Ez derült ki az idősebb anyák gyermekeiről

Jobban teljesítettek az iskolában, és magasabbak is átlagosan azok a felnőttek, akiket idősebb korban szült meg az édesanyjuk - állítja egy 2016-os svéd kutatás.

Miben mások az idősebb anyák gyerekei?

Ugyan a kor előrehaladtával egyre nő az esélye a szüléskor bekövetkező komplikációknak, hosszú távon számos előnyre is szert tehet egy késői baba - állítják a legújabb kutatások. Másfél millió svéd felnőttet érintett a felmérés, amelyben megállapították: a kései harmincas, illetve korai negyvenesként szült anyák gyermekei átlagosan magasabbak, jobb fizikai kondícióban vannak és iskolázottabbak is a korán szülő anyukáknál.

Jobb szülni 40 felett?

Az idősebb anyák jobban felkészülnek az életre, a gyermeknevelésre és gazdagabb ismereteiket fel tudják használni arra, hogy gyermekeik stabilabb neveltetést kapjanak. "Nem kell siettetni a gyerekszülést" -  nyilatkozta nemrégiben az IVF egyik szakértője, Robert Winston. Elmondása szerint az idősebb anyák jobban rá tudnak készülni a gyermeknevelésre. A témáról itt írtunk korábban.

Miféle előnyre tehet szert egy késői baba?
Miféle előnyre tehet szert egy késői baba?

Kitolódó gyermekvállalás

Az utóbbi években egyre inkább kitolódik az az időszak, amikor a nők gyermeket vállalnak. Németországban és Angliában átlagosan harmincéves korban szülnek, Svédországban pedig 2013-ban minden negyedik újszülöttnek 35 év feletti volt az édesanyja. Persze ez egyre több kockázatot von maga után: negyven feletti szülés esetén jelentősen nő azautizmusés a Down-szindróma kialakulásának esélye.
Egy eddig nem vizsgált, pozitív eredményre is felhívták ugyanakkor a figyelmet a kutatások: az 1960 és 1991 között világra jött svéd felnőtteket vizsgálva a kutatások arra jutottak, hogy a későn, harmincas évei felett szült anyák gyermekei átlagosan jobb eredményeket értek el a középiskolában, és nagyobb eséllyel jutottak be valamelyik egyetemre is. Ugyanez a tendencia családon belül is megfigyelhető, a később született gyermekek sikeresebben teljesítenek az iskolában a korábban világra jött testvéreknél. A tanulmány szerint azok a gyermekek, akiket anyjuk 45 éves kor felett szült, átlagosan másfél évvel tovább képzik magukat iskolában, mint a fiatalon szülő anyukák gyermekei.
A vizsgálatban részt vevők magasságát és fittségét is összehasonlították - ezek a testi egészség fokmérői a tanulmány szerint. Mint kiderült, ezekben is jobban teljesítettek a későn szülő anyukák gyermekei.

A tanulmány felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az orvostudomány és a gazdaság is sokat fejlődött néhány esztendő alatt Svédországban, ami némiképp javította a később született gyermekek esélyeit. Óva intenek ezért a kutatók, hogy az anyák erre a megállapításra alapozva várjanak még néhány évet a gyermekvállalással. Negyven felett ugyanis a nők már jóval kisebb eséllyel esnek teherbe, és a fent említett betegségek kialakulásának esélye is nő.

Szülés: van ideális életkor?

Napjainkban egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás: sokszor a karrierre és az anyagiakra fogják a késői szülést. Azonban minél később akarunk babát vállalni, annál több egészségügyi kockázattal kell szembenéznünk. Van egészséges életkor a gyermekvállalásra?Forrás: News Health
További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést helyenként felhők zavarják, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag