Derékfájás: mit tegyünk és mit ne?

Kínzó derékfájás esetén az ember bármilyen kezelésnek alávetné magát. Válasszunk inkább a valóban hatásos megoldások közül!

Alig van olyan felnőtt, aki még nem élt volna át kínzó derékfájást. Néhányan ilyenkor bármilyen kezelésnek alávetnék magukat, pedig nem biztos, hogy mindegyikkel a várt hatást érjük el. Dr. Páll Zoltán traumatológus segít különbséget tenni a valóban hasznos és a nem javasolt eljárások között.

Mi okozza a derékfájást?

Ahogyan minden más tünetnél, úgy a derékfájás esetében is fontos kideríteni, mi okozza a fájdalmat. A valóban hatékony és biztonságos kezelés ugyanis csak a pontos diagnózisra épülhet.

derékfájás, derékfájdalom, fájdalom, kezelés
A derékfájást többek között izomlazítóval enyhíthetjük (Fotó: 123)

Tehát mindenekelőtt szükség van egy alapos anamnézis felvételre, amely nem kizárólag a konkrét kiváltó okokra korlátozódik - például egy friss vagy egy korábbi sérülés -, hanem az életmód egyes elemeit is vizsgálja. Fontos többek között a fizikai aktivitás, a munkakörülmények, a cipőviselet és alvási rutin részleteinek megismerése.

Szintén elmaradhatatlan a fizikális felmérés. A tapintásos vizsgálat mellett felmérhetik a mozgástartományt, illetve elvégeztethetnek bizonyos teszteket, mint a lábemelés- vagy a reflex-teszt. Egyes esetekben szükség lehet képalkotó eljárásokra is, például CT-re, MRI-re vagy röntgenre. Ezek alapján felállítható a diagnózis, amely gyakorlatilag dönt a kezelésről is.

Nem javasolt kezelések

Bár egyre többen ismerik a hialuronsavas injekció hatékonyságát, akut sérülés esetén ízületbe nem javasolt hialuronsavat adni, ahogyan szakadt ízületen kívüli struktúrák és gerincízület esetében sem alkalmazható ezt a módszert. Utóbbi oka, hogy túl kicsik az ízületek, és ha a gerinccsatornát kibélelő burok, a dura köré kerül az anyag, az nem kívánatos következményekkel járhat. Nem ajánlott továbbá a lökéshullám kezelés sem, mert előfordulhat, hogy idegi károsodást okoz - figyelmeztet a szakértő.

A hátfájás, derékfájás a mozgásképességet is jelentősen befolyásolhatja: a páciensek gaykran sem ülni, sem állni, sem járni nem tudnak. A háttérben azonban nem kizárólag testi tünetek állnak. A részletekért kattintson ide!

Mi válhat be?

Gyors enyhülést hozhatnak például az izomlazítók. A tartós derékfájdalmak ugyanis egyfajta görcsös, merev állapotba kényszerítik a gerinc menti izmokat, a fájdalom miatti kényszertartás pedig tovább ronthatja a panaszokat. Ebben segíthetnek az izomlazító krémek, de akár infúziós, kúraszeű kezelés formájában is alkalmazhatjuk. Az orvosi kollagénterápiával pedig csökkenthető az esetleg már kialakult gyulladás. Az injekciókúrával ráadásul - a fájdalomcsillapítás mellett - a szöveti képleteket is meg lehet erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez.

Amint túl van a páciens a fájdalmas szakaszon, a legfontosabb teendő a személyre szabott, funkcionális gyógytorna . Ez ugyanis a legjobb módszer a gerinc rendben tartására. Kutatások igazolják, hogy már egy 12 hetes, heti 3 alkalommal végzett gyógytorna is csökkenti a fájdalmat, megerősíti a gerincet tartó, az ideggyököt felszabadító izmokat és a mély hátizmokat, valamint növeli a mozgástartományt. A torna ráadásul a hasizmokat is erősíti, amelyek a gerincoszlop aktív stabilizátorai, nagy terhet vesznek le a csigolyákról - hangsúlyozza a traumatológus.

Ezen kívül nem elhanyagolandó a helyes légzés , amivel növeljük a szöveti struktúrák oxigén ellátottságát. Ez pedig a gyulladás és az izomgörcs csökkenéséhez vezet. Ezen szempontokat figyelembe véve, jó szívvel ajánlható mozgásforma még a jóga. Természetesen a gyakorlatok végzése, a mozgás ezek után az életmód részéve kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése. Sokszor ugyanis az életmódváltás a legfőbb kulcs a derékfájdalom megszüntetéséhez - teszi hozzá a szakember.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra