Kiderült, miért félünk a sötétben

Ha választhatnak egy jól megvilágított utca és egy sötét sikátor között éjszaka, a legtöbben alighanem az előbbin sétálnak tovább. A sötétség miatt ösztönösen egyfajta félelemérzet ütheti fel a fejét bennünk. Ausztrál kutatók most részben magyarázatot találták a jelenségre.

Mit jelent a viharfóbia? Miért félnek egyesek a mennydörgéstől és a villámlástól? Részletek itt.

Élettani szempontból rendkívül szoros kapocs fűzi az emberi szervezetet a fényhez. A fényviszonyok részt vesznek cirkadián ritmusunk szabályozásában, de hangulatunkra és érzelmeinkre is éppúgy kihatással vannak. Mindazonáltal egyelőre nem tisztázott a tudomány előtt a pontos mechanizmus, ahogy a fény befolyásolja a hangulat- és érzelemszabályozást. Mint azonban azt az IFLScience írja , rágcsálókon végzett kísérletek eredményei alapján arra lehet következtetni, hogy a fény talán az agy félelem- és érzelemfeldolgozó központjára, az amigdalára fejt ki valamiféle hatást. A Monash Egyetem és az Ausztrál Katolikus Egyetem kutatói ezt a feltevést vizsgálva folytattak le egy érdekes emberi kísérletet.

Sötétben felerősödik az agy félelemfeldolgozó központjának működése
Sötétben felerősödik az agy félelemfeldolgozó központjának működése. Fotó: Getty Images

Funkcionális mágneses rezonanciás vizsgálat (fMRI) segítségével igyekeztek feltérképezni 24 önkéntes agyműködését közepes erősségű (100 lux) és halvány (10 lux) fény mellett. Az fMRI lehetővé teszi, hogy a kutatók valós időben kövessék nyomon a véráramlás változásai nyomán, hogy éppen mely agyi területek aktiválódnak különböző behatásokra. A kísérletből kiderült, hogy közepes erősségű fény hatására az amigdala aktivitása alacsonyabb volt, mint halvány fény esetén. Magyarán fény hatására kevésbé aktivizálódik az agy érzelmekért és félelemért felelős központja. A kutatócsapat ugyanakkor ezen felül is tett egy számottevő felfedezést.

Ventromediális prefrontális kéregnek (vmPFC) nevezzük azt az agyi régiót, amely a kockázatvállalás, az érzelmi reakciók és a félelem magasabb rendű feldolgozásában vesz részt, egyszersmind összeköttetésben áll az amigdalával. Mi több, ez a régió kritikus fontosságú szerepet tölt be az amigdala szabályozásában, és különösen hangsúlyos a funkciója az érzelmi reakciók elnyomásában. A kísérlet eredményeiből kirajzolódott, hogy a fény nemcsak közvetlenül csökkenti az amigdala aktivitását, de erősíti a vmPFC és az amigdala közötti kapcsolódást is, ami összességében megmagyarázhatja, miért hat előnyösen a fény az érzelemszabályozásra.

"A fény egy hatékony terápiás eszköz hangulati zavarok esetén. Kimutattuk, hogy a halványtól a közepes erősségűig terjedő fény elnyomja az amigdala aktivitását, illetve erősíti az amigdala és a ventromediális prefrontális kéreg összeköttetését. Ezek a hatások közvetlenül hozzájárulhatnak a fény hangulatjavító hatásához az érzelemfeldolgozás javítása, illetve a félelemhez köthető érzelmek enyhítése révén" - írták a kutatók a PLOS ONE című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra