Bevált lázcsillapítási tanácsok

Nem káros vagy mindenáron csillapítandó tünet a láz, ám olyan jelenség, amire különösen figyelni kell, ha gyermekünk beteg. Ha 38 fok feletti értéket jelez a kijelző, csillapítanunk kell!

A tévhitekkel ellentétben a láz nem káros reakciója testünknek, hanem egy hasznos tünet, ami leggyakrabban fertőzések kapcsán jelentkezik. Láz során úgynevezett lázkeltő anyagok szabadulnak fel a szervezetben, ezek pedig a test belső normális hőmérsékletét megemelik. Elsődleges haszna, hogy a kórokozók nagy többsége rosszabbul szaporodik ilyen körülmények között, az immunrendszer viszont hatékonyabban működik.

leghatásosabb fogásokat !

  • A test fizikális hűtésére alkalmazhatjuk a priznicet (hűtőborogatás, állott vizes borogatás), ám ez utóbbi csak csuklóra, bokára, homlokra kiterjedő változata a hiedelmekkel ellentétben nem sokat ér, mert kicsi a felület, ahol hőt szeretnénk elvonni. A priznichez engedjünk egy edénybe (lavórba) langyos vizet, mártsunk bele egy törülközőt vagy fürdőlepedőt, ha pedig jól átnedvesedett, kicsavarva tekerjük a gyerek törzse köré! A nedves törülköző a legjobb, ha a hónaljától combközépig hűti! Az ágy és az ágynemű megóvása érdekében a nedves törülköző fölé tegyünk egy szárazat is. Amikor a test hőmérsékletét átvette a borogatás, cseréljük le egy másik vízbe mártottal! Ezt mindaddig folytassuk, amíg a gyermek láza le nem megy.
  • A hűtőfürdő is hatékony segítség magas láz esetén: engedjünk a fürdőkádba kb. 33-34 fok hőmérsékletű vizet, és ebbe ültessük a kicsit! Lassan, fokozatosan hűtsük a vizet, kezünkkel kavargassuk, hogy nehogy görcsöt kapjon a gyermek!
  • Ezek a hűtőfolyamatok ne tartsanak tovább tíz percnél, és ne hűsük 37 fok alá a testhőmérsékletet, alkalmazásuk alatt ne nyissunk ablakot!
  • Láz esetén rendkívül fontos a folyadékpótlás, mert a kiszáradásnak a láznál is komolyabb következményei lehetnek! A közhiedelemmel ellentétben nem jó, ha ilyenkor forró teával kínáljuk a kicsit, ehelyett szobahőmérsékletű, szénsavmentes folyadékról gondoskodjunk!
  • Nem helyes a kicsiket paplannal bebugyolálni a "majd kiizzadja" közkeletű felfogásra alapozva, mert a vastag takaróréteg gátolja a hőleadást. Ilyenkor laza, könnyen szellőző pizsamát adjunk rájuk! Ez alól kivételt képez természetesen, ha a kicsi jelzi, hogy fázik, ilyenkor takarjuk be!
  • Lázcsillapításra a vény nélkül kapható, kifejezetten gyermekeknek készült gyógyszereket használjuk, váltogassuk, előírt adagolásban, de csupán 38 fok feletti hőmérséklet esetén!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)