Súlyos betegség előjele lehet a sok stressz

Mintegy ötödével magasabb az időskori demencia kialakulásának kockázata azok körében, akik 40-es, 50-es életéveikben gyakran küzdenek olyan pszichológiai panaszokkal, mint a stressz, depresszió, idegeskedés és kimerültség – állítják finn kutatók.

A memóriazavarok fokozatosan alakulnak ki a kor előrehaladtával, a folyamatot pedig több tényező is befolyásolja a különböző életszakaszokban. Mint azt a Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet (THL) közleménye írja, a depresszióról például régóta úgy tartják, hogy a demencia rizikófaktora. Hasonlóképpen korábbi kutatásokból arra is következtetni lehet, hogy a pszichológiai stressz még akár enyhébb formában is növelheti az időskori betegség megjelenésének kockázatát. A területen eddig lefolytatott tanulmányok azonban jellemzően vagy nagyon kevés résztvevő bevonásával, vagy rövid utánkövetéssel zajlottak. Emiatt nem lehetett belőlük megbízhatóan elkülöníteni, hogy vajon az említett panaszok valóban kockázati tényezőnek számítanak-e, vagy csupán a demencia klinikai diagnózisát megelőzően már az agyban elkezdődő változások korai tünetei.

munkahelyi stressz, iroda, középkorú férfi
A középkorban tapasztalt stressz és depresszió fokozhatja a későbbi demencia kockázatát. FOtó: Getty Images

A THL kutatói ugyanakkor minden korábbinál grandiózusabb vizsgálatba kezdtek a Helsinki Egyetem és a Kelet-finnországi Egyetem szakembereivel együttműködésben. Mintegy 68 ezer finn egészségügyi adataival dolgozhattak, akiket a nemzeti FINRISK tanulmányban legalább egy, de sokszor több évtizeden keresztül követtek nyomon 1972 és 2007 között. A résztvevők körében minden esetben regisztrálták a demenciát kimondó diagnózisokat, továbbá pszichés tüneteik kapcsán is végeztek kérdőíves felméréseket náluk. Az adatok elemzéséből kirajzolódott, hogy még ha viszonylag fiatalon, 45 éves korban is számoltak be depresszióról, kimerültségről vagy gyakori idegeskedésről, az is szignifikáns összefüggést mutatott a későbbi elbutulás kockázatával.

Mindez arra utal, hogy a felsorolt pszichés gondok valóban fokozzák a demencia veszélyét, és nem tekinthetők annak prodromális tüneteinek. „Ahogy a társadalom öregszik, a memóriazavarok is egyre gyakoribbá válnak. Természetesen ez még fontosabbá teszi, hogy megértsük a rizikófaktorokat. A pszichiátria szemszögéből különösen érdekes, hogy kifinomult modellezéssel kapcsolatot tudtunk felállítani a mentális stresszhez kötődő tünetek és egy, az agyat érintő szervi betegség között” – mutatott rá Tiina Paunio, a Helsinki Egyetem professzora. Eredményeikről a kutatók a JAMA Network Open című folyóiratban számoltak be.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: