Tanga helyett tundrabugyit!

Nagyon fontos, hogy a kabátunk alatt több rétegben viseljünk ruhadarabokat, hiszen így felvehetjük a harcot a hideg ellen, de le is vehetjük azt, ami felesleges.

Mennyire kell felöltözni a hidegben?

A hidegben nem feltétlenül az jut először eszünkbe, hogy levegyünk magunkról akár csak egy pulóvert is. Inkább még jobban felöltöznénk. Ez azonban nem feltétlenül az egyetlen megoldás. Lássuk, milyen rétegeket kell magunkra ölteni ahhoz, hogy ruházatunk ne csak divatos legyen, hanem a hideg ártalmaitól, és ez által a megfázástól, a náthától is megvédjen bennünket!

A legalsó réteg

Nagyon fontos, talán téli öltözetünk legfontosabb rétege. Télen elengedhetetlen a szárazon tartás, ezért muszáj, hogy a legalsó rétegnek megfelelő ruhaneműt válasszunk. Olyat, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet. Bár a természetes anyagok általában jobbak, a nagy hidegben mégis óvakodjunk a vászontól vagy a pamuttól. Ezek ugyanis felszívják a nedvességet, így hűvösebbnek érezzük őket - ez nyáron természetesen előny, télen azonban a szárazság legyen az elsődleges szempont. A divatos holmikról is érdemes lemondani, legalább egy-két napig: a hosszabb szárú alsónadrág, a nagyobb bőrfelületet takaró bugyi, a térdzokni vagy harisnya és a trikó kifejezetten hasznos lehet.

Tanga, téli öltözködés, réteges öltözködés, tél, meleg ruhák
A tanga az ágyban nagyon szexi, de télen könnyen megfázhatunk miatta

A középső réteg is fontos

Ez a réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük. Ebben a rétegben könnyű, de hőtartó, polár vagy gyapjú anyagokból készült darabokat viseljünk. Sokkal hatékonyabban melegít, ha több vékonyabb réteget veszünk magunkra, mint ha csak egy vastag pulóvert viselünk. A rétegek közötti levegő ugyanis plusz hőszigetelést biztosít!

Felső réteg célja a szárazon tartás

Ez a réteg az "attól függ" kategória, ám elsődleges célja nem a melegen, hanem a szárazon tartás. Az időjárás függvénye, hiszen itt szél- és vízálló dzsekiről, kabátról van szó. Ez elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy a kabát jól záródjon, szigeteljen.

A kiegészítők is fontosak

Sapka, sál, kesztyű - nemcsak a divat miatt fontosak ezek az "apróságok"! A fejünkön keresztül meglehetősen sok hő távozhat (egyes szakértők szerint az arány közel 30 százalék is lehet), míg a kezünk és a lábaink a perifériás vérkeringés miatt vannak nagyobb veszélyben. A hidegben ugyanis a végtagjaink hűlnek ki a legkönnyebben és a leggyorsabban, és ez azt is jelenti, hogy ezeken a részeken jelentkezhetnek először a fagyási sérülések.

A hidegre különösen érzékenyeknél a zimankóban jelentkezhet a Raynaud-szindróma, mely tulajdonképpen az ujjakban lévő verőerek, a kisebb oxigéndús vért szállító erek és a bőrben lévő verő- és visszeres összekapcsolódások összehúzódását jelenti. Háromfázisú elszíneződéssel jár: elfehéredés, elkékülés, kipirulás. Elsősorban az ujjakban jelentkezik, de érintheti a lábujjakat, a füleket és az orrot is. Meleg környezetben a jelenség 15-20 perc alatt elmúlik, de ha nem figyelünk oda, szélsőséges esetben akár szövetelhaláshoz is vezethet!

Ha előre tudjuk, hogy nagy hidegnek leszünk kitéve, akkor akár dupla kesztyűt vagy zoknit is vehetünk: az egyik legyen vékony (például selyem), a másik pedig vastag és hőszigetelő. A sportszaküzletekben érdemes körülnézni! Arra azonban ügyeljünk, hogy a zoknink és a kesztyűnk ne legyen szoros, ne "vágja el" a vérkeringés útját.

Milyen betegségeket súlyosbít a hideg? A hideg nem csak azért kellemetlen, mert nincs az a mennyiségű ruha, amiben ne fagyna át az ember hosszú távon, hanem azért is, mert bizonyos betegségekre nagyon rossz hatással van.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső