A szex utáni higiénia alapszabályai

A szex előtti, illetve utáni higiénia nem csak azért fontos, hogy vonzóak legyünk a partnerünk számára. Ha ilyenkor nem tisztálkodunk megfelelően, vagy esetleg túlzásba visszük a dolgot, annak káros egészségügyi következményei is lehetnek.

Fontos, hogy kicsit megtisztítsuk magunkat

Nem kell azonnal kiugranunk az ágyból és szaladni a zuhany alá, miután szerelmeskedtünk, de fontos, hogy kicsit letisztítsuk, megtörölgessük magunkat, mert ezzel lecsökkenthetjük bizonyos fertőzések, például a húgyúti fertőzés kialakulásának esélyét. Tarthatunk az éjjeliszekrényen hipoallergén nedves törlőkendőt, vagy egy kisebb, tiszta törölközőt, de az is jó ötlet, ha a fürdőszobában egy mosdókendővel és némi sima vízzel áttörölgetjük a bőrt a nemi szervek tájékán. Mielőtt a nemi szervekhez érnénk, mindig alaposan mossunk kezet - és persze ezt a mozzanatot szerelmeskedés előtt se hagyjuk ki.

Ezek a szex utáni higiénia alapszabályai
A szex utáni megfelelő higiénia segít lecsökkenteni a húgyúti fertőzések esélyét is

Nem jó ötlet az intim zuhany

Nem jó ötlet viszont a nőknek ilyenkor hüvelyen belül használható intim zuhannyal mosakodni, mivel ezzel felboríthatják a hüvelyflóra egyensúlyát. Ilyenkor egyszerűen csak langyos vízzel, kívülről mossuk meg a nemi szervünket - szappan vagy intim mosakodószer használata sem szükséges. Legyünk tisztában vele, hogy a vaginának enyhe, természetes szaga van, amely teljesen normális és egészséges. Igazából a nemi szervek környékét sem a férfiaknak, sem a nőknek nem szükséges speciális zuhanyokkal, tusfürdőkkel, samponokkal, hintőporokkal, parfümökkel vagy krémekkel tisztogatniuk, ápolniuk - különösen azoknak nem, akik egyébként is hajlamosak a fertőzésekre.

Az intim lemosók és hüvelyöblítők, ha nem megfelelően használják ezeket, sokkal több kárt okozhatnak, mint hasznot, mert a lemosók megbolygatják a hüvely saját, érzékeny baktériumflóráját. Szükség van egyáltalán ezekre a lemosókra? Mikor visszük túlzásba a használatukat?

A vizelet segít átmosni a húgyutakat

Nagyon fontos, hogy szex után vizeljünk - a húgyhólyag kiürítésével a vizelet átmossa a húgyutakat, kiöblítve ezzel olyan kórokozókat, amelyek feljebb kerülve különféle fertőzéseket okozhatnak. Igyunk meg egy nagy pohár vizet, mert ez nemcsak hidratál, de serkenti a vizelet termelődését is.

A legegészségesebb a meztelen alvás

Ha felöltözünk, mielőtt elaludnánk, viseljünk laza, jól szellőző, pamutból készült ruházatot, de a legegészségesebb, ha meztelenül fekszünk le, és így is alszunk el, mert így a bőr szabadon lélegezhet, és szintén kevesebb esély marad arra, hogy kórokozók szaporodjanak el a felületén.

Ha használunk valamilyen szexuális segédeszközt, annak megtisztításáról se feledkezzünk meg, mert ezek felületén is nagyon sokféle baktérium telepszik meg, amely a nemi szerveken át a testünkbe kerülve sokféle betegséget okozhat.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)