+3° - +16°
Kettős front

Tudatosság kell a túléléshez: a betegeknek is érdemes képben lenniük!

Kampányt indított az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, hogy minél többen megismerjék az innovatív terápiás lehetőségeket, és hogy a betegek is aktívan részt tudjanak venni a gyógyulásukban.

A gyógyszeripari kutatás-fejlesztésre fordított befektetések, az innovatív terápiák bevezetése és a népegészségügyi mutatószámok javulása között szoros és egyértelmű kapcsolat mutatható ki. Az innovatív terápiák számos betegségre nyújtanak és még többre nyújthatnának hatékony megoldást Magyarországon is, azonban ismertségük alacsony. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) felvilágosító kampányt indított a lakosság egészségtudatosságnak és a modern terápiás lehetőségek ismertségének növelése érdekében.

Nem jó, ha a kutatók az "asztalfióknak" fejlesztenek

A gyógyszerfejlesztők munkája igen eredményes, azonban a vényköteles gyógyszerekre vonatkozó kommunikációs szabályozás miatt az új készítményekről egyáltalán nem, vagy csak igen keveset hallhatunk. Sokszor az érintett sincs tisztában azzal, hogy betegsége időközben gyógyíthatóvá vált, vagy olyan új terápiás lehetőség is elérhető, ami alapjaiban megváltoztathatja az életét.

Napjainkban az innovatív terápiák számos gyakori és súlyos betegség gyógyításában játszanak alapvető szerepet, legyen szó stroke megelőzésről, hepatitisről, daganatos megbetegedésekről, epilepsziáról, cukorbetegségről, sclerosis multiplexről, AIDS-ről, vagy a rheumatoid arthritisről.

Természetesen az innováció önmagában nem varázsszer, a gyógyítás folyamatában fontos szerepet játszanak régebben alkalmazott készítmények is. Az innovatív gyógyszerek új terápiás lehetőségeket nyitnak meg, azonban kifejlesztésükhöz és engedélyeztetésükhöz szükséges nagy ráfordítások miatt költségük is magas, ami a szabadalmi védettség időszakának lejártával jelentősen csökken és ezzel is megteremtik a lehetőséget újabb innovatív készítmények befogadásához, így hozzájárulva egy fenntartható finanszírozási rendszerhez.

Az okosgyógyszer kifejezés segít megérteni a lényeget

Az okosgyógyszer kifejezés segít megérteni a lényeget


Magyarországon pillanatnyilag sok olyan készítmény vár befogadásra, amelyek jellemzően nem helyettesíthetők, alternatíva nélküli, bizonyított és hatékony új terápiát jelentenek, súlyos életet veszélyeztető állapotok és betegségek kezelésére szolgálnak (szolgálnának).

Jelenleg összesen 35 ilyen hatóanyag várakozik, illetve további 17 hatóanyag új felhasználási területe (új indikációja) várakozik, az illetékes magyar hatóságok döntésére vár. A sokszor életmentő új terápiás lehetőségek átlagosan mintegy 250 napja várakoznak, de van olyan is, amiről több mint 500 napja nincs döntés. A befogadásra váró gyógyszerek között vannak - a teljesség igénye nélkül:
  • a szklerózis multiplex gyógyszerei,
  • stroke megelőzését szolgáló szerek,
  • az obstruktív tüdőbetegség és urémia gyógyszerei,
  • a gyermekkori figyelemzavar gyógyszerei,
  • az időskori nedves makuladegeneráció kezelésére szolgáló gyógyszerek,
  • a rákgyógyításban (fehérvérűség különböző fajtái, előrehaladott stádiumú nem-kissejtes tüdődaganat, előrehaladott bőrrák, veserák, csontrák, prosztata, vastagbél, petefészek és hashártyarák különböző stádiumaiban ható gyógyszerek, a csontáttétes betegeket támogató készítmények, valamint a rákos betegek fájdalomcsillapítói)
A közvetlen, gyógyításban jelentkező előnyök mellett nagyon fontos azzal az egészségnyereséggel is számolnunk, amit az innovációs befektetésen keresztül az ország elérhet, valamint ennek költségmegtakarító hozadékával, ami azonban nem a gyógyszerkasszában, hanem a gyógyító-megelőző ellátás finanszírozásában és munkaképesség növelésében és a meghosszabbodott élettartam jobb minőségében jelentkezik. Mindezeken túl az innováció ütemezett befogadása gazdagítja az országot, közelebb viszi Magyarországot Európa és Közép-Kelet Európa azon fejlettebb országaihoz, ahol ezek a készítmények már elérhetővé váltak.

Okostelefon és okostévé után "okosgyógyszerek" a láthatáron

Minden magyar beteg megérdemli az elérhető legjobb megoldást a gyógyulására: a tudatos betegek tovább élhetnek! Ezért az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetsége olyan tájékoztató kampányt kezdeményez, aminek fókuszában az innovatív gyógyszerek és terápiák nyújtotta előnyök - életminőség javítás, élettartam meghosszabbítás, korábban gyógyíthatatlannak nyilvánított betegségben szenvedőknek kínált új esély - tudatosítása állnak. A kampány során a témában alulinformált betegeknek kínálnak új esélyt, villantják fel a lehetőséget a változtatásra, legyen az a jobb életminőség, vagy akár maga a gyógyulás. A hatékony gyógyulás felelősség és tudatos hozzáállást igényel az egészségügy minden szereplőjétől. A beteg felelőssége egészségének megőrzése és a szervezett szűrővizsgálatokon való részvétel. A gyógyszergyártók felelőssége a hatékony biztonságos és életminőséget javító terápiás megoldások kifejlesztése és bevezetése.

A "Van tovább" szlogen köré épülő kampány üzenetei óriásplakátokon, magazinokban, és várótermi plakátokon fognak megjelenni. Az innovatív terápiás megoldásokat az "Okosgyógyszer" kifejezés bevezetésével hozzák közelebb az érintettekhez és érdeklődőkhöz. "Okosgyógyszereknek" nevezzük azokat a készítményeket, amelyek jelentős, újszerű fejlesztési hátterükkel új terápiás lehetőségeket nyitnak meg a betegek számára és az aktuálisan elérhető legmodernebb, leghatékonyabb megoldásokat képviselik: ezzel is javítják a betegek életminőségét. A tájékoztató munka további központi eleme lesz a www.okosgyogyszer.hu címen elérhető weboldal, amire bannerekkel is felhívják majd a figyelmet.

Emellett a témában elkészült rövid tájékoztató anyagot küldenek ki a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerész Kamara tagjai részére.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+9, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt többfelé várható csapadék, a Dunántúlon eső, másutt záporok formájában.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag