Életünk során így változik a menzeszünk

Ahogy telnek az évtizedek és változik a testünk, úgy változik vele együtt a menstruációs ciklusunk is. Ez egy természetes folyamat, így alapvetően nem kell aggódnunk miatta. Azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen esetekben jelezhetnek komolyabb problémát a változások.

Az évek múlásával együtt járnak bizonyos hormonális változások, amelyek a menzeszre is hatással vannak. Nézzük, melyek ezek.

20-as évek: rendszeresebb, de kellemetlenebb

Sokan tapasztalják, hogy míg a tinédzseréveikben rendszertelenül jelentkezett a vérzésük, a 20-as éveikben már szabályosabb ritmusban menstruálnak. Ennek az az oka, hogy a fiatal lányok nem ovulálnak rendszeresen, a 20-as éveikben lévő nők viszont már igen. Ugyanakkor sokan ebben az időszakban kezdenek el kellemetlen premenstruációs (PMS) tüneteket, például fájdalmat, hangulatingadozást és mellfeszülést tapasztalni. Ám a 20-as éveikben sokan elkezdenek fogamzásgátlót szedni, ami szintén változásokat idézhet elő a menstruációs ciklusban - szabályosabb, enyhébb és rendszeresebb vérzést, valamint kevesebb PMS-tünetet eredményez.

menstruáció, menzesz, menstruáció változása, nőgyógyászati problémák, havi vérzés, ciklus
Természetes, ha életünk során változik a menzeszünk, de bizonyos jelekre nem árt figyelni.Fotó: iStock

30-as évek: kiszámítható ciklus, gyerekvállalás

A 30-as éveinkben amenzeszáltalában rendszeres és mindig ugyanolyan erősségű. Ha viszont a vérzés szokatlanul erős, vagy fájdalmas görcsök kísérik, az komolyabb probléma, például ciszta vagy endometriózis tünete is lehet. Utóbbit a 30-as nőknél diagnosztizálják a leggyakrabban.

Sokan ebben a korban szülnek gyereket - a várandósság alatt tehát természetesen kimarad a menzesz. A szülés után általában 4-6 hétig a gyermekágyi vérzést tapasztalunk, ez azonban nem egyenlő a menstruációval. A menzesz rendszerint a gyermekágyi időszak végén vagy a szoptatás abbahagyása után tér vissza. Egyeseknél a terhesség után enyhülnek a menstruációs görcsök.

Menopauza előtt és után

A menopauza három állomásáról korábbi cikkünkben írtunk bővebben - kattintson ide!

A 40-es években jelentkeznek a perimenopauzához köthető hormoningadozások, amelyek a menopauza előhírnökei. Ez a klimax előtti 8-10 évet jelenti - ilyenkor a test felkészül amenstruációmegszűnésére. A hormonális változások hatására a menzesz rendszertelenebbé és erősebbé válhat, két menzesz között pecsételő vérzés jelentkezhet, valamint felerősödhetnek a PMS tünetei is. Menopauzáról pedig akkor beszélhetünk, ha már 12 egymást követő hónapban kimaradt a havi vérzés. Ez általában az 50-es éveink elején következik be.

Fontos kiemelni, hogy a menstruációnk ereje és hossza sokat elárulhat az egészségi állapotunkról. Ezért ha bármikor a szokásostól eltérő dolgokat tapasztalunk, mielőbb forduljunk orvoshoz, ugyanis akár policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy pajzsmirigyprobléma is állhat a háttérben.

Forrás: health.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: