Ezért lehet veszélyes a rendszertelen menstruáció

Egy átfogó kutatás szerint a szabálytalan és hosszú menstruációs ciklussal küzdő nők nagyobb eséllyel halnak meg 70 éves koruk előtt, mint szabályos periódussal élő társaik.

Egy nő menstruációja utal általános egészségi állapotára - erre jutottak a BMJ orvosi folyóiratban nemrégiben megjelent kutatás vezetői, akik 24 évet felölelve több mint 79 ezer premenopauzával - a menopauzát megelőző tünetekkel - küzdő nő eredményeit tanulmányozták. Ezekből az rajzolódott ki, hogy akiknek egész életükben rendszertelen volt a menstruációjuk, nagyobb valószínűséggel haltak meg 70 éves koruk előtt, mint azok, akiknek rendszeres volt a ciklusuk - számol be róla a webmd.com oldala.

menstruáció
A hosszan tartó, rendszertelen vérzés hátterében betegség is állhat. Fotó: Getty Images

A megfigyelés azokra a nőkre vonatkozott, akiknek a szokásos ciklushossza legalább 40 nap, vagy ennél is több volt 14-17, 18-22 és 29-46 éves koruk között. Ők nagyobb valószínűséggel haltak meg idő előtt, mint azok, akik ugyanezekben az éveikben 26-31 napos ciklussal számolhattak. A tanulmány szerint a vizsgált időszakban 1975 hetven évnél fiatalabb nő halálát dokumentálták, közülük 894-en valamilyen rákbetegségben, 172-en pedig szív- és érrendszeri megbetegedésben hunytak el. A kutatásba bevont nők egyikének kórelőzményeiben sem szerepelt szívbetegség, rák, vagy cukorbetegség.

A ciklus hossza is árulkodó lehet

A policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely becslések szerint a nők 6-8 százalékát érinti, egyelőre nem gyógyítható. De vannak olyan kezelési módok, amelyekkel a tünetek többsége teljesen megszüntethető. Részletek!

A kutatók arra jutottak, hogy a hosszú és szabálytalan menstruációs ciklus - ami a gyermekvállalási korban lévő nőknél gyakori -, valamint a korai halálozás növekvő kockázata közötti összefüggés valószínűleg hormonzavarokon alapul és együtt jár súlyos krónikus betegségek - mint a petefészekrák, a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek, valamint mentális egészségi problémák - kialakulásának magasabb kockázatával. De a tanulmány - és ezt készítői hangsúlyozzák is - nem bizonyítja, hogy a szabálytalan és hosszúmenstruációvalóban korai halált okoz, csak a lehetséges összefüggésre világít rá.

"A legfontosabb, amire ez a tanulmány felhívja a figyelmet, hogy a rendszeres havi ciklus és a reproduktív egészség valamiféle indikátor, amiből következtetni lehet a hosszú távú egészségi állapot várható alakulására" - nyilatkozta a CNN-nek a témáról Adam Balen professzor - a brit Leeds Oktató Kórházak reprodukciós területen elismert szakértője.

"A szabálytalan periódussal küzdő fiatal nőknek alapos kivizsgálásra van szükségük, amely nemcsak hormonháztartásuk működését vagy anyagcseréjüket térképezi fel, hanem az egész életmódjukat. Így kaphatnak iránymutatást arról, hogyan javíthatnak általános egészségi állapotukon" - tette hozzá Balen, aki egyébként nem vett részt ebben a kutatásban.

Mi állhat a rendellenességek hátterében?

A menstruációs ciklus akkor tekinthető normálisnak, ha 23-34 napos, nem tart tovább 3-5 napnál, és nem jár erős, hosszan tartó fájdalommal. A rendszertelen menstruáció hátterében számos ok állhat, ezek egy része adódhat az életmódból: okozhatja például stressz, dohányzás, elhízás, de betegségek is, mint például a hormonális eredetű policisztás ovárium szindróma (PCOS), vagy az endometriózis. Az már egyéb tanulmányokból kiderült, hogy azoknál a PCOS-ben szenvedő nőknél, akiknél a betegség oka egyértelműen a szabálytalan menstruáció, nagyobb arányban alakul ki cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy méhrák.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)