Az orvos így is kezelheti a beteget

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a kormány 157/2020. (IV. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során elrendelt egyes egészségügyi intézkedésekről, amelynek lényeges pontja a telemedicina alapjainak szabályozása.

Hogyan legyünk jó betegek? Kattintson a hasznos tippekért.

A rendelet a gyakorlatban megteremti a távkonzultáció jogszabályi lehetőségeit az egészségügyben - olvasható a portfolio.hu-n. Kiderül ugyanis belőle, hogy az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és finanszírozási elszámolásának nem feltétele a beteg személyes jelenléte, ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése ezt lehetővé teszik.

Az orvos a beteg személyes jelenléte nélkül is kezelheti őt.
Az orvos a beteg személyes jelenléte nélkül is kezelheti őt.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet azt is kimondja, hogy telemedicinának minősül az a tevékenység, amelynek célja a beteg távollétében többek között az egészségi állapotának szakmai megítélése, a konkrét betegség(ek) meghatározása, illetve az állapotának követése és diagnózis felállítása távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján.

Telemedicina keretében nyújtható egyebek mellett betegirányítás távkonzultáció formájában, amely a szakorvosi távkonzultációt megalapozza, diagnózis, terápiás javaslat felállítása távkonzultáció keretében, illetve távmonitoring, távdiagnosztikai eszközzel, gyógyszer rendelése, beutaló kiállítása vagy védőnői tanácsadás.

Ilyen esetben is fontos a megfelelő dokumentáció

A dokumentációt természetesen ilyen esetekben is biztosítani kell. Az egészségügyi szolgáltatónak gondoskodnia kell arról, hogy saját intézményi informatikai rendszerében és ezáltal az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) meglegyen a vizsgálat tényét és szereplőit dokumentáló eseménykatalógus-bejegyzés és egy, a vizsgálatot szakmai szempontból igazoló elektronikus kórtörténeti dokumentum.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció