A vírus, amit minden szülőnek ismernie kell

Az RSV (respiratory syncytal virus) náthás tüneteket és kínzó, száraz köhögést okoz. Ez az egyik leggyakoribb légúti kórokozó az őszi-téli időszakban- 2-3 éves koráig a gyermekek nagy része átesik a fertőzésen.

A betegség tüneteit és kezelési módjait dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa ismertette.

Kik vannak veszélyben?

Az RSV-fertőzés tünetei:

 • náthás tünetek, orrfolyás, esetleg láz
 • száraz, kínzó köhögés
 • légzési nehézség, zihálás
 • sípoló légzés, szörtyögés
 • pattogásszerű légzési hang
 • További részleteket korábbi cikkünkben talál!

  Felnőttek is elkaphatják a fertőzést, ám ők és a nagyobb gyerekek rendszerint enyhébb náthás tünetekkel átvészelik a betegséget. A kigyerekeknél és az 1 éves kor alatti csecsemőknél ezzel szemben akár kórházi kezelést igénylő nehézlégzést vagy tüdőgyulladást is okozhat. A legveszélyeztetettebbek a koraszülöttek és az 1-3 hónapos babák. Ők az RSV-fertőzés miatt akár gépi lélegeztetésre is szorulhatnak.

  "Az RSV kezdetben a legkisebbeknél is megfázásos tüneteket okoz. A komolyabb tünetek abból adódóan jelentkeznek, hogy a vírus a kislégutak nyálkahártyájának gyulladását okozza. A gyulladt, ödémás nyálkahártya és a gyulladás következtében jelentkező fokozott váladéktermelés beszűkíti, súlyos esetben elzárja a kislégutakat. Minél kisebb a gyermek, ezek a légutak annál kisebbek, így a szövődmények is súlyosabbak lehetnek" - magyarázta a szakember. A betegség lefolyása attól is függ, hogy a vírus melyik típusa okozza a fertőzést.

  vírus, RSV, gyerekek, babák, betegség, száraz köhögés, náthás tünetek
  vírus, RSV, gyerekek, babák, betegség, száraz köhögés, náthás tünetek

  Mikor forduljunk orvoshoz?

  A náthás tüneteket otthoni praktikákkal tudjuk enyhíteni. Fontos a rendszeres orrtiszítás és orrszívás, valamint ajánlott orrspray használata is. Elengedhetetlen továbbá a bőséges folyadékfogyasztás, szükség esetén pedig lázcsillapító adása javasolt. Ha a gyermeknek magas láza és gyakori köhögőrohama van, nehézlégzése jelentkezik, orrváladéka pedig sűrű és tapadós, akkor mindenképp orvoshoz kell vinni - hangsúlyozta a szakember. Az RSV-fertőzést vérvizsgálattal vagy orrváladékkal végzett gyorsteszttel diagosztizálják. Ha a gyermek állapota alapján indokolt, a kezelőorvos kórházba utalhatja a beteget, ahol antivirális szereket, illetve a kiszáradás megelőzésére infúziót kaphat.

  Mit tehetünk ellene?

  Az RSV közösségekben gyorsan terjed. Afertőzésoktóber és április között a leggyakoribb. Egy szezonban akár többször is el lehet kapni, így indokolt esetben a kezelőorvos a védőoltást ajánlja. Az oltás elsősorban koraszülötteknél, illetve veleszületett szívbetegség vagy krónikus tüdőbetegség esetén javasolt. Az oltás során a gyermek nem a legyengített kórokozót, hanem az ellenanyagot kapja meg, éppen ezért az oltást rendszeresen ismételni kell - a téli időszakban havonta.

  A megelőzés további lépései nem különböznek az egyéb téli betegségek elleni védekezéstől. Gyakran és alaposan mossunk kezet, ha pedig betegek vagyunk, kerüljük a szoros kontaktust a gyermekkel. Mivel a vírus órákig életképes maradhat a különböző felületeken, érdemes a téli időszakban időként fertőtleníteni a kisdedek által használt játékokat, használati tárgyakat, valamint a kilincseket, kapcsolókat és távirányítókat is.

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +23, +28 °C
  Minimum: +8, +13 °C

  Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

  Egészséget befolyásoló hatások: