Nem úgy működik az emlékezet, mint gondoltuk

Az emlékezetről és annak idegrendszeri összefüggéseiről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Racsmány Mihály agykutató.

Az emlékezet működését kellene összehangolni a pedagógiai gyakorlatokkal – vetette fel az MTA Nemzeti Agykutatási programjának kutatócsoport vezetője. Szerinte még csak most kezdik megérteni a memória idegrendszeri hátterét.

„Az emlékezetet kutató különböző diszciplínák nagyjából ma már egyetértenek abban, hogy az idegrendszer az emlékezés folyamatában konstruálja meg az emlékeket. Bizonyos töredékeket eltárolunk. Hogy mik ezek, és miért pont ezeket tároljuk, legalább annyira izgalmas kérdés, mint az, hogy ezekből hogyan konstruálunk emlékeket” – mondta Racsmány Mihály az Aréna című műsorban , aki szerint az idegrendszerben azonosítani lehet egyes memóriák mélységét.

Még mindig nem tudunk eleget az emberi emlékezetről

Ha emlékezni akarunk valamire, hangosan ki kell mondanunk, állítja egy tanulmány. Azoknak az embereknek a memóriája, akik hangosan kimondják mindazt, amire emlékezniük kell, sokkal jobb azokénál, akik csendben teszik mindezt. Részéletek!

„Amíg nem jók a pszichológiai és a pszichológiai modellekre épülő idegrendszeri modelljeink az emlékezet működésével kapcsolatban, addig esélyünk sincs, hogy olyan biológiai eszközeink legyenek, amellyel beavatkozhatunk ennek a rendszernek a működésébe, akár fejlődési, akár pszichiátriai vagy neurológiai zavarokról beszélünk.”

Racsmány Mihály hangsúlyozta, hogy a mindennapi kommunikáció is az emlékezetre alapul. Ráadásul ezt segíti az életünk során addig megszerzett tudás is. Hogy mennyire vagyunk magabiztosak , és ez az információ milyen erős, s mik a kontextuális információk, azt különböző idegrendszeri hálózatok irányítják. Vannak már olyan módszerek, amelyekkel ezeket azonosítani lehet, ez nagyon fontos az emlékezetet érintő betegségek orvoslásához.

„Nagyon sok kutatás azért ragadt be évtizedeken keresztül, azért nincs még megoldás számos problémára, például az Alzheimer-kórra , mert egy leegyszerűsített memóriamodellből közelítették meg a kutatók, de nem úgy működik az idegrendszer” – fogalmazott az agykutató.

Forrás: InfoRádió

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)