Az orvos így is kezelheti a beteget

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a kormány 157/2020. (IV. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során elrendelt egyes egészségügyi intézkedésekről, amelynek lényeges pontja a telemedicina alapjainak szabályozása.

Hogyan legyünk jó betegek? Kattintson a hasznos tippekért.

A rendelet a gyakorlatban megteremti a távkonzultáció jogszabályi lehetőségeit az egészségügyben - olvasható a portfolio.hu -n. Kiderül ugyanis belőle, hogy az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és finanszírozási elszámolásának nem feltétele a beteg személyes jelenléte, ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése ezt lehetővé teszik.

Az orvos a beteg személyes jelenléte nélkül is kezelheti őt.
Az orvos a beteg személyes jelenléte nélkül is kezelheti őt. Fotó: Getty Images

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet azt is kimondja, hogy telemedicinának minősül az a tevékenység, amelynek célja a beteg távollétében többek között az egészségi állapotának szakmai megítélése, a konkrét betegség(ek) meghatározása, illetve az állapotának követése és diagnózis felállítása távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján.

Telemedicina keretében nyújtható egyebek mellett betegirányítás távkonzultáció formájában, amely a szakorvosi távkonzultációt megalapozza, diagnózis, terápiás javaslat felállítása távkonzultáció keretében, illetve távmonitoring, távdiagnosztikai eszközzel, gyógyszer rendelése, beutaló kiállítása vagy védőnői tanácsadás.

Ilyen esetben is fontos a megfelelő dokumentáció

A dokumentációt természetesen ilyen esetekben is biztosítani kell. Az egészségügyi szolgáltatónak gondoskodnia kell arról, hogy saját intézményi informatikai rendszerében és ezáltal az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) meglegyen a vizsgálat tényét és szereplőit dokumentáló eseménykatalógus-bejegyzés és egy, a vizsgálatot szakmai szempontból igazoló elektronikus kórtörténeti dokumentum.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra