A fehér köpeny effektus legyőzése

A fehér köpeny effektus, a gyerekek félelme az orvostól sokszor félreviszi a diagnózist is.

Több orvosi egyetem medikusai is részt vesznek a Teddy Maci programban, amelynek legfőbb célja a kisgyerekek félelmének csökkentése az orvosokkal, orvosi eszközökkel szemben, illetve figyelmük felkeltése az egészségtudatos életmódra - írja a hvg.hu.

A gyerekek félelme az orvostól sokszor félreviszi a diagnózist
A gyerekek félelme az orvostól sokszor félreviszi a diagnózist

A ma már 33 országban, Magyarországon pedig mind a négy orvosegyetemi városban működő programban a medikusok ovikba, iskolákba látogatnak el, vagy családi napot szerveznek, ahol játékos formában ismertetik meg a gyerekeket az orvosi eszközökkel a fonendoszkóptól a vérnyomásmérőig.

A Szegedi Tudományegyetem medikusai a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete szervezésében most hétvégén tartották a program családi napját, amelyen a hvg.hu beszámolója szerint a gyerekek Teddy patikusként és Teddy fogorvosként is kipróbálhatták magukat. A gyerekek játékos tanulása mellett a szülők is informálódhattak a gyerekek egészségével kapcsolatban, és maguk is egészségre nevelő és preventív tanácsokat kaphattak.

Skandináviában, ahol a Teddy Maci programot kitalálták, sokkal egészségtudatosabbak az emberek, és Magyarországon is az a cél, hogy az emberek jobban odafigyeljenek magukra, egészségesebben éljenek, és ha baj van, ne féljenek orvoshoz fordulni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)