A megszűnés szélén az otthoni szakellátás

Ha nem változtatnak a finanszírozáson, akár a következő hónapban megszűnhet az otthoni szakellátás. Az országos lefedettségű szolgáltatói hálózat már szinte teljesen kifogyott a pénzből.

Utolsó óráit éli az otthoni szakellátás: a helyzet már most is kritikus, több vidéki városban nem maradt szakember, egyre nőnek a várólisták és sokan elesnek a megfelelő rehabilitáció lehetőségétől - írja a Népszava . Ha nem lesz sürgősen változás, a lap szerint országossá nőhet a probléma.

"Ha jó képességű vagy, fel sem merül, hogy ápoló legyen belőled" Az első, amit konstatálok, az, hogy milyen sugárzó jelenség. Aztán, ahogy elkezdünk beszélgetni, rájövök, hogy mennyire profin nyilatkozik. Pár perc alatt pedig arról is meggyőz, hogy menthetetlenül szerelmes a munkájába. Interjú Németh Franciska ápolóval.

Nehéz munka megalázó összegekért

Az üzemanyagár-befagyasztás negszüntetése után akár 800 forintra is nőhet a literenkénti ár, ez pedig azzal jár majd, hogy a vidéken élő betegeket egyáltalán nem tudják majd ellátni - nyilatkozta a lapnak Friesz Anna, a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke. A szakember szerint évi 70 ezer beteg ellátása kerül veszélybe emiatt. Komoly gondot jelent továbbá a szakdolgozói hiány. Sokan már több mint 25 éve végzik a betegek otthoni szakápolását, rehabilitációját és hospice ellátását és a megélhetési problémák miatt kénytelenek más területen elhelyezkedni. Mindennek oka a finanszírozás - mondta az egyesület elnöke.

Friesz Anna és Lukács Miklós, a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület elnöke néhány hete egy közös közleményben hívta fel a figyelmet arra, az otthoni szakápolás 1996 óta és hospice ellátás 2004 óta működik az alapellátás részeként, de a finanszírozás és bérek szempontjából közük nincs a többi egészségügyi ellátáshoz, illetve a szakdolgozói bérekhez. A náluk dolgozók kimaradtak az egészségügyi dolgozók béremeléséből, így egészen méltatlan helyzetbe kerültek.

Több tízezer vidéki beteg ellátása került veszélybe. Fotó: Getty Images
Több tízezer vidéki beteg ellátása került veszélybe. Fotó: Getty Images

Az otthoni szakápolás vizitdíjalapú, ám a vizitdíj összege 2017 óta nem változott. Így nem veszi figyelembe a különböző költségek növekedését, az amortizációt, az inflációt. Az otthonápolást végző szolgáltató egy vizitért, vagyis egy látogatásért 2960 és 3700 forint közötti összeget kap. Ebből kell kigazdálkodni a dolgozó bérét, a benzin- vagy utazási költséget, az eszközbeszerzést és az infrastruktúrát.

Ugyanez igaz az előrehaladott állapotú daganatos betegeket segítő hospice ellátásra is, amelynek a finanszírozása ha lehet, még rosszabb. Ott napidíjjal számol a társadalombiztosító, ennek összege 4440 forint. Ebből kell kigazdálkodni, egy betegnél a napi akár több szakember látogatásának, eszközének, utazásának, bérének minden költségét.

Friesz Anna szerint már most sem tudják valamennyi feladatukat elvégezni, a pénzhiány miatt a krónikus betegek gyógytornáját már egyáltalán nem tudják vállalni, és a kórházból kiadott, műtött betegek rehabilitációját is késve tudják elkezdeni. Több vidéki szervezet jelezte: kénytelenek szüneteltetni a teljes szolgáltatást, egyszerűen azért, mert már nincs emberük.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk. Elszórtan fordulhat elő zápor, illetve kis eséllyel az északkeleti tájakon zivatar is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra