Átalakul a magyar egészségügy

Elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása. Az első lépések közé tartozik az ellátórendszer korszerűsítése, a hozzáférhetőség javítása és az ezeket lekövető finanszírozás bevezetése is.

Tavaly év végén 36,6 milliárd forint jutott a struktúraváltás első lépéseire, például a fekvő- és a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

orvosok, kórház, kórházi ellátás, egészségügy, magyar egészségügy, egyészségügyi fejlesztés,
36,6 milliárd forint jutott a struktúraváltás első lépéseire. Fotó: iStock

Struktúraváltás jön az egészségügyben

Az egészségügyre ennyit kellene költeni - részletek!

17,7 milliárd forintból támogatják azokat a kórházakat, amelyek finanszírozási keretük felett látták el a speciálisabb, bonyolultabb eseteket, és ezek több forrást igényeltek. Ez az egyszeri többletfinanszírozás bizonyos értelemben kórház-konszolidáció, bizonyos értelemben pedig nem az. Azt azonban mindenképpen jelzi, hogy a struktúraváltás előkészítése megkezdődött - emelte ki a miniszter. Emellett egyszeri 15,7 milliárd forintot a járóbeteg-szakellátás finanszírozására fordítanak, 3,15 milliárd pedig a molekuláris biológiai vizsgálatok többletfinanszírozására megy majd. Az elmúlt tíz évben egyébként a 6 napról átlagosan 5,5-re csökkent a kórházban töltött napok száma, a szakrendelők forgalma pedig ezzel párhuzamosan nőtt. Az ellátás korszerűsödésének köszönhetően tehát egyre kevesebben és egyre kevesebb ideig szorulnak fekvőbeteg-ellátásra.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az adósságot felhalmozó kórházaknál mindenképpen csökkenteni kell az eladósodottság mértékét. A jelentősen eladósodott kórházak között szerepel a Péterfy kórház, a traumatológiai intézet, a Békés megyei központi kórház, valamint a makói és a hódmezővásárhelyi kórház is. Ezzel szemben csak tizenöt olyan nagy forgalmú intézmény van az országban, amelynek nincs lejárt adóssága.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra