Egészségügy: kik kapják meg az 500 ezer forintot?

Kiderült, mely egészségügyi dolgozók kapják meg a korábban beígért, bruttó 500 ezer forintos egyszeri rendkívüli juttatást.

Megjelent a Magyar Közlönyben az egészségügyben dolgozókat érintő egyszeri rendkívüli juttatásról szóló kormányrendelet a kifizetés részletszabályaival - írta meg a Portfólió. A juttatás összege dolgozónként bruttó 500 ezer forint. Mint kiderült, a pénzt az is csak egyszer kapja meg, akit több helyen is foglalkoztatnak, azonban a részmunkaidőben dolgozók is jogosultak rá.

koronavírus, koronavírus veszélyhelyzet, egészségügy, rendkívüli juttatás
Kiderült, mely egészségügyi dolgozók kapják meg az 500 ezer forintot. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Ők kapják meg a pénzt

A rendelet szerint az egészségügyi és egészségügyben dolgozó, valamint a listában külön felsorolt személyek a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt egyszeri rendkívüli juttatásra jogosultak. Megkapják például a fekvő- és a járóbeteg-szakellátást, az egynapos sebészeti ellátást, a laboratóriumi ellátást, a művesekezelést, valamint a betegszállítást végző egészségügyi szolgáltatók dolgozói, továbbá az Országos Mentőszolgálat, az Országos Vérellátó Szolgálat, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Családtervezési és Gyermekegészségügyi Szolgáltatási Osztály, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai is. Jogosultak továbbá:

  • a háziorvosok,

  • a gyermekorvosok,

  • a fogorvosok,

  • a védőnők,

  • az iskolaorvosok,

  • és a veszélyhelyzeti betegellátásban részt vevő orvostanhallgatók is.

A fentieken kívül

  • az otthoni hospice szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó egészségügyi dolgozó,

  • az otthoni szakápolási szolgálatok esetében a NEAK-kal kötött finanszírozási szerződésben is szereplő egészségügyi szakmai tevékenységet ellátó egészségügyi dolgozó,

  • a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháznál (Tököl) egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó,

  • és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetnél egészségügyi munkakörben foglalkoztatott egészségügyi dolgozó is megkapja az egyszeri rendkívüli juttatást.

De az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról szóló kormányrendeletben meghatározott foglalkoztatottak, valamit a NEAK-kal szerződéses jogviszonyban nem álló, de közvetetten közfinanszírozott szolgáltatást nyújtó dolgozók is számíthatnak a bruttó 500 ezer forintra.

Hétfőtől visszaáll a normál egészségügyi ellátás - kattintson a részletekért!

Emellett a fővárosi és megyei kormányhivatal, illetve a járási (kerületi) hivatal Eütev. 4. § a) pont aa) alpontjában megnevezett egészségügyi dolgozók, a közfeladatot ellátó honvédelmi szervezet állományába tartozó, védelem-egészségügyi feladatot ellátó és védelemegészségügyben dolgozók, a belügyminiszter által irányított szervezet egészségügyi dolgozói, és az aktív fekvőbeteg-szakellátást nyújtó közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók főigazgatói és gazdasági igazgatói is megkapják a fent említett összeget.

Az orvos- és egészségtudományi képzést folytató egyetem esetében kizárólag a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozó, valamint a közfinanszírozott egészségügyi ellátást nyújtó intézmény működtetésében részt vevő egészségügyben dolgozó jogosult a rendkívüli juttatásra. A szakellátást nyújtó helyi önkormányzatok esetében pedig kizárólag a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozók kaphatják meg az 500 ezer forintot.

A jogosultság feltételei

A rendkívüli juttatást azonban csak abban az esetben kapják meg a fent megnevezett személyek, ha 2020. április 1-jén, valamint az igénylés kezdetének időpontjában is volt jogviszonyuk az adott munkáltatóknál. Az is megkapja az összeget, aki a megjelölt időintervallumban meghal. Fontos továbbá, hogy az is csak egyszeri összeget kaphat, aki több szolgáltatónál vagy munkáltatónál is foglalkoztatott.

A munkáltatók egyébként igényelhetnek támogatást a rendkívüli juttatáshoz, amely tartalmazza majd a szociális hozzájárulási adó összegét is. Az igényeket június 19-éig lehet bejelenteni egy elektronikusan kitölthető nyomtatvány segítségével.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső