Van, akiknek árthat a kávé

Később okozhat gondokat a gyermeknél, ha az ajánlottnál több koffeint visz be szervezetébe a kismama, áll egy friss tanulmányban.

A várandós nőket már évek óta arra kérik a szakemberek, hogy csak mértékkel kávézzanak – ezáltal is csökkentve a vetélés és a koraszülés kockázatát. De egy tanulmány most arra mutatott rá, hogy nemcsak a terhesség során lehetséges problémák elkerülése végett lehet hasznos a mértékletes kávéfogyasztás, hanem a későbbi viselkedészavarok megelőzése miatt is.

Így lehet egészségesebb a kávé A kávénak önmagában is számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak, de néhány egyszerű trükkel, egy-két plusz hozzávalóval még egészségesebbé tehetjük kedvenc italunkat. Például az alábbiakkal !

A tanulmányt jegyző kutatók kilencezer, 9-10 éves gyerek agyát vizsgálták meg agyi képalkotó folyamatok segítségével. Az anyákat pedig arról kérdezték, mennyi kávét fogyasztottak a várandósságuk idején. A tudósok arra jöttek rá, hogy a terhesség alatti túlzott kávéfogyasztás összefüggésben állhat a később kialakuló viselkedésbeli gondokkal, mint amilyen például a figyelemzavar és a hiperaktivitás .

A kutatás vezetője szerint a gyerekeknél látott viselkedésproblémák igen enyhék voltak, és a tudósok nem találtak bizonyítékot arra nézve, hogy az anya fokozott kávéfogyasztása befolyásolná a gyerekek intelligenciáját vagy a gondolkodási képességét, a viselkedészavarok és az anya fokozott kávébevitele közt viszont látnak összefüggést. De persze azt is kiemelték, hogy nem csak a kávézás játszhat szerepet a viselkedési problémák kialakulásában. Számos más dolog is befolyásolhatja ezek meglétét a gyereknél, például bizonyos társadalmi és gazdasági tényezők, vagy az, hogy a családban valaki másnak is vannak-e hasonló viselkedészavarai.

koffein, várandósság
A kismamáknak nem javasolt túlzásba vinni a kávézást. Fotó: Getty Images

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a terhességnek mely időszakában és pontosan hogyan járulhat hozzá a koffein ezekhez a változásokhoz, de azt javasolják a kismamáknak, hogy a számukra ajánlott napi legfeljebb 200 mg koffeinfogyasztást ne lépjék túl.

Szokjunk le a kávéról a baba előtt

Ha pedig valaki nem akar kockáztatni, és várandósan inkább nem szeretne kávézni, annak a szakértők azt tanácsolják, hogy próbáljon már a fogantatás előtt leszokni a kávéról. Ugyanis a leszokásnak olyan kellemetlen tünetei lehetnek, mint a fejfájás , hányinger, ingerlékenység vagy koncentrációs zavarok. Azt pedig egyelőre a tudósok sem tudják, hogy a kávémegvonás, valamint az ezzel járó tünetek és a stressz milyen hatással lehetnek a terhességre.

Aki viszont már várandósan döntene úgy, hogy jelentősen mérsékelné a koffeinbevitelt, annak azt javasolják, hogy legalább a babavárás időszakára cserélje koffeinmentesre kedvenc kávéját.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: