„Pazarlás, hogy 45 éves korig finanszírozzák a lombikkezeléseket”

Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász szerint a közpénz pazarlása, hogy az államosított meddőségi intézetekben 45 éves korig finanszírozzák a lombikbébi kezeléseket. Szerinte Magyarországon is be kellene vezetni az anonim petesejt adományozást.

Két és fél éve vették állami tulajdonba Kaáli Nagy Géza meddőségi intézeteit, amelyet azóta több meddőségi centrum államosítása is követett. A szülész-nőgyógyász máig figyelemmel követi a médiában közzétett, lombikkezelésekkel kapcsolatos híreket.

Az anonim petesejt-adományozás lehet megoldás

„Kifejezetten örülök annak, hogy a meddőségi kezelések nemzetstratégiai fontosságúak lettek, hogy az összes lombikbébi kivizsgálást és kezelést finanszírozzák. Kis szépséghibája a koronavírus-járvány alatt kialakult átlagfinanszírozásnak, hogy korlátozzák az elvégezhető kezelések számát, ami hosszú várólisták kialakulásához vezetett. Remélhetőleg ezt a szükségintézkedést mielőbb feloldják” – mondta el a professzor.

Kaáli Nagy Géza szerint viszont közpénzpazarlás, hogy 45 éves korig finanszírozzák a lombikbébi kezeléseket, holott a 42 és 45 év közötti nőknek elenyésző esélyük van arra, hogy vér szerinti gyermekük szülessen. Így ebben a korcsoportban egy megszületett gyermek az adófizetők 100-200 millió forintjába is kerülhet. Úgy véli, Csehországhoz hasonlóan Magyarországon is be kellene vezetni az anonim petesejt-adományozást, ami lényegesen költséghatékonyabb, és sokkal több gyermek megszületését eredményezné. Egy ilyen döntés egyszersmind megszüntetné a magyar betegek külföldi petesejt-turizmusát.

Rengeteg nőt segítettek gyermekhez a meddőségi kezelések. Fotó: Getty Images
Rengeteg nőt segítettek gyermekhez a meddőségi kezelések. Fotó: Getty Images

A professzor szerint a médiában megjelenő információk azt sugallják, hogy a megszületett lombikbébik száma messze elmaradt attól, amit reméltek. Úgy vélte azonban, nem lenne elegáns, ha minősítené a számokat, márcsak amiatt se, mert a járvány idején torzulhattak az adatok.

„A meddő betegek érdekeit szolgálná, ha legalább a már elvégzett kezelések eredményességi adatait intézeti vagy akár orvosonkénti bontásban közzé tennék. Korábbi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy jelentős különbségek vannak az intézetek és egyes orvosokhoz köthető megszületett gyermekek számát tekintve, melyek közzététele a kollégák körében az én koromban sem volt népszerű” – tette hozzá. Szerinte a népességszám növekedéséhez elengedhetetlen az intézetek kapacitásbővítése, és égetően fontos a folyamatos orvos és biológus utánpótlás nevelés is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)