Átalakul a magyar egészségügy

Elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása. Az első lépések közé tartozik az ellátórendszer korszerűsítése, a hozzáférhetőség javítása és az ezeket lekövető finanszírozás bevezetése is.

Tavaly év végén 36,6 milliárd forint jutott a struktúraváltás első lépéseire, például a fekvő- és a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

orvosok, kórház, kórházi ellátás, egészségügy, magyar egészségügy, egyészségügyi fejlesztés,
36,6 milliárd forint jutott a struktúraváltás első lépéseire. Fotó: iStock

Struktúraváltás jön az egészségügyben

Az egészségügyre ennyit kellene költeni - részletek!

17,7 milliárd forintból támogatják azokat a kórházakat, amelyek finanszírozási keretük felett látták el a speciálisabb, bonyolultabb eseteket, és ezek több forrást igényeltek. Ez az egyszeri többletfinanszírozás bizonyos értelemben kórház-konszolidáció, bizonyos értelemben pedig nem az. Azt azonban mindenképpen jelzi, hogy a struktúraváltás előkészítése megkezdődött - emelte ki a miniszter. Emellett egyszeri 15,7 milliárd forintot a járóbeteg-szakellátás finanszírozására fordítanak, 3,15 milliárd pedig a molekuláris biológiai vizsgálatok többletfinanszírozására megy majd. Az elmúlt tíz évben egyébként a 6 napról átlagosan 5,5-re csökkent a kórházban töltött napok száma, a szakrendelők forgalma pedig ezzel párhuzamosan nőtt. Az ellátás korszerűsödésének köszönhetően tehát egyre kevesebben és egyre kevesebb ideig szorulnak fekvőbeteg-ellátásra.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az adósságot felhalmozó kórházaknál mindenképpen csökkenteni kell az eladósodottság mértékét. A jelentősen eladósodott kórházak között szerepel a Péterfy kórház, a traumatológiai intézet, a Békés megyei központi kórház, valamint a makói és a hódmezővásárhelyi kórház is. Ezzel szemben csak tizenöt olyan nagy forgalmú intézmény van az országban, amelynek nincs lejárt adóssága.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: