A spontán vetélés okai

A terhesség első 12 hetében a vetélés kockázata viszonylag magas, sokan ezért nem is jelentik be korábban tágabb környezetüknek a babavárást. A magzat elvesztése komoly trauma mind az anya, mind az apa számára, akik tudni szeretnék az okokat.

Gyakran a hormonok állnak a vetélés háttérben

Spontán vetélésről akkor beszélünk, amikor a terhesség a 24-ik hete előtt valamilyen oknál fogva spontán megszakad. Ez leggyakrabban az első trimeszterben szokott megtörténni (statisztikák szerint a kezdődő terhességek közel negyede így végződik), és sokszor olyannyira korán, hogy a kismama még csak nem is tudott az állapotáról.

A vetélés jelei a vérzés és a hasi görcsök, amelyek során a méhszáj fokozatosan kinyílik. Attól függően, hogy a spontán vetélés során teljesen kiürül-e a méh vagy sem, szükség lehet műszeres befejezésre. Ha teljes mértékben nem tud kiürülni és összehúzódni, akkor szükséges műtéti úton is beavatkozni.

magzat, vetélés spontán vetélés terhesség magzat PCOS várandósság
A terhesség 24-ik hét előtti megszakadásának sok oka lehet, de gyakran a hormonok állnak a háttérben

A vetélések egy részének hátterére soha nem derül fény. A terhesség megszakadása ilyenkor nagy valószínűséggel kromoszóma-rendellenesség miatt következik be (amely idősebb korban igen gyakori), ám alapos utánajárással esetenként kideríthető az ok.

Vetélés progeszteronhiány miatt

A progeszteronhiány igen gyakori állapot, amely teherbe esési nehézségeket és korai vetélést eredményezhet. A progeszteron ugyanis igen fontos hormon, amely többek között a tökéletes beágyazódást segíti. Minél nagyobb mértékű a hiány, annál nagyobb eséllyel következik be vetélés. Már a várandósság előtt is lehetnek tünetei - példáulmenstruációelőtti barnás folyás, elhúzódó vérzés -, így már ekkor el lehet kezdeni a kezelést. Természetesen ha a terhesség során derül fény az alacsony hormonszintre, akkor a fenyegető vetélés miatt - amelyet vérzés, görcsök is előjelezhetnek - mihamarabb progeszteronpótlásra van szükség.

Pajzsmirigyzavar miatt is elmehet a magzat

Akár pajzsmirigy-alulműködésről, akár túlműködésről van szó, mindkét állapot nagyban befolyásolja mind a teherbeesést, mind a várandósságot. A szerv rendellenes hormontermelése ugyanis negatívan hat a menstruációs ciklusra, a peteérésre, a megfelelő beágyazódásra és a magzat egészséges fejlődésére. Ráadásul a pajzsmirigy-alulműködés gyakran progeszteronhiányt von maga után, ami tovább rontja a kihordási esélyéket.

Az esetek többségében zavar esetén a terhesség nem is jön létre, ám ha mégis, akkor fennáll a vetélés és a fejlődési rendellenességek esélye. Éppen ezért érdemes a pajzsmirigy-funkciókat ellenőrizni a várandósság során, hogy szükség esetén az anya megfelelő terápiában részesüljön, és egészséges gyermeknek adhasson életet - mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

PCOS és a vetélés

A PCOS betegség során a petefészkekben kisebb-nagyobb ciszták alakulnak ki, és statisztikák szerint ekkor 30-35 százalék is lehet a korai vetélés esélye. Az állapot mögött gyakran komplex hormonzavar áll. A betegség gyakran társul pajzsmirigyzavarral és progeszteronhiánnyal is, ami még inkább rontja a kilátásokat. Sajnos kezeletlen esetben nemcsak vetélést okozhat, de nagyobb eséllyel alakul ki a várandósság soránmagas vérnyomásés cukorbetegség is. A PCOS ultrahangos vizsgálattal és vérvétellel állapítható meg, és kezelésében nagy szerepe van a speciális, személyre szabott diétának, a rendszeres mozgásnak, és szükség esetén a gyógyszeres kezelésnek.

Fertőzések miatti vetélés

Várandósság során a hüvely pH értéke megváltozik, ezért a kismama lényegesen fogékonyabbá válik különböző fertőzésekre. Ha a tünetekkel (égő, viszkető érzés, megváltozott hüvelyi folyás) mihamarabb felkeresi a kezelőorvosát, nagy eséllyel megelőzhető a baj. Ellenkező esetben a felszállófertőzésa méhet és a burkot is elérheti, és vetélés - később koraszülés - is bekövetkezhet. A terhes nőknek ezért fokozottan kell ügyelniük az intim higiéniára, és már a legapróbb tünetnél orvoshoz kell fordulniuk!

Ha valakinek többszöri spontán vetélése volt, nem a lombikprogram a megoldás. Ez esetben ugyanis nem a teherbeeséssel van probléma. Részletek!

További okok a vetélések hátterében: - véralvadási zavar (trombofília, Antifoszfolipid-szindróma)

- anatómiai okok (például méhsövény, a méh rendellenességei, gyenge méhszáj)

-autoimmun betegségek(például szisztémás lupus)

- mióma

- cukorbetegség

- ismeretlen eredet (amely a leggyakoribb)

Forrás: Nőgyógyászati Központ

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)