Autoimmun izomgyulladás - mit kell tudni róla?

Az autoimmun eredetű betegségek rejtélyesek, gyógyíthatatlanok és viszonylag kevés embert érintenek, de nem árt tudnunk róluk. 4 kérdés és válasz a szakértőktől.

Milyen fajtái vannak az autoimmun izomgyulladásnak?

A gyulladásos izombetegségek közé elsősorban a polimiozitisz és a dermatomiozitisz tartozik. Előbbi több izom, leggyakrabban a felkar- és combizomzat gyulladását, fájdalmát, gyengeségét jelenti. Utóbbiban a "dermato-" a bőrt jelenti, vagyis az izombetegség mellett jellegzetes b őrtünetek is jelentkeznek. Vannak azután a betegségcsoportnak ritkább, speciális formái is. Ilyen a daganatokhoz (rákhoz) társuló miozitisz, az ún. zárványtestes miozitisz, a gyermekkori (juvenilis) forma és más autoimmun betegségekhez társuló (átfedő) miozitisz.
Hogyan alakul ki az izomgyulladás?

A miozitiszek autoimmun eredetűek. Jellemzőjük a harántcsíkolt izmok krónikus gyulladása, ami megfelel ő kezelés hiányában, fokozódó izomgyengeséghez vezethet. A betegség kialakulásában és tényezők egyaránt szerepet játszanak. Ezek hatására az immunsejtek aktiválódnak, és az izomrostok között - dermatomiozitiszben a bőrben is -, felhalmozódva gyulladás keletkezik. A gyulladás során termelt antitestek és gyulladásos fehérjék, valamint az izmot beszűrő sejtek hatására az izomrostok pusztulása következik be.

Milyen tünetek esetén gondoljunk izomgyulladásra?

A klinikai tüneteket elsősorban a testközeli (felkar, comb) végtagizomzat gyengesége és fájdalma vezeti. Reggel még normális lehet az izmok ereje, de a nap folyamán egyre romlik, és esetére jelentős izomgyengeség jelentkezhet. Problémát jelent a karok felemelése, a hajmosás, fésülködés, nehezebb tárgyak felemelése, mozgatása.

Az alsó végtagi izomzat gyulladása, gyengülése következtében a guggolásból, székről történő felállás, az ágyból kiszállás, később már a járás is gondot jelenthet.

Dermatomiozitiszben mindehhez jellegzetes bőrtünetek társulnak. Az ún. Gottron-papulák az ujjtövek ízületei felett jelentkező lilás foltokat jelenti. Ugyancsak vöröses-lilás elszíneződés jelentkezik a ruhakivágásnak (dekoltázs) megfelelően (nyaki vörösség) illetve a szájnyílás és a szemek körül. Utóbbi úgy néz ki, mintha a betegnek "monoklija" lenne.

Az izmok és a bőr mellett más szervek is megbetegedhetek, így ízületi gyulladás (artritisz), ritkábban szívizomgyulladás, a tüdőállomány gyulladása és kötőszövetes átalakulása, nyelészavar, Raynaud-szindróma (a kéz- és lábujjak rohamokban, általában hidegre jelentkező vörösödése, lilulása) jelentkezhetnek.Milyen vizsgálatokkal lehet megállapítani a betegséget?

A fenti tünetek sokat segíthetek a betegség felismerésében. Emellett azonban az orvosnak speciális vizsgálatokat kell végeztetnie a diagnózis megerősítése végett.

Mindenekelőtt és elsősorban laboratóriumi vizsgálat szükséges. A kreatin-kináz (CK) és tejsav dehidrogenáz (LDH) enzimek fokozott termelése a miozitisz alapos gyanúját veti fel. Természetesen, mint a legtöbb gyulladásos betegségben, gyorsult vérsejtsüllyedés is észlelhető.

Immunológiai vizsgálattal speciális laboratóriumban kimutathatók azok az antitestek, melyek az autoimmun gyulladás velejárói. Utóbbiak nemcsak a diagnózist segítik, hanem a kimenetel (prognózis) szempontjából is fontosak lehetnek. Kimutatták ugyanis, hogy bizonyos autoantitestek gyakrabban jelzik bizonyos szervi érintettség fennállását, így ezen antitestek pozitivitásából következtetni lehet arra, hogy melyik klinikai típus vagy milyen szervi tünetek állhatnak fent.

Az izomkárosodást elektromos izomvizsgálattal (elektromiográfia, EMG) is ki lehet mutatni. Ilyenkor bizonyos izmokba nagyon vékony tűket szúrnak, melyek elektromos jelet közvetítenek az izomból az értékelő készülékbe. Ez elektromos hullámok formájában ábrázolódik a képernyőn. A normál izomműködéssel szemben, a gyulladt, károsodott izom másféle alakú görbéket rajzol ki.

Végül igen fontos a gyulladás kimutatása szövettani vizsgálattal. Ehhez a leginkább érintett izomból kis szövetmintát vesznek, és a szövettan alapján a gyulladás, károsodás foka meghatározható.

A képalkotó eljárások között a mágneses rezonanciavizsgálat (MRI) alkalmas a gyulladt izomterületek feltérképezésére. Természetesen az említett szervi érintettség gyanúja esetén szükség lehet az ízületek (röntgen, ultrahang ), a szív (ultrahang, EKG ), a tüdő (mellkasröntgen, magas felbontású CT ), a nyelőcső (kontrasztanyagos vagy izotópos vizsgálat ), a Raynaud-jelenség (kapillármikroszkópia ) tanulmányozására.

Ugyancsak fontos, hogy daganathoz társuló miozitisz gyanúja esetén az általános tünetek (fogyás, étvágytalanság) mellett részletes daganatkutatást kell végeznünk.

Cikkünk forrása a SpringMed Kiadó Kérdezz! - Felelek! sorozatának Autoimmun betegségek (2009.) című kiadványa. A kötet csaknem 100 kérdést és feleletet tartalmaz, közérthető nyelven, szakavatott immunológus orvos szakértők (dr. Szűcs Gabriella, dr. Szekanecz Zoltán) tollából.


Megrendelhető a SpringMed Kiadó webáruházában.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag