A nyálmirigyek gyulladása

Nyelési nehézségek, szájszárazság, láz, fájdalom, kellemetlen ízérzet: a nyálmirigyek gyulladásának többféle tünete lehet. Mi okozza, és hogyan gyógyítható?

A nyálmirigygyulladás hátterében sokféle betegség lapulhat meg. Kiválthatja ciszta, daganat vagy nyálkő. Kialakulhat egy fertőzés (bakteriális vagy vírusos) miatt vagy autoimmun betegség következtében. A fültőmirigy vírusos gyulladásai közé tartozik a mumpsz , amely ellen ma már oltanak, így előfordulása nem gyakori.

A nyálmirigygyulladás okai

A rossz lehelet egyes becslések szerint a világ népességének felét érinti, hátterében pedig legtöbbször egy szájban található baktérium áll. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

A nyálmirigygyulladásra hajlamosító tényezők: az idős, legyengült szervezet, a kiszáradás, a sebészeti műtétek a tápcsatorna valamely részén, a nem megfelelő szájhigiénia . A gyulladás tünetei lehetnek: féloldali fájdalmas duzzanat, láz, elesettség, illetve a sűrű, gennyes váladék ürülése.

A gyulladás leggyakoribb oka, a nyálkő leggyakrabban az állkapocs alatti mirigyekben keletkezik, jelenlétére utal a szájszárazság , az evés után görcsös fájdalom, a duzzadt nyálmirigy. Ciszták általában valamilyen sérülés, fertőzés, tumor vagy nyálkő miatti elzáródás miatt alakulnak ki. Léteznek olyan daganattípusok, amelyek leggyakrabban a fültőmirigyben fejlődnek ki.

A nyálmirigygyulladás hátterében nem megfelelő szájhigiénia is állhat
A nyálmirigygyulladás hátterében nem megfelelő szájhigiénia is állhat

A Sjögren-szindróma egy olyan autoimmun betegség, amely során a szervezet támadást indít a saját nedvességképző mirigyei ellen - nemcsak a száj, de a szem is kiszárad, és a nyálmirigyek megduzzadhatnak. A diagnózis, a gyulladás pontos okának meghatározása során fontos az előzmények tisztázása, volt-e már a betegnek nyálköve, melyen gyógyszereket szed, milyen alapbetegségei vannak. Ultrahang és CT-vizsgálat elvégzése általában szükséges.

A nyálmirigygyulladás kezelése attól függ, mi okozza a problémát. Ha fertőzés, akkor antibiotikumokkal kezelik. Súlyos esetben az akut szakasz lezajlása után a mirigy eltávolítására is szükség lehet. A nyálkövet, cisztát a szájsebész távolítja el. A daganatos betegségek kezelése az onkológia feladata. Autoimmun betegség esetén immunszuppresszív szereket alkalmaznak, például kortikoszteroidokat , de kiegészítő kezelésként speciális fogkrémek, szájvizek, műnyál adása is segíthet.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: