Az infarktus gyógyulási esélyei

A szívinfarktus életveszélyes állapot, túlélésére egy jól felszerelt szakintézményben, felkészült orvosi gárda segédletével van a legnagyobb esély. A felépülés sikere viszont már inkább a beteg felelőssége.

A szívinfarktus a szívet tápláló erek beszűkülése, vagy elzáródása miatt alakul ki. Ez az állapot életveszélyes, és sürgős orvosi beavatkozást igényel. Nemzetközi tapasztalatok szerint ilyenkor egy, legfeljebb két órán belül megfelelően fölszerelt szakintézetben a betegek jelentős részét meg lehet menteni. A túlélési, és a gyógyulási esélyeket így a lokalizáció is befolyásolhatja - egy zsáktelepülésen, vagy tanyavilágban élő ember jelentős hátrányból indul egy nagyvárosival szemben, ahol a rohammentő elérhető közelségben lévő, jól felszerelt szakintézménybe szállíthatja. Szerencsére az egészségügyi ellátás fejlődésével a szívinfarktus halálozási aránya is csökken: Az érelzáródás oldásának bevezetésével a betegség letalitása világszerte 22%-ról 11%-ra esett vissza.

infarktus
A SZÍVINFARKTUS ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOTOT IDÉZ ELŐ, TÚLÉLÉSE AZ ELLÁTÁS SZÍNVONALÁNAK IS A FÜGGVÉNYE. Fotó: Getty Images

Persze az sem mindegy, hogy az oxigénhiányos állapot milyen mértékben károsította a páciens szívét, hiszen a szívinfarktust követően a beteg még évekig, évtizedekig együtt él a betegség következményeivel. Szíve gyengébb, és fokozottabb veszélynek van kitéve egy újabb koszorúér-elzáródásnak vagy szívinfarktusnak. A statisztikák szerint az esetek harmadában a szívinfarktus megismétlődik, második, vagy harmadik esetben ez már végzetesnek bizonyulhat. A későbbi rehabilitáció szempontjából így kulcsfontosságú, hogy mikor kerül a beteg szakemberek kezei közé - az infarktust követő néhány órában ugyanis még minimalizálhatják a szívizmok elhalásának mértékét, vagy szinte teljesen megelőzhetik azt.

Szívinfarktus akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal. Mutatjuk a legfontosabb információkat a betegség kezeléséről, kiváltó okairól és megelőzéséről.

Legtöbbet maga a beteg tehet gyógyulása érdekében, ehhez azonban teljes szemlélet- és életmódváltásra van szükség. A káros szenvedélyeknek - legfőképpen a dohányzásnak - örökké búcsút kell mondani, kerülnie kell a koleszterinszintet emelő, hizlaló ételeket, és legalább heti 2 óra közepes intenzitású testmozgásra időt kell szakítania. Az alkohol mellett a túlzott kávéfogyasztást sem javasolják a szívinfarktuson átesettek számára, a tartósan megemelkedett vérnyomás ugyanis fokozott terhelésnek teszi ki az ereket.

Mivel minden infarktus után nő az újbóli kialakulás esélye, fontos a rendszeres kontrollvizsgálat, illetve a fennálló hajlamfokozó betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) szakszerű gondozása. Ha fegyelmezetten követi az orvos utasításait, és a mindennapokban is kizárja a rizikófaktorokat, a szívinfarktuson átesett beteg teljes életet élhet hosszú éveken, évtizedeken keresztül.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: