Bajt jelez, ha ott nő szőr, ahol nem kellene

Akár szeretjük, akár nem, mindannyiunk testén nő szőrzet különböző helyeken. Ha viszont szokatlan helyeken jelennek meg a szőrszálak, illetve megváltozik a színük, mennyiségük vagy textúrájuk, az már komolyabb problémát is jelezhet.

Egyes testrészeinken teljesen természetes a szőr jelenléte, színét, mennyiségét és erősségét pedig jelentősen befolyásolhatja a genetika. Nem mindegy például, hogy milyen nemzetiségűek vagyunk: a mediterrán, illetve Közel-Keleti régiókban élő nők esetében sokkal gyakoribb a fokozott szőrnövekedés, mint a többi népcsoportnál. Ha viszont szokatlan helyen tapasztalunk szőrnövekedést, arról már nem a génjeink tehetnek.

hormonális változás, hormonzavar, szőrösödés
Hormonális problémák is gyakran okozhatnak szokatlan szőrösödést. Fotó: 123rf

Hormonális egyensúlyzavar

A szokatlan szőrösödés egyik leggyakoribb oka a tesztoszteronszint megnövekedése. Ez a hormon a férfiak és a nők szervezetében is jelen van, de a nőkében alacsonyabb mennyiségben. Ha szintje megemelkedik, akkor férfias szőrnövekedés tapasztalható, például az arcon, az állon, a száj fölött, esetleg a mellen vagy háton. Hasonló helyzet állhat elő akkor is, ha a női szervezetben lecsökken az ösztrogén szintje, ami lehet a menopauza, de valamilyen hormonális zavar következménye is.

Mellékvese-probléma

Ha a mellékveséink nem működnek megfelelően, testszőrzetünk szokatlanul megerősödhet. Különösen akkor érdemes erre gyanakodni, ha a jelenség olyan kísérő tünetekkel is jár, mint a magas vérnyomás, hízás a felsőtestre, túl magas vagy túl alacsony vércukorszint, gyakori fejfájás és izomgyengeség.

PCOS

A fokozott szőrnövekedés policisztás ovárium szindrómára is utalhat, főleg, ha a jelenséghez rendszertelen menzesz is társul. Kísérő tünetként jelentkezhetnek hangulatváltozások, fejfájás, kimerültség és alvási problémák is.

A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma egy nagyon összetett és meglepően gyakori hormonális betegség. Diagnosztizálását megnehezíti, hogy nagyon sokféle formában jelentkezhetnek a tünetek. Mutatjuk a csalhatatlan jeleket!

Daganat

Ha nagyon hirtelen, akár néhány hónap leforgása alatt férfias szőrösödést tapasztalunk magunkon, akkor az nemcsak hormonális zavarra, hanem abnormális szövetburjánzásra is utalhat. Így a jelenség hátterében akár egy férfihormonokat kibocsátó tumor is állhat. Éppen ezért mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat, ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy a szőrzetünk szokatlanul megerősödött, illetve olyan helyen is nő, ahol korábban nem.

Forrás: brightside.com

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: