25 ezer magyar kap esélyt a gyógyulásra

12 új gyógyszerrel bővül a támogatott készítmények köre, és ennek köszönhetően közel 25 ezer beteg esetében válik elérhetővé új, hatékonyabb és korszerűbb terápiás lehetőség.

A támogatásba most bekerülő új gyógyszerek több területen teszik lehetővé a magyar betegek európai szintű gyógyszerellátását. Az erről szóló jogszabály-módosítás a Magyar Közlöny 2014. január 29-ei számában jelent meg.

Esély még több betegnek

A most befogadott okosgyógyszerek/innovatív terápiák 25 ezer magyar betegnek adnak új gyógyulási esélyt súlyos, életet veszélyeztető állapotok és betegségek kezelésében. A kormányzat együttműködése és a gyártók hozzájárulása biztosítja, hogy ilyen, 2011 óta nem látott mértékű új innovatív készítmény befogadás történjen. Mindazonáltal a most támogatásba került hatóanyagokon túl további több, mint 20 új innovatív hatóanyag/okosgyógyszer vár itthon befogadásra.

A bizonyított eredményeken alapuló tudományos gondoskodás, az emberek életkilátásainak javítására irányuló új biztonságosabb és hatékonyabb gyógyszerfejlesztés folyamatos. A gyógyszeripari kutatás-fejlesztésre fordított befektetések, az innovatív terápiák bevezetése és a népegészségügyi mutatószámok javulása között szoros és egyértelmű kapcsolat mutatható ki.

Magyarországon a következő 5 évben 800 ezer nyugdíjas kerül be a társadalombiztosítási ellátás rendszerébe. Közös cél, hogy a most és a jövőben befogadásra kerülő innovatív gyógyszerek/okosgyógyszerek segítségével ők is hosszú, aktív és örömteli életét élhessenek szeretteik körében.

Innovatív gyógyszerek - új remények (Fotó: Europress)

Néhány szó a befogadott innovatív készítményekről

A most befogadott új készítmények közül három a vesedaganat kezelésére szolgál. Nagyon aktuális volt már ezen készítmények befogadása, ugyanis a vese rosszindulatú daganatainak előfordulási gyakorisága az utóbbi évtizedekben emelkedő tendenciát mutat. A Magyar Rákregiszter adatai alapján 2002-ről 2006-ra - 5 év alatt - a jelentett esetek száma 1875-ről 2025-re emelkedett. Leggyakrabban 45-70 éves életkor között fordul elő vesedaganat, de egyre sűrűbben jelentkezik fiatalabb életkorban is. A készítmények között vannak olyan szerek, amelyek a veserák második vonalbeli kezelésében adhatóak azoknak az áttéttel rendelkező pácienseknek, akiknek daganata a célzott kezelés ellenére tovább növekszik. Napi egyszeri tablettás adagolásuk több hónapig gátolhatja a daganat további növekedését. A szakorvosi becslés szerint a három készítmény évi kb. 500-850 beteg számára jelent megoldást. A vesedaganatról ide kattintva olvashat bővebben!

A krónikus köszvény (hyperurikaemia) kezelésére szolgáló új készítmény 3500 beteg kezelésében hoz változást. Az igen fájdalmas rohamok kialakulásával járó köszvény kezelésére szolgáló gyógyszert azok a betegek kapják, akiknél a korábbi egyetlen kezelési alternatíva nem vált be: az új gyógyszer a korábbi terápiánál jóval hatékonyabb, vesebetegek is szedhetik, illetve az eddigi gyógyszerre allergiás betegek is alkalmazhatják. Az új befogadásnak köszönhetően a betegek által fizetendő térítési díj közel negyedére csökken. A köszvényről ajánljuk korábbi cikkünket!

A pitvarfibrilláló betegek stroke megelőzésére törzskönyvezett új orális antikoagulánsok (szájon át szedhető véralvadásgátlók) támogatására már igen régen várnak a betegek. A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, Magyarországon a népesség 2 százalékát, mintegy 200 ezer embert érint, mely nem megfelelően kezelve olyan súlyos szövődményekhez vezethet, mint a szélütés (stroke). Pitvarfibrilláció okozta stroke eseményt évente 7000-8000 beteg szenved el hazánkban; az új gyógyszerek szedésével 4-ből 3 pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzhetővé válik! A szakorvosok szerint ezek az új gyógyszerek éves szinten 5-15000 betegnek számos előnyt biztosítanak a hagyományos kezeléshez képest: szájon át adhatók, hatékonyabbak, feleslegessé teszik a korábbi rendszeres vérvételt, kevesebb mellékhatással (vérzéssel) járnak, biztonságosabbak. Olvasson a betegségről itt!

A kezeletlen figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) okozta gazdasági és társadalmi terhek egy közelmúltban elvégzett hazai kutatás szerint évente nemzetgazdasági szinten 33 milliárd forintot tesznek ki Magyarországon. A betegség - melyben 680-1700 fő érintett évente - okozta többletkiadások a családi költségvetésben is markánsan megjelennek: a családok által az ADHD-s gyermek kezelésére, fejlesztésére fordított költség éves szinten a 9 milliárd forintot is elérheti. A járulékos költségek és veszteségek az ADHD kezelésének hatékonyabbá tételével jelentősen mérsékelhetőek lesznek. Ebben kiemelt szerepet tölt be az új most befogadott innovatív készítmény, amely a betegség kezelésére szolgáló első és egyetlen jóváhagyott nem stimuláns gyógyszer, napi egyszeri adagolással 24 órán keresztül csökkenti mind a figyelemhiány, mind a hiperaktivitás/impulzivitás tüneteit, javítja az életminőséget, a társas beilleszkedést, a családi együttműködést, és az iskolai előmenetelt. A pszichés problémának egy komplett rovatot szenteltünk oldalunkon, nézzen szét a cikkek között!

A sclerosis multiplex kezelésében a nagyon aktív relapszáló-remitálló betegek terápiájában hoz változást az az új készítmény, amely az első orális, nagy hatású, a szklerózis multiplex terápiáját új módon megközelítő és kedvezőbb mellékhatású gyógyszer, amellyel a világon már 101.000 betegévnyi tapasztalat gyűlt össze; Magyarországon évi 350-550 főnek nyújthat a mostaninál hatékonyabb terápiát.A szklerózis multiplexről még többet szeretne tudni? Ide kattintson!

A szívelégtelenség indikációban befogadásra váró készítmény az elmúlt évek világkongresszusainak egyik fő szenzációja. A készítménnyel az Európai Kardiológiai Társaság elnöke által vezetett klinikai vizsgálatok bizonyították annak kimagasló hatásosságát: negyedével csökkenti a szívelégtelenség és az infarktus általi halál, valamint a betegségből fakadó kórházi kezelések számát. Az új befogadásnak köszönhetően lényegesen javulhatnak a betegek életkilátásai, azzal pedig, hogy ritkábban kerülnek kórházba, javulhat a betegek életminősége és megőrizhetik munkaképességüket. Magyarországon a szakorvosok becslése szerint mintegy 2500-4000 beteg vonható be az új terápiába.

Az időskori nedves makula degeneráció (AMD) terápiája is változhat. Az időskori makuladegeneráció gondozását végző centrumok köre bővülhet, a négy szemészeti klinika mellett a szombathelyi Markusovszky Kórház is felhatalmazást kaphat a terápia végzésére. Az egyik gyakori típusú emlődaganatos (HER2 pozitív) betegeket műthetővé tevő kezelése kerülhet a finanszírozott terápiák körébe.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)