Egészségügy: ez változik november 1-től

Az EESZT, vagyis az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér november 1-jei indulása inkább az ágazat számára lesz "izgalmas", a betegeknek kevésbé lesz észrevehető. Legalábbis az e-health koordinációjával megbízott miniszteri biztos szerint.

Az EESZT indulását a betegek nem érzékelik majd?

Vartus Gergely szerint az EESZT rendszere működőképes , de felkészültek arra is, ha bárhol valamilyen informatikai probléma merülne fel. Mint ismeretes, november 1-jétől minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató köteles használni az EESZT rendszert, amelynek célja összehangolni az intézmények működését és egy olyan adatbázis kezelését, amely a későbbi szakmapolitikai döntéseket alapozza meg.

Mi az az EESZT? Az EESZT egy ágazati portál az egészségügyi szféra regisztrált felhasználóinak, és ezen a zárt szakmai portálon a többi közt megteremtik az egykapus jelentésküldés lehetőségét, a háziorvosok, szakorvosok számára közvetlenül elérhetővé válnak a kezelt betegre vonatkozó adatok és az intézményi ellátási dokumentumok.

November 1-én indul az EESZT, E-health, Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér
November 1-én elindul az EESZT

A miniszteri biztos jelezte, hogy hétfőn és kedden a kormányhivatalok két órával tovább tartanak nyitva, hogy soron kívül tudják fogadni azokat az egészségügyben dolgozókat, akiknek a munkájához szükség lesz e-személyire , de még nem igényelték azt. Vartus Gergely hozzátette, az első időszakban a betegek keveset fognak érzékelni abból, hogy a háziorvos, a szakrendelő vagy a kórház csatlakozott-e az EESZT-hez. Így a betegek november 1-je után is kézhez kapják például a gyógyszer kiváltására jogosító vényt vagy adott esetben a zárójelentést.

Október 29-ig a 9591 kötelezett szolgáltató kezdte meg a csatlakozást, és 6221 szolgáltató már fizikailag is forgalmaz adatot az EESZT-ben.

Az EESZT hiánya nem akadály

A miniszteri biztos hangsúlyozta, a betegellátásnak, gyógyszerfelírásnak nem lehet akadálya, ha egy beteg olyan egészségügyi intézményben kezelteti magát, amely még nem fejezte be a rendszerhez történő végső csatlakozást. Elhangzott, a rendszerben az adathozzáférés alapvető szabálya, hogy receptet, beutalót és úgynevezett eProfil-bejegyzést csak orvos írhat, egészségügyi adatot jelenleg csak orvos, kezelőorvos kérdezhet le, még ki nem váltott vényt azonban az adott patika bármely gyógyszerkiadásra jogosult munkatársa lekérdezhet.

Káosz van az EESZT körül?

A Magyar Nemzet beszámolója szerint koránt sem zökkenőmentes az átállás. Mint írják, hiába volt több hónapnyi idő a felkészülésre , mindössze két nappal az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér indulása előtt a Készenléti Rendőrségnek kell a rendelőkbe szállítani a szükséges eszközöket.

A lapnak a helyzet miatt felháborodott, de neve elhallgatását kérő egyik háziorvos arról beszélt, hogy hiába van már olyan kártyaolvasója, amellyel az e-személyin lévő adatokat le lehet hívni, további öt ilyen eszközt szállítottak ki neki a rendőrök, nem tudni, miért. De nem ő volt az egyetlen, akinek különös módon rendőrök kézbesítették a csomagot.

Mi változik november 1-től?

Az nagyjából biztos, hogy bár ettől kezdve hivatalosan e-recepteket írnak és küldenek fel a felhőbe a doktorok, amit aztán a gyógyszertárban kiadáskor a patikusok illetve asszisztensek hívnak le, de biztos, ami biztos alapon megmaradnak a papír alapú vények jövő év végéig kötelezően, bár ezt ettől kezdve felírási igazolásnak hívják.

A gyerekeknek rendelt medicinákról azonban a gyógyszerészi kamara kérésének megfelelően, határidő nélkül, mindig kötelező lesz papíralapú vényt kiállítani, s egyelőre változatlanul lehet írni és kiváltani a pro família recepteket, illetve azokat, amelyeket az éjszaka kihívott ügyeletes orvos a beteg ágya mellett ír fel - írja átfogó cikkében a Medical Online , melyben összesítették, mi változik a patikákban , a háziorvosi rendelőkben és a kórházakban az EESZT november 1-i indulása után.

Egészségügyi adatainkat gyűjti a kormány Hamarosan minden korábbinál részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre kötelezi a háziorvosokat egy minap megjelent jogszabály. Ahogy arról korábban a Házipatika.com beszámolt, nemcsak panaszainkra és kórelőzményünkre, hanem szinte az összes szokásunkra és a családi titkainkra is kíváncsi a kormány. Az adatokat pedig a háziorvosokkal gyűjtetik majd be. A nem direkt egészségügyi adatokkal kapcsolatban ugyan megtagadható a válaszadás, de ezt a lehetőséget csak a kérdéssor végén kínálja fel az űrlap. A témáról korábban itt írtunk bővebben .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra