Ilyen hatással voltak a korlátozások az immunrendszerünkre

Az elmúlt három évben hozzászoktunk, hogy amikor azt halljuk, járvány, egyből a koronavírusra gondolunk, miközben más fertőző megbetegedések is okozhatnak súlyos problémát. Vajon megküzd-e most ezekkel az immunrendszerünk?

A közelmúltban jelentek meg hírek arról, hogy a Strep A (Streptococcus A) baktérium és az RSV vírus egyre több megbetegedést okoz világszerte – írja a qubit.hu. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozások betartásával ezeknek a megbetegedéseknek a fertőzési rátája is jelentősen csökkent, azonban az elmúlt hetekben kiugróan sok megbetegedést regisztráltak az előző évekhez képest.

<span>Ellustult az immunrendszerünk?</span>

Különböző spekulációk és téves információk jelentek meg a témában. Például, hogy a lezárások és a korlátozások káros „immunellustuláshoz” vezettek, így a gyermekek sebezhetőbbé váltak. Ez pedig olyan téveszméket próbál megerősíteni, mint hogy a gyermekek immunrendszerének fejlődését elég a természetre bízni – miközben a gyermekkori oltásoknak pont az a lényege, hogy a természet legrosszabb oldalát kordában tarthassuk.

<span>Ott is tombol az RSV, ahol alig voltak korlátozások</span>

Peter Openshaw, az Imperial College London professzora, a téma kutatója szerint az immunrendszer nem egy olyan dolog, ami folyamatos befektetést kíván, és ha megvédjük magunkat a fertőzésekkel szemben, akkor deficit keletkezik.

RSV, koronavírus, baktérium, fertőzés, vakcina, oltás, ellenanyag, pandémia, immunrendszer
RSV-vírus. Fotó: Getty Images

Ahogy az az állítás sem igaz, hogy az emberek nem voltak kitéve semmilyen kórokozónak a pandémia alatt. A lezárások nem azt jelentették, hogy az emberek két-három éven át steril környezetben éltek.

Akkor mégis mi okozza a tömeges megbetegedéseket?

Az utóbbi néhány évben a gyermekek csak minimálisan voltak kitéve a Strep A- és az RSV-fertőzésnek, így a korlátozások alatt kialakult egy populáció, amely sohasem találkozott még ezzel a baktériummal és vírussal. Mivel a korlátozások azóta szinte teljesen megszűntek, a gyermekpopuláció most gyakorlatilag egyszerre fertőződik meg.

Az is lehetséges, hogy maga a SARS-CoV-2-fertőzés tette fogékonyabbá az immunrendszert más fertőzésekre. Fontos azonban, hogy megértsük: senkinek sem lett gyengébb az immunrendszere a COVID-19 járvány alatt bevezetett korlátozások következtében.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra