Az emberek harmada emiatt nem vállal gyereket

Egyre gyakrabban kerül előtérbe a klímváltozás, nap mint nap beszélünk róla és tapasztaljuk is ennek hozadékait. Sajnos az ennek következtében kialakuló szorongás is egyre gyakoribb.

Egy új kutatás szerint az emberek egyharmada véli úgy, hogy a klímaszorongás miatt elveti a családalapítást. Az klímaválság miatt nehéz elképzelni, milyen is lesz a hosszú- vagy akár a rövidtávú jövőnk. Ez a bizonytalanság olyannyira megviseli az embereket, hogy a világ lakosainak 30 százaléka, vagyis nagyjából minden harmadik ember emiatt szorong – írja az Euronews egy friss felmérésre hivatkozva.

klímaszorongás, klímaváltozás, szorongás, gyermekvállalás, születés, családalapítás
"Erre a Földre?" Fotó: Getty Images

A 25 ország 25 ezer lakójának közreműködésével készített felmérés rámutatott: bizonyos országokban ez a szám jóval magasabb is lehet. Lengyelországban, Indonéziában, Japánban, Brazíliában, Chilében, Kolumbiában és Mexikóban több mint 33, Indiában pedig 58 százalék az aggódók aránya. Emiatt pedig sokan a gyermekvállalást is elvetik. Az Egyesült Államokban a válaszadók 25 százaléka érezte magát e súlyos ökológiai szorongás szorításában.

A többség szerint még megmenthető a Föld

A felmérés ugyanakkor rámutat, hogy nem csak borúlátóbbak lettek az emberek: az éghajlatváltozás elleni fellépés támogatottsága is sokkal nagyobb lettA megkérdezettek 75 százaléka már úgy véli, hogy az éghajlatváltozást az emberi tevékenység okozta, 55 százalék pedig azt állítja: ennek megoldásához jelentős életmódváltoztatásra volna szükség.

Ugyan az emberek bő háromnegyede elismeri, hogy az éghajlatváltozást az ember okozza, így is sokan vannak, akik tagadják ezt. A klímaváltozás-tagadók aránya Hollandiában, Finnországban, az Egyesült Államokban, Nigériában, Ausztráliában, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában a legmagasabb.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: