A húgyhólyag túlműködése: kiket érinthet?

Akár társul inkontinenciával, akár nem, a húgyhólyag túlműködése rendkívül negatív hatással lehet az érintettek életminőségére. Nem kell azonban, hogy a kínzó tünetek elrontsák a mindennapokat, a probléma ugyanis kezelhető.

A vesékben képződő vizeletet a húgyhólyag tárolja, majd amint az megtelt, az ezért felelős idegeken keresztül az agy jelet kap arról, hogy ideje üríteni. A vizelet eltávolításáról a medencefenék és a hólyag falának izmai gondoskodnak, amelyek összehúzódva kipréselik a folyadékot a húgyhólyagból, hogy aztán az a húgycsövön keresztül eltávozhasson a szervezetből. A folyamat előnye, hogy míg a vesék folyamatosan termelnek vizeletet, addig vizeletürítésre csak időszakosan, napi néhány alkalommal van szükség.

Az inkontinencia kifejezés a vizelet és a széklet visszatartási nehézségét jelenti. Függően a kiváltó mechanizmustól, a vizelet-inkontinencia terén többféle típust is megkülönböztetünk. Részletek itt.

Bizonyos egészségügyi állapotok következtében ugyanakkor károsodhat a húgyhólyag normális működése. Ilyen esetekben az érintett izmok akkor is akaratlan összehúzódásokat produkálhatnak, ha a hólyag telítettsége még nem indokolja ezt. Emiatt olyan tünetek lépnek fel, mint a hirtelen jelentkező, nehezen kontrollálható vizelési inger, illetve az átlagosnál gyakoribb, akár nyolcnál is több vizeletürítés naponta, ami az éjszakai pihenést is többször megszakíthatja. A probléma nem feltétlenül jár együtt a vizelettartási zavarok sürgetéses inkontinenciának nevezett típusával, de igen sokan tapasztalnak akaratlan vizeletcsepegést is az erős ingerek fellépése nyomán.

A húgyhólyag-túlműködés miatt fellépő sürgető vizelési ingert nehéz kontrollálni
A húgyhólyag-túlműködés miatt fellépő sürgető vizelési ingert nehéz kontrollálni

A legfontosabb rizikófaktorok

A tünetegyüttes fellépése mögött számos betegség és egyéb tényező meghúzódhat. A panaszokat kiválthatják például olyan ideggyógyászati kórképek, mint a stroke, azAlzheimer-kórés a szklerózis multiplex, de hasonló gondokat idézhet elő a cukorbetegség, a húgyutak fertőzöttsége, illetve mellékhatásként bizonyos gyógyszeres kezelések egyaránt. Közrejátszhatnak fizikai tényezők is, mint a húgyhólyag daganata vagy kövessége, valamint bármilyen akadály, amely megnehezíti a vizelet kiürítését. A fokozott alkohol- és koffeinbevitel ugyancsak hozzájárulhat a húgyhólyag túlműködéséhez.

Érdemes megemlíteni, hogy a kognitív funkciók korral járó romlása szintén növeli a probléma kialakulásának kockázatát, egyben az idős embereknél más rizikófaktorok is gyakrabban fordulnak elő, beleértve például a diabéteszt. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a hiperaktív hólyag egy normális jelenség lenne bármilyen kor felett! Amennyiben a tünetek kihatással vannak a hétköznapi életvitelre, mindenképpen érdemes orvossal konzultálni a lehetséges kezelési módokról.

A hiperaktív hólyag szövődményei

A húgyhólyag túlműködése - különösen inkontinenciával társulva - jelentős romlást hozhat az életminőségben. Az érintettek gyakran szorongóvá, társaságkerülővé válnak, ami kirekesztettség érzéshez és depresszióhoz vezethet. A szexuális életet szintén komolyan megviselheti ez az állapot, továbbá az éjszakánként a vizeletürítési inger miatt történő ébredések a pihentetőalvásmegakadályozása révén is súlyos szövődményeket idézhetnek elő.

A megelőzésben egyaránt igen hasznos az egészséges testsúly megőrzése, a rendszeres testmozgás, a kávé- és alkoholfogyasztás minimalizálása, a dohányzás elhagyása, valamint a Kegel-gyakorlatok napi háromszor történő elvégzése. A panaszok jelentkezése esetén pedig nem érdemes a szégyenérzetünkre hallgatva titkolózni, mert van segítség a problémára, sőt, fontos is azt igénybe venni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)