+18° - +36°
Nincs front

Astellas díj 2014: ők a legkiválóbb gyógyítók

"Itt veszíteni nem lehet, akit ugyanis betegei, vagy szakmai környezete a jelöléssel elismer, az csak nyertes lehet" - hangzott el pénteken este a 2014-es Év orvosa és a Média az orvosokért pályázat legjobbjait köszöntő Astellas Díjátadó Gálán.

"A tavaly ősszel életre hívott De Châtel Rudolf-emlékdíj, a MOTESZ Ifjú Kiválóság Díj, valamint a Magyar Kórházszövetség Csoportos Szakmai Díjának meghirdetésével a nyolc évvel ezelőtti kezdeményezésünk valóban igazi társadalmi és szakmai összefogássá érett, hisz mára valamennyi gyógyító terület kiválóságainak méltó elismerése lehetővé vált - fogalmazott az ünnepségen Dr. Major László, a díjalapító Astellas Pharma igazgatója. A két órás ceremónián az ünneplő közönség tapsával 12 egyéni és 3 csoportos nyertest, valamint 15 további döntőst köszöntött. A díjátadón a jelentős társadalmi súlyú, ugyanakkor a nyilvánosság által kevésbé ismert, példaértékű kezdeményezések elismerésére életre hívott, évente egy alkalommal odaítélt Astellas-különdíj átadására is sor került.
Az ünnepségen vehették át elismeréseiket a 2014-es Év orvosa pályázat legsikeresebb közönségjelöltjei is, akik a zsűri értékelése és az internetes közönségszavazás összesített eredménye alapján a legmagasabb pontszámot érték el. A nyertes e kategóriában Dr. Debreczeni Béla Zoltán, a MH EK Honvédkórház I. Sebészeti Osztály Esztétikai Plasztikai Sebészeti Részleg főorvosa lett, így ő vehette át az idei Astellas-közönségdíjat. Őt a rangsorban Dr. Cseh Botond, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai és Pszichiátriai Intézet neurológus főorvosa követte, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Dr. Homoki Ildikó, abonyi házi gyermekorvos léphetett fel.

A betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére 2014 őszén életre hívott De Châtel Rudolf-emlékdíjat az ünnepségen az alapítók nevében Prof. Dr. Perner Ferenc mutatta be. Beszéde végén az elismerést a 34 felterjesztett csoport két idei legjobbjának, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részleg és a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztály dolgozóinak adta át.

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részleg

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részleg


Az Év orvosa pályázat szakmai jelöltjeiről a hazai orvosi szakma kiválóságaiból álló szakmai zsűri ezúttal is az ünnepséget megelőző órákban döntött, a szakmai Astellas-díjak idén hat kategóriában találtak gazdára. Az alapellátás kategória nyertese idén Dr. Szabó János, Heves város háziorvosa lett, mellette a döntőben Dr. Oláh Ilona Budapest-Csepel Önkormányzat háziorvosa, valamint Dr. Antalics Gábor, a budapesti XVII. kerület háziorvosa végzett.

Az orvosi diagnosztikai kategória döntősei közül a zsűri értékelése alapján Dr. Nagy Margit, a XV. Kerület Egészségügyi Intézménye Szakorvosi Rendelőintézet radiológus szakorvosa bizonyult a legjobbnak. Mellette a díjátadón nagy tapsban részesült e kategória további döntőse, Dr. Seres Erika, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Központi Klinikai Laboratórium vezető főorvosa is.

A sebészeti jellegű eljárások kategória döntőseinek nemes versengéséből ebben az esztendőben Dr. Bezsilla János, a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa került ki győztesen. Mellette a dobogón Dr. Tunyogi-Csapó Miklós, a PTE Mozgásszervi Sebészeti Intézet Ortopédiai Klinikai Tanszék egyetemi adjunktusa, valamint Dr. Tóth Lajos Barna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Általános Sebészet osztályvezető főorvosa végzett.

A konzervatív jellegű eljárások kategóriában az első helyre Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára került. Mellette az ünneplő közönség a döntőben Dr. Maráz Anikó, a SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika egyetemi adjunktusa, valamint Dr. Rotyis Mária, az Országos Mentőszolgálat Szeged Mentőállomás mentőorvosa személyében két további kiválóságot is köszöntött.

A rehabilitációs és krónikus ellátás kategóriában idén Dr. Vén Ildikó, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa vehette át az Astellas-díjat. Mellette a dobogón Dr. Hódi Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Rendelőintézet és Onkoradiológiai Központ főorvosa, valamint Dr. Gál János, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Reumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa végzett.

A klinikai csecsemő- és gyermekgyógyászat kategória nyertese Dr. Kovács Lajos, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegéde lett, aki mellett a döntőben Dr. Máttyus István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető egyetemi adjunktusa és Dr. Balla György, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekklinika egyetemi tanára bizonyult a legjobbnak. A díjátadó ünnepségen - immár hagyományosan - a hazai egészségügyben tapasztalható kivételes kezdeményezések elismerésére életre hívott Astellas-különdíj átadására is sor került. Dr. Major László, a díjalapító Astellas Pharma igazgatója beszédében bejelentette, hogy ezt az elismerést idén a beteg csecsemők gyógyítása terén kifejtett kimagasló emberi és szakmai teljesítményük, áldozatos munkájuk, valamint a mindennapokban megélt példás hivatásszeretetük elismeréseként a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány működtetésében szerepet vállaló munkatársak kapták.

A 2014 őszén első alkalommal meghirdetett MOTESZ Ifjú Kiválóság Díjra felterjesztetteket az ünnepségen Prof. Dr. Karádi István, a MOTESZ megválasztott elnöke méltatta. Beszédében hangsúlyozta: "A díjjal leginkább a jövő orvos generációinak elhivatottságát, az áldozatos munka és a jó teljesítmény méltó elismerését kívánjuk erősíteni. Olyan, 35 év alatti fiatal orvosokat keresünk, akik emberségük, hivatásszeretetük, szakmai felkészültségük, valamint a betegek és a szakmai környezetük által megtapasztalt tevékenységük minősége alapján a gyógyítói pályára készülők és az orvosi hivatást aktívan gyakorló szakemberek számára egyaránt követendő példáként állíthatók." MOTESZ Ifjú Kiválóság Díjat idén három jelölt, Dr. Brajka István, a Mohácsi Kórház neurológus szakorvosa, Dr. Köves Béla PhD, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet adjunktusa, valamint Dr. Tirczka Zoltán, a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros rezidens orvosa vehetett át.

A Magyar Kórházszövetség Csoportos Szakmai Díját az ünneplő közönségnek Dr. Velkey György, a Szövetség elnöke mutatta be, majd bejelentette az idei győztes nevét. E szerint a díjat idén a Bács-Kiskun Megyei Kórház "Gyógyító Bocsok" programjának megálmodói és működtetői a felterjesztésben bemutatott elhivatottságukkal, áldozatkészségükkel és példaértékű hivatásszeretetükkel érdemelték ki.

Az Astellas Díjátadó Gála zárásaként a Média az orvosokért pályázat díjátadására is sor került. Az idei megmérettetésre az online és nyomtatott sajtó, illetve a televíziós és rádiós újságírás területéről beérkezett 45 nevezést a pályázat öttagú szakmai zsűrije értékelte és döntött a díjazottak személyéről. Az első helyezettnek járó Astellas-médiadíjat a "Ha ezt neonatológusoknak mondom, sokkot kapnak" című cikkéért Hagara-Nagy Nóra, a Dívány.hu portál szabadúszó újságíró, blogger munkatársa vehette át.

A második helyen Schweier Rita és Farkas Erika, az MTVA Kossuth Rádió munkatársai "Női szívműtét két részben" című munkájukkal végeztek. A harmadik helyen a zsűri értékelése alapján holtverseny alakult ki. A megosztott harmadik helyet Kiss Éva újságíró, az Origo kardiológiai alrovatán, a Szívderítőn olvasható "Aki túlélte a halált - egy igaz történet" című cikkéért, valamint Cs. Nagy Tamás, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő-riporter munkatársa "A katolikus kultúra követei - Dr. Kiss Imre" című rádiós anyagáért kapta. Az eredményhirdetésen három további elismerés átadására is sor került: Szabó Judit felelős szerkesztő, és Besztercey Judit szerkesztő a "Ridikül" c. műsort készítő APROPO Média munkatársaiként "A szervátültetésről őszintén" c. adás elkészítéséért a zsűri különdíját vehették át. Hasonló elismerésben részesült Füssy Angéla, az Omega Hírek felelős szerkesztője az "Életmentők" című filmért, valamint Ayhan Gökhan, az Átjáró blog újságíró munkatársa "A gyógyulás folyamatában a lélek együtt kell, hogy dolgozzon a gyógyszeres kezeléssel" című cikkéért.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt a derült időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag