Influenza vagy megfázás: egyezések és különbségek

A megbetegedések tünetei sokban hasonlítanak egymásra, ezért gyakran keverik is e két állapotot. Pedig egyáltalán nem mindegy, melyik miatt érezzük rosszul magunkat.

A megfázás évente akár több alkalommal is ránk törhet, a gyerekek még fogékonyabbak erre a betegségre: különösen a közösségekben - óvodában, iskolában - gyakori a nátha. Általában orrfolyás, köhögés, tüsszögés, levertség, torokfájás jelentkezik.

A náthát - hasonlóan az influenzához - vírus okozza. Ám míg az influenza vírusának három nagy csoportját különíthetjük el, a náthát több mint kétszázféle vírus válthatja ki - ezzel magyarázható a tünetek sokfélesége.

Növényi gyógyszerekkel kezelje! Hogyan segíthetjük a szervezet öngyógyító mechanizmusait növényi gyógyszerekkel, és hogyan kerüljük el a szövődményeket? Kattintson!

A változó hármas

A, B és C - ez az influenzavírusok három csoportja. Míg az első kettő tehető felelőssé a szinte minden évben megérkező járványokért, a C típus szelíden viselkedik: rendszerint enyhe légúti tüneteket okoz - ha okoz egyáltalán. A vírusok állandóan változnak, főleg mutációk révén. Ez a folytonos alakulás teszi lehetővé, hogy a vírusok kijátsszák az immunrendszert: a szervezetünk ugyan termel ellenanyagot egy előző évi fertőzés ellen, azonban ez már nem véd az "új" vírus ellen, s megint kialakul a fertőzés.

A nátha és az influenza is vírusfertőzés eredményeként jelentkezik
A nátha és az influenza is vírusfertőzés eredményeként jelentkezik

Tünetek: lassan, gyorsan

Mikor kell csillapítani a lázat? Melyek a legjobb módszerek? Részletek itt.

Nemcsak a kiváltó tényezőként szereplő vírusok egyediségében vagy sokféleségében van különbség a két betegség között, hanem a tünetek is némileg eltérnek. Az influenza tünetei hirtelen jelentkeznek, és órák alatt egyre rosszabbul érezzük magunkat. Erős torokfájással , magas lázzal, gyakori köhögéssel kényszerít ágyba bennünket, ráadásul sajognak az izmaink és szinte mindenünk fáj. Az influenzás betegek jelentős többsége 1-2 hét alatt teljesen felépül, de előfordulhatnak súlyos, esetleg életveszélyes szövődmények is, mint például a tüdőgyulladás , vagy középfülgyulladás - ez utóbbi gyerekeknél gyakoribb. Megfázásnál viszont lassabban alakulnak ki a tünetek: inkább kaparó torokfájás, némi hőemelkedés, esetleg enyhe fejfájás a jellemző. Vezető tünet a tüsszögés, az orrfolyás, és az orrdugulás. A nátha rendszerint néhány nap, vagy egy hét alatt elmúlik.

Miért főleg télen?

A megbetegedésért nem okolható közvetlenül a hideg. Mivel téli időszakban már jellemző a vitaminhiány , a szervezetünk ellenálló képessége sincs a csúcson, gyengeségét a nyirkos hideg még inkább fokozza. Ráadásul a párás, nyirkos közeg kedvez a vírusok szaporodásának. Mivel ezek a kórokozók cseppfertőzés útján terjednek, a tömegközlekedési eszközökön, a munkahelyen, az iskolában és minden olyan helyen, ahol sok emberrel találkozhatunk, alig védhető ki a fertőződés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés valószínű. A Nyugat-Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, ott számíthatunk a legnagyobb számban záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra, míg keletebbre kevesebb csapadékgóc várható. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet délutántól zivataroktól függetlenül is egyre több helyen erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken ennél kissé hűvösebb maradhat az idő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra