Nincs kapcsolat az oltások higanytartalma és az autizmus között

Egy új vizsgálat újabb bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy az oltóanyagokban nemrég még megtalálható higanytartalmú tartósítószer, a tiomerzal nem növeli meg az autizmus kockázatát a gyermekekben.

A kutatás feltárta, hogy azoknál a gyermekeknél, akik nagyobb mennyiséget kaptak a vegyületből oltások, illetve a méhen belül édesanyjuk által kapott vakcina formájában, egyáltalán nem emelkedett meg az autizmus előfordulása.

Nem az oltás okozza az autizmust "Az eredmények megerősítik a szülőket abban, hogy be kell tartaniuk a kötelező és ajánlott oltásokra vonatkozó előírásokat" - mondta el dr. Frank Destefano, az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) Oltásbiztonsági Irodájának vezetője, a tanulmány rangidős szerzője.

Az oltások és az autizmus közötti kapcsolattal kapcsolatos aggodalmak először több mint egy évtizede merültek fel, amikor a brit Andrew Wakefield cikket jelentetett meg erről. Az orvos az idén visszavonta tanulmányát, amely élénk vitát váltott ki a szakemberek körében világszerte és hatására számos szülő döntött úgy, hogy nem adatja be gyermekének az MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola elleni) oltást. Ennek hatására mindhárom betegség gyakoribbá vált és halálos áldozatot is követelt.

Az autizmust a tudósok fejlődési zavarnak tartják, amelynek valószínűleg genetikai alapjai vannak. Az autizmus spektrum zavar különböző súlyosságú kórképeket takar az enyhe Asperger-szindrómától egészen a súlyos szellemi visszamaradottságig. Az autizmusnak jelenleg nincs ismert gyógymódja.

Bíróság elé állt Wakefield a csalásai miatt A CDC kutatói 1994 és 1999 között született amerikai gyermekek adatait elemezte, akik közül 256 autizmussal diagnosztizált kicsit választottak ki, őket hasonlították össze 752 hasonló korú és nemű egészséges gyermekkel. Mindegyiknél elemezték, hogy volt-e oltva, a gyermek mikor került kapcsolatba tiomerzallal, méhen belül, csecsemőként vagy kisgyermekként. Az eredmények szerint egyáltalán nem nőtt meg az autizmus kockázata, sőt azoknál, akik születésük és 20 hónapos koruk között kaptak ilyen oltást, csökkent a rizikó. Ez utóbbi okára azonban a tudósok nem tudtak magyarázatot adni.

Az eredmények alapján úgy tűnik, a tiomerzalt tartalmazó oltóanyagok is biztonságosak. Bár a legtöbb higanytartalmú vakcinát kivonták a forgalomból, az autizmus előfordulása világszerte emelkedik. Az sem jár fokozott kockázattal, ha egyszerre kap meg a gyermek többféle oltást.

A tanulmány a Pediatrics folyóiratban jelent meg.

Videó: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)