Szenvedést hozhat a klímaváltozás

Néhány évtizeden belül teljes régiók válhatnak élhetetlenné a hőség miatt – figyelmeztetett friss jelentésében az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt.

Ha továbbra is hasonló ütemben folytatódik a klímaváltozás, akkor a Száhel-övezetben, Afrika szarván (vagyis Északkelet-Afrikában), valamint Dél- és Délnyugat-Ázsiában a hőség olyan mértékűvé válhat, amely meghaladja az ember fizikai tűrőképességét. A következmény pedig tömeges szenvedés, halál, népességvándorlás és az egyenlőtlenségek fokozódása lesz – figyelmeztetett az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt.

hőség
Hamarosan olyan mértékűvé válhat majd a a hőség, amely már meghaladja az ember fizikai tűrőképességét. Fotó: Getty Images

Már most is több ezer áldozatot szed a hőség

Számos régióban – ahol megbízható statisztikai adatok állnak rendelkezésre – a hőség a legnagyobb meteorológiai veszélyforrás. Jelenleg is emberek ezrei esnek áldozatául a forróság következményeinek évente, a klímaváltozás előrehaladtával pedig a számuk évről évre nőni fog – hangsúlyozta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és Jagan Chapagain, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára.

A globális felmelegedés nemcsak környezeti katasztrófák egész sorát idézi elő világszerte, de a mentális egészségünkre is hatással van.

Egy újabb „csendes gyilkossal” kell szembenéznünk

A tanulmány emlékeztetett rá, hogy a 2003-as európai kánikula több mint 70 ezer, a 2010-es oroszországi hőség pedig több mint 55 ezer ember halálát okozta. Szakértők úgy vélik, hogy az évszázad vége felé világszerte annyi ember életét követelheti a hőség, mint a rák. A jelentés „csendes gyilkosnak” nevezte a hőséget, amelynek hatásai egyre erőteljesebbek lesznek az idő előrehaladtával, és hatalmas kihívások elé állítják majd az emberiséget.

Ahogy Griffiths rámutatott, a humanitárius segítségnyújtó rendszer eszköztelen egy ilyen fokú krízissel szemben. Pénz és erőforrás híján ugyanis már idén sem tudtak segíteni egyes súlyos válsághelyzetekben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: