A menstruációra így hat a bezártság

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások mindenki életére kihatással vannak, a bizonytalansággal járó stressz és szorongás pedig egészségünkön is nyomot hagyhat. Mindez akár a nők menstruációs ciklusára is hatással lehet: vannak, akiknek korábban jön meg, másoknak késik a vérzése, megint másoknak pedig ki is marad.

Milyen folyamatok zajlanak a női testben a menstruációs ciklus során? Részletek itt.

Kate Denniston Los Angeles-i orvos a Huffington Postnak azzal magyarázta a jelenséget, hogy testünk alkalmazkodik a változó körülményekhez. Ez egyfajta önvédelem. "Az általunk érzékelt stressz-szint és agyi jelzések alapján testünk úgy dönthet, hogy ez most nem alkalmas időpont az ovulációra, illetve a menstruációra" - mondta.

A járvány alatti bezártság a menstruációs ciklust is megzavarhatja
A járvány alatti bezártság a menstruációs ciklust is megzavarhatja. Fotó: Getty Images

Megváltozott hétköznapok

A bezártságban sokaknál megváltozott a napi rutin, illetve az étrend és az étkezések rendje is. A rohanós hétköznapokat sok embernél nyugodtabb napirend váltotta fel, rendszeres étkezésekkel és mozgással. Ezt a test is megérzi, és a menstruációs ciklus is változhat emiatt: kimaradhat a vérzés, illetve másoknál erősebbé válhat.

Egy arizonai háziorvos, dr. Natasha Bhuyan szerint a napi rutin megváltozása egyeseknél azzal is járhat, hogy elfelejtik bevenni afogamzásgátlótablettájukat, ami szintén összezavarhatja a ciklust. Ezért azt javasolja, állítsunk be inkább emlékeztetőt a telefonunkon, hogy a pirula ne maradjon el a megszokott időben. Aki pedig most szeretne szándékosan felhagyni a gyógyszerszedéssel, annak is tudnia kell, hogy vérzészavarokra kell számítania, amíg a ciklusa helyreáll.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A szakemberek szerint érdemes néhány hónapot várni, ugyanis a legtöbb esetben a menstruációs ciklus a zavarok után "újra magára talál", és visszaáll a korábbi rend. Ha viszont ez nem következne be, érdemes orvoshoz fordulni, és az ő segítségével megtalálni a lehető legmegfelelőbb módszert ciklusunk szabályozására. Akkor is erősen ajánlott egy szakemberrel beszélni, ha két menstruáció között tapasztalunk vérzést, illetve ha ehhez medencetájifájdalomis társul.

Egy másik orvos, Bindiya Gandhi azt javasolja, már akkor érdemes felkeresni nőgyógyászunkat, ha egynél többmenstruációkimaradt, és ennek biztosan nem terhesség az oka. A doktornő emellett a stresszcsökkentés fontosságát is kiemelte: ennek érdekében számos ingyenes, illetve könnyen elérhető módszer közül válogathatunk - az ingyenes meditációs mobilalkalmazásoktól akár egy kellemes sétáig.

Forrás: nypost.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső