Átalakul a magyar egészségügy

Elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása. Az első lépések közé tartozik az ellátórendszer korszerűsítése, a hozzáférhetőség javítása és az ezeket lekövető finanszírozás bevezetése is.

Tavaly év végén 36,6 milliárd forint jutott a struktúraváltás első lépéseire, például a fekvő- és a járóbeteg-intézmények, valamint a korszerű diagnosztikai tevékenységek finanszírozására - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

orvosok, kórház, kórházi ellátás, egészségügy, magyar egészségügy, egyészségügyi fejlesztés,
orvosok, kórház, kórházi ellátás, egészségügy, magyar egészségügy, egyészségügyi fejlesztés,

Struktúraváltás jön az egészségügyben

Az egészségügyre ennyit kellene költeni - részletek!

17,7 milliárd forintból támogatják azokat a kórházakat, amelyek finanszírozási keretük felett látták el a speciálisabb, bonyolultabb eseteket, és ezek több forrást igényeltek. Ez az egyszeri többletfinanszírozás bizonyos értelemben kórház-konszolidáció, bizonyos értelemben pedig nem az. Azt azonban mindenképpen jelzi, hogy a struktúraváltás előkészítése megkezdődött - emelte ki a miniszter. Emellett egyszeri 15,7 milliárd forintot a járóbeteg-szakellátás finanszírozására fordítanak, 3,15 milliárd pedig a molekuláris biológiai vizsgálatok többletfinanszírozására megy majd. Az elmúlt tíz évben egyébként a 6 napról átlagosan 5,5-re csökkent a kórházban töltött napok száma, a szakrendelők forgalma pedig ezzel párhuzamosan nőtt. Az ellátás korszerűsödésének köszönhetően tehát egyre kevesebben és egyre kevesebb ideig szorulnak fekvőbeteg-ellátásra.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az adósságot felhalmozó kórházaknál mindenképpen csökkenteni kell az eladósodottság mértékét. A jelentősen eladósodott kórházak között szerepel a Péterfy kórház, a traumatológiai intézet, a Békés megyei központi kórház, valamint a makói és a hódmezővásárhelyi kórház is. Ezzel szemben csak tizenöt olyan nagy forgalmú intézmény van az országban, amelynek nincs lejárt adóssága.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció