű ellátását.

Forrás: A Hospit Egészségügyi Szolgáltató Kkt. honlapja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció