Egy gép, amely a vesénkbe (is) lát

Ami évezredekig csak a mesékben fordulhatott elő, a XX. században megvalósult: a korszerű technika segítségével sérülés nélkül is feltárulhatnak az emberi test legbelsőbb titkai, sőt, rögzíthető, a későbbi állapottal összevethető a szerveink képe.

Bertha keze volt az első Idén 125 éve történt, hogy Röntgen felfedezte: vannak olyan sugarak, amelyek áthatolnak a levegőnél, víznél sűrűbb anyagokon, így az emberi testen is, elnyelődésük mértéke pedig a fajsúlyuktól, sűrűségüktől függ. Az orvostudomány számára hatalmas lépés volt, amikor először sikerült különleges fotón (röntgenképen) rögzíteni a testből kilépő sugarakat, képet alkotni vele. A kutató felesége, Bertha keze szerepel a világ első röntgenfelvételén, jól láthatók kézfejének, ujjainak csontjai. 1886 óta a röntgen csodája a gyógyító munka mindennapos gyakorlatává vált, ki tudná megmondani, hány esetben segítette a diagnosztikát csonttörések kezelésétől kezdve a tüdőszűrő vizsgálatokig? Ma is nélkülözhetetlen, sokoldalúan használják a képalkotó diagnosztika eszközeként.

Számítógéppel kombinálva megszületett a CT

A fejlődés azonban nem állt meg itt: a XX. század utolsó harmadában a röntgentechnikát sikerült a számítástechnika eredményeivel ötvözve továbbfejleszteni: megszületett a CT, vagyis a komputertomográf. Ez a hagyományos röntgengépekhez hasonlóan, szintén röntgensugárral dolgozik, azonban a speciális rétegfelvételi technika és a számítástechnika segítségével a hagyományos röntgenképnél sokkal részletesebb, kontrasztosabb, információ-gazdagabb képet nyújt. Előnye az is, hogy a szervek képei nem vetülnek egymásra, így az esetleges elváltozások pontosabban és jóval hamarabb felfedezhetők, mint a röntgenképeknél.

A úgy készül, hogy vékony röntgensugár-nyalábokkal világítják át a testet, amelyek áthatolnak a testen, és eközben bizonyos mennyiség elnyelődik belőlük. A gép detektorai mérik, hogy a vizsgált metszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés, majd ezeknek az értékeknek alapján a számítógép monitoron jeleníti meg az adott, kb. 10 mm-es vastagságú "testszelet" metszeti képét. Ilyen harántmetszeti képek ezreiből állítja össze a számítógép a végleges képet.

A CT-vizsgálattal jól értékelhető felvételeket lehet készíteni az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok állapotáról, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. Ha ugyanis valamilyen elváltozás van egy szervben, akkor megváltozik az érintett szövet sugárelnyelési képessége, a képről értékelhető annak alakja, elhelyezkedése, mérete. A berendezés az egészen kis elváltozásokat is ki tudja mutatni, ezt bizonyítja, hogy a CT-angiográfiával az erek rendellenességei, így az értágulat, az elzáródás és a vérrög, a trombózis is vizsgálhatók. A készüléket nemcsak képalkotó diagnosztikához, hanem a gyógyítás során egyes beavatkozásokhoz is fel lehet használni, így például CT vezérlésével pontosabb a biopsziavétel.

Csak néhány perc

Vannak, akik tartanak a CT-vizsgálattól, pedig ez teljesen fájdalmatlan, és csak rövid ideig tart. Különösebb előkészületet nem igényel a beteg részéről. Ha külön nem jelzik, nem kell éhgyomorra sem érkezni, legfeljebb azért nem tanácsos közvetlenül vizsgálat előtt enni, mert egyes (például hasi) vizsgálatoknál kontrasztanyag bevitelére is szükség van, és teli gyomorral az ezt tartalmazó ital hányingert válthat ki. (Vannak, akiknél a megivott folyadék hasi görcsöt, hasmenést is okoz.) A CT felvételek egy részénél jódtartalmú kontrasztanyag intravénás alkalmazásával növelik a felvétel pontosságát, diagnosztikai értékét. A kontrasztanyag beadásakor forróság, émelygés, fémes szájíz jelentkezhet, de ez néhány perc alatt megszűnik. A benne lévő jód nagyon ritkán allergiás tüneteket válthat ki.

A vizsgálat alatt a beteg mozdulatlanul fekszik egy mozgatható asztalon, amelyet egy kerek nyíláson át becsúsztatnak a gép hengerébe. A hengerben az asztal körül körbefordulnak a röntgensugarakat kibocsátó, és velük szemben az azokat felfogó egységek. A pácienssel a kezelőszemélyzet hangszórón keresztül tartja a kapcsolatot, például így kérik, ha a felvétel során vissza kell tartania a lélegzetét. A betegek egy része tart ettől a helyzettől, a bezártság érzés kiváltotta szorongástól, de ez indokolatlan. A berendezés ugyanis nem zárt, hanem nyitott henger, ahol nem fordulhat elő légszomj sem, és a vizsgálat során egy percre sem marad egyedül. A gép komputere monitoron jeleníti meg és lemezre rögzíti az így készült felvételeket. Ezeket radiológus szakorvos értékeli.

Várandósok vigyázzanak!

A során a szervezetet ért sugárdózis alacsony, nem ártalmas közvetlenül az egészségre, megalapozott indikáció esetén a felvétel diagnosztikai értéke mellett eltörpül a sugárzás okozta kockázat. Ez nem érvényes azonban a terhes nőkre, mivel a fejlődő magzatra számottevően káros hatással lehet a kis sugármennyiség is. Különösen a terhesség korai szakaszában, az első trimeszter idején van fokozott óvatosságra szükség. A terhességet vagy annak gyanúját is feltétlenül jelezni kell a vizsgálatot végző orvosnak. Mivel előfordulhat, hogy az anya az első hetekben még nem is tud terhességéről, a fogamzóképes korban lévő nők esetében erre a lehetőségre is mindig gondolni kell. http://ad.adverticum.net/b/cl,1,2201,1812966,1812959/click.prm

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.