Derékfájás: mit tegyünk és mit ne?

Kínzó derékfájás esetén az ember bármilyen kezelésnek alávetné magát. Válasszunk inkább a valóban hatásos megoldások közül!

Alig van olyan felnőtt, aki még nem élt volna át kínzó derékfájást. Néhányan ilyenkor bármilyen kezelésnek alávetnék magukat, pedig nem biztos, hogy mindegyikkel a várt hatást érjük el. Dr. Páll Zoltán traumatológus segít különbséget tenni a valóban hasznos és a nem javasolt eljárások között.

Mi okozza a derékfájást?

Ahogyan minden más tünetnél, úgy a derékfájás esetében is fontos kideríteni, mi okozza a fájdalmat. A valóban hatékony és biztonságos kezelés ugyanis csak a pontos diagnózisra épülhet.

derékfájás, derékfájdalom, fájdalom, kezelés
A derékfájást többek között izomlazítóval enyhíthetjük (Fotó: 123)

Tehát mindenekelőtt szükség van egy alapos anamnézis felvételre, amely nem kizárólag a konkrét kiváltó okokra korlátozódik - például egy friss vagy egy korábbi sérülés -, hanem az életmód egyes elemeit is vizsgálja. Fontos többek között a fizikai aktivitás, a munkakörülmények, a cipőviselet és alvási rutin részleteinek megismerése.

Szintén elmaradhatatlan a fizikális felmérés. A tapintásos vizsgálat mellett felmérhetik a mozgástartományt, illetve elvégeztethetnek bizonyos teszteket, mint a lábemelés- vagy a reflex-teszt. Egyes esetekben szükség lehet képalkotó eljárásokra is, például CT-re, MRI-re vagy röntgenre. Ezek alapján felállítható a diagnózis, amely gyakorlatilag dönt a kezelésről is.

Nem javasolt kezelések

Bár egyre többen ismerik a hialuronsavas injekció hatékonyságát, akut sérülés esetén ízületbe nem javasolt hialuronsavat adni, ahogyan szakadt ízületen kívüli struktúrák és gerincízület esetében sem alkalmazható ezt a módszert. Utóbbi oka, hogy túl kicsik az ízületek, és ha a gerinccsatornát kibélelő burok, a dura köré kerül az anyag, az nem kívánatos következményekkel járhat. Nem ajánlott továbbá a lökéshullám kezelés sem, mert előfordulhat, hogy idegi károsodást okoz - figyelmeztet a szakértő.

A hátfájás, derékfájás a mozgásképességet is jelentősen befolyásolhatja: a páciensek gaykran sem ülni, sem állni, sem járni nem tudnak. A háttérben azonban nem kizárólag testi tünetek állnak. A részletekért kattintson ide!

Mi válhat be?

Gyors enyhülést hozhatnak például az izomlazítók. A tartós derékfájdalmak ugyanis egyfajta görcsös, merev állapotba kényszerítik a gerinc menti izmokat, a fájdalom miatti kényszertartás pedig tovább ronthatja a panaszokat. Ebben segíthetnek az izomlazító krémek, de akár infúziós, kúraszeű kezelés formájában is alkalmazhatjuk. Az orvosi kollagénterápiával pedig csökkenthető az esetleg már kialakult gyulladás. Az injekciókúrával ráadásul - a fájdalomcsillapítás mellett - a szöveti képleteket is meg lehet erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez.

Amint túl van a páciens a fájdalmas szakaszon, a legfontosabb teendő a személyre szabott, funkcionális gyógytorna . Ez ugyanis a legjobb módszer a gerinc rendben tartására. Kutatások igazolják, hogy már egy 12 hetes, heti 3 alkalommal végzett gyógytorna is csökkenti a fájdalmat, megerősíti a gerincet tartó, az ideggyököt felszabadító izmokat és a mély hátizmokat, valamint növeli a mozgástartományt. A torna ráadásul a hasizmokat is erősíti, amelyek a gerincoszlop aktív stabilizátorai, nagy terhet vesznek le a csigolyákról - hangsúlyozza a traumatológus.

Ezen kívül nem elhanyagolandó a helyes légzés , amivel növeljük a szöveti struktúrák oxigén ellátottságát. Ez pedig a gyulladás és az izomgörcs csökkenéséhez vezet. Ezen szempontokat figyelembe véve, jó szívvel ajánlható mozgásforma még a jóga. Természetesen a gyakorlatok végzése, a mozgás ezek után az életmód részéve kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése. Sokszor ugyanis az életmódváltás a legfőbb kulcs a derékfájdalom megszüntetéséhez - teszi hozzá a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)