Influenza vagy megfázás: egyezések és különbségek

A megbetegedések tünetei sokban hasonlítanak egymásra, ezért gyakran keverik is e két állapotot. Pedig egyáltalán nem mindegy, melyik miatt érezzük rosszul magunkat.

A megfázás évente akár több alkalommal is ránk törhet, a gyerekek még fogékonyabbak erre a betegségre: különösen a közösségekben - óvodában, iskolában - gyakori a nátha. Általában orrfolyás, köhögés, tüsszögés, levertség, torokfájás jelentkezik.

A náthát - hasonlóan az influenzához - vírus okozza. Ám míg az influenza vírusának három nagy csoportját különíthetjük el, a náthát több mint kétszázféle vírus válthatja ki - ezzel magyarázható a tünetek sokfélesége.

Növényi gyógyszerekkel kezelje! Hogyan segíthetjük a szervezet öngyógyító mechanizmusait növényi gyógyszerekkel, és hogyan kerüljük el a szövődményeket? Kattintson!

A változó hármas

A, B és C - ez az influenzavírusok három csoportja. Míg az első kettő tehető felelőssé a szinte minden évben megérkező járványokért, a C típus szelíden viselkedik: rendszerint enyhe légúti tüneteket okoz - ha okoz egyáltalán. A vírusok állandóan változnak, főleg mutációk révén. Ez a folytonos alakulás teszi lehetővé, hogy a vírusok kijátsszák az immunrendszert: a szervezetünk ugyan termel ellenanyagot egy előző évifertőzésellen, azonban ez már nem véd az "új" vírus ellen, s megint kialakul a fertőzés.

A nátha és az influenza is vírusfertőzés eredményeként jelentkezik
A nátha és az influenza is vírusfertőzés eredményeként jelentkezik

Tünetek: lassan, gyorsan

Mikor kell csillapítani a lázat? Melyek a legjobb módszerek? Részletek itt.

Nemcsak a kiváltó tényezőként szereplő vírusok egyediségében vagy sokféleségében van különbség a két betegség között, hanem a tünetek is némileg eltérnek. Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, és órák alatt egyre rosszabbul érezzük magunkat. Erős torokfájással, magas lázzal, gyakori köhögéssel kényszerít ágyba bennünket, ráadásul sajognak az izmaink és szinte mindenünk fáj. Az influenzás betegek jelentős többsége 1-2 hét alatt teljesen felépül, de előfordulhatnak súlyos, esetleg életveszélyes szövődmények is, mint például a tüdőgyulladás, vagy középfülgyulladás - ez utóbbi gyerekeknél gyakoribb. Megfázásnál viszont lassabban alakulnak ki a tünetek: inkább kaparó torokfájás, némi hőemelkedés, esetleg enyhefejfájása jellemző. Vezető tünet a tüsszögés, az orrfolyás, és az orrdugulás. A nátha rendszerint néhány nap, vagy egy hét alatt elmúlik.

Miért főleg télen?

A megbetegedésért nem okolható közvetlenül a hideg. Mivel téli időszakban már jellemző a vitaminhiány, a szervezetünk ellenálló képessége sincs a csúcson, gyengeségét a nyirkos hideg még inkább fokozza. Ráadásul a párás, nyirkos közeg kedvez a vírusok szaporodásának. Mivel ezek a kórokozók cseppfertőzés útján terjednek, a tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyen, az iskolában és minden olyan helyen, ahol sok emberrel találkozhatunk, alig védhető ki a fertőződés.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: