Mit jelez a bővebb hüvelyi folyás?

A hüvelyi folyás természetes jelenség, amely hozzájárul a hüvely egészségének megőrzéséhez. A váladék mennyisége és állaga a ciklus során normálisan is változik, bizonyos eltérésekkel azonban érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

A hüvely és a méhnyak mirigyei folyamatosan termelnek váladékot, amely kis mennyiségben folyamatosan távozik. Legfontosabb feladatai közé a hüvely nedvesen tartása, tisztítása tartozik, illetve a fertőzésekkel szembeni védelem: a benne található, hasznos baktériumok által létrehozott savas közeg ugyanis véd a káros mikroorganizmusok ellen.

A váladék szagtalan, színe fehér, szinte átlátszó, állaga pedig nem darabos. Mennyiségét tekintve széles képet mutat: egyénenként változó, ráadásul több tényező is befolyásolja, például a ciklus (ovulációkor és amenstruációközeledtével nagyobb mennyiség ürül), egyes pszichés tényezők, a várandósság (ekkor is bővebb folyás tapasztalható), valamint a szexuális izgalom.

Mitől alakul ki bővebb folyás?

A váladék mennyiségét tehát több tényező is befolyásolhatja, így a bővebb folyás nem feltétlenül utal kóros folyamatokra. Sokan megijednek, amikor ciklusuk közepe tájékán jelentősebb folyást tapasztalnak, pedig ez csupán az ovulációt jelzi. Ilyenkor a nyák nyúlóssá és még inkább átlátszóvá válik. A mennyiségi változás célja, hogy a spermiumok könnyebben el tudjanak jutni a megtermékenyítésre váró petesejthez, így tehát az ilyen esetekben észlelt bővebb váladék teljesen természetes, nem ad okot aggodalomra.

A női ciklus során természetesen is változik a hüvelyi folyás mennyisége
A női ciklus során természetesen is változik a hüvelyi folyás mennyisége

Ugyanígy megrémisztheti az első gyermeküket váró kismamákat is a nagyobb mennyiségű váladék, ugyanis azt hihetik, hogy pont a terhességük során kaptak el valamilyen fertőzést. Bár való igaz, hogy a várandósság idején legyengült védekezés miatt könnyebben szaporodnak el a kórokozók, ha kizárólag az erősebb folyás jelentkezik tünetként, akkor ez normális jelenség. Ennek oka ugyanis, hogy a szervezet így próbál védekezni a fertőzésekkel szemben. Amennyiben viszont a váladék színe fehér, úgy gyulladás állhat fenn, ha pedig sárgás és rossz szagú, akkor nagy valószínűséggel gombásfertőzésáll a háttérben. "Ilyen esetekben mielőbb orvoshoz kell fordulni, mivel a felszálló fertőzés a babát is veszélyeztetheti, és idő előtti szülést indulhat meg" - mutatott rá dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mitől alakulhat ki hüvelyfertőzés? Részletek itt.

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben fertőzés áll fenn (akár gombás, akár bakteriális, akár vírusos), úgy a megnövekedett folyás mellett egyéb panaszok is jelentkeznek, például más szín, más állag, kellemetlen szag, alhasi fájdalom, viszketés, fájdalmas közösülés. Összességében tehát kijelenthető: ha valami változást tapasztalunk, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki fizikális vizsgálattal és kenetvétellel, esetleg tenyésztéssel felállítja a diagnózist, amelynek ismeretében megfelelő kezelést tud javasolni. Ez leggyakrabban antibiotikumkúrát, majd lactobacillus-helyreállító terápiát jelent, valamint a partner egyidejű kezelését.

A hüvelyi fertőzés kockázatát növelő tényezők:

  • strandszezon
  • nem megfelelő intim higiénia (beleértve a túlzott higiéniát is)
  • cukorbetegség
  • antibiotikumkúra
  • méhszájgyulladás
  • méhnyakrák
  • hormonzavar
)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)