A legfontosabb, amit a cinkről tudni kell

A cink a nagyközönség előtt viszonylag kevéssé ismert építőanyaga a szervezetünknek, pedig számos igen fontos feladata van. Nélküle nem működne megfelelően az immunrendszerünk, nem gyógyulnának jól a sebek, de a sejtek osztódásában is zavarok keletkeznének.

A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely természetes módon jelen van néhány élelmiszerben, továbbá táplálék-kiegészítőkben is hozzá lehet jutni. Illetve gyógycukorkákban is megtalálható, ahogy néhány nátha elleni, recept nélkül kapható gyógyszerben is.

A cink fontos szereplője a sejtek anyagcseréjének. Szükség van rá mintegy százféle enzim katalitikus aktivitásához, és szerepe van az immunfunkció, a fehérjeszintézis, a sebgyógyulás, a DNS-szintézis és a sejtosztódás folyamataiban. A cink támogatja a magzat normális növekedését és fejlődését a terhesség alatt, gyermekkorban és serdülőkorban, illetve szükséges a megfelelő ízleléshez és szagláshoz is. A napi egyenletes cinkbevitelt fent kell tartani, mert a szervezetnek nincs speciális cinktároló rendszere. A megfelelő cinkbevitel az egészséges emberek esetében változik a kor és nem szerint.

Cinkforrások

Sokféle étel tartalmaz cinket. Az osztriga tartalmazza a legtöbbet fajlagosan, többet, mint bármely más élelmiszer, de a vörös hús és baromfi szállítja a legtöbb cinket a hagyományos étrendben. Egyéb jó cinkforrások közé tartozik a bab, a dió, a tenger gyümölcsei közül például a rák és homár, a teljes kiőrlésű gabona, a dúsított gabonapelyhek, valamint a tejtermékek.

A cink a szervezetünkben második legnagyobb koncentrációban jelen lévő ásványi anyag, mely nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszerünk megfelelő működésének biztosításában, de a sejtosztódáshoz és sejtnövekedéshez is szükséges. A fitátok – amelyek jelen vannak a teljes kiőrlésű kenyerekben, cereáliákban, hüvelyesekben és más élelmiszerekben – megkötik a cinket, és gátolják a felszívódását. Így a nyomelem biológiai elérhetősége a gabonában és más növényi élelmiszerekben alacsonyabb az állati eredetű ételeknél, de sok gabona- és növényi alapú élelmiszer még így is jó cinkforrás.

táblázat az ajánlott napi cinkbevitelről

A táplálék-kiegészítők számos formában (például cink-glukonát, cink-szulfát és cink-acetát) tartalmaznak cinket. A elemi cink százalékos előfordulása a hordozóformula függvénye. Például a cink-szulfát mintegy 23 százalék elemi cinket tartalmaz, így 220 milligramm cink-szulfátban 50 milligramm elemi cink van. A hordozóformulák a felszívódás és biológiai elérhetőség szempontjából is fontosak.

férfi ételek között válogat a boltban
Sokféle étel tartalmaz cinket. Fotó: Getty Images

Cinkhiány

A cinkhiányt jelezhet a növekedési retardáció, az étvágytalanság, a csökkent az immunrendszeri működés. Súlyosabb esetekben, a cinkhiány hajhullást, hasmenést, késleltetett szexuális érést, impotenciát, a férfiak hypogonadismusát, szem- és a bőrelváltozásokat okozhat. Fogyás, késleltetett sebgyógyulás, ízlelési rendellenességek és letargia is előfordulhat. Sok tünet nem specifikus, és gyakran más egészségi problémával együtt jelentkezik, ezért orvosi vizsgálat szükséges a cinkhiány megállapítására. A cinkszintet azonban nehezen lehet megfelelően mérni laboratóriumi vizsgálatokkal, mert eloszlik a szervezetben mint a különböző fehérjék és nukleinsavak összetevője.

A cinkhiány ritkán jelenik meg nyilvánvaló formában, mert a különféle cinkforrásokhoz nem nehéz hozzáférni. Ugyanakkor vannak olyan betegségek, amelyek miatt megjelenhet a cinkhiány. Az emésztőrendszeri műtét és emésztési zavarok (például a fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, és a rövid bél szindróma) csökkentheti a cink felszívódását, és növeli az endogén cinkveszteséget elsősorban a gyomor-bél traktusban, kisebb mértékben pedig a vesében. Egyéb betegségek társított cinkhiány többek között felszívódási zavar szindróma, krónikus májbetegség, krónikus vesebetegség, sarlósejtes betegséget, a cukorbetegség, a rosszindulatú daganatok és más krónikus betegségek. A krónikus hasmenés szintén cinkhiányhoz vezethet. A sarlósejtes betegségben szenvedők és az alkoholisták is szembesülhetnek a cinkhiánnyal.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A cink bioelérhetősége a vegetáriánus étrendben a húsfogyasztás mellőzése miatt alacsonyabb, mint az általános étrendben. A vegetáriánusok általában sok hüvelyest és a teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, ami megnehezíti a cink felszívódását, így néha 50 százalékkal több cinkbevitelre van szükségük, mint a nem vegetáriánusoknak. A terhes nők, különösen azok, akik alacsony cinkszint mellett lettek állapotosok, fokozott kockázatnak vannak kitéve részben a magzat magas cinkigénye miatt. A szoptatás is kimerítik az anya cinktartalékait. Ezért a cinkpótlásra a kismamáknak különösen kell figyelniük. De a csecsemőknél és kisgyermekeknél is szemmel kell tartani a megfelelő cinkbevitelt.

Gyógyítás és gyógyszerek

A cink potenciálisan kölcsönhatásba léphet különféle gyógyszerekkel. Egyes antibiotikumok gátolhatják a felszívódását, viszont a cink rheumatoid arthritis kezelésére használt hatóanyag penicillamin felszívódását gátolhatja. Nem kívánt hatást válthat ki a vízhajtók és a cink egymásra hatása, ezért hosszan tartó kúráknál erre az orvosoknak figyelniük kell.

A cinket használják a hasmenés és a gyomorfekély hatékony kezelésére. Meggyőző bizonyítékok vannak rá, hogy a cink támogatja az akne, az ADHD, a herpes simplex vírusfertőzés kezelését, illetve javítja az immunrendszer működését, és a sarlósejtes vérszegénységet. A cink hatását vizsgálták a Wilson-kór (a szervezet túl magas rézszintje) elleni fellépésben is. A cink népszerűvé vált a megfázást megelőző kezelésekben, de ennek hatásosságát még nem tisztázták kutatásokkal.

Cikkünkhöz felhasználtuk a NIH.org, és a Mayo Clinic által közzétett információkat.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: