A hajmosás fortélyai

Szeret hajat mosni, vagy nyűgnek tartja a hajmosást? Elégedett az eredménnyel vagy sem? És hosszú távon? Ha úgy gondolja, van mit javítani, talán tudunk adni néhány ötletet.

Hajmosás a sampon előtt

Tényleg, mivel mostak hajat, amikor nem volt sampon? "Természetesen mosószappannal, aztán jött az ecetes öblítés. Gyönyörű selymes és fényes lett a hajunk" - meséli a nagymama kíváncsiskodó unokájának. A kérdésre, hogy akkor miért nem azt használja most is, egyszerű a válasz. "Nem mindenki szereti az ecetszagot, akárhogy kiöblítjük, azért a benne marad. Lassan áttértünk a samponra." Igaz... - törődik bele fintorogva a mai kor gyermeke, ő sem kedveli az ecetszagot. Az első maihoz hasonló sampont az 1930-as években hozták forgalomba, nálunk még sokáig a hagyományos szereket használták.
A hajszárító sem volt mindig kéznél. 2000-ben ünnepelhettük a találmány születésének 100. évfordulóját. Az első szerkezet két kilót nyomott. Mire a haj megszáradt, a karizmok is megerősödhettek.
És ma? Alighanem nagyon hálásak lehetünk a hajmosás vívmányainak, a különféle samponoknak és hajszárítóknak, amelyekkel pillanatok alatt szép frizurát tudunk varázsolni. Ugyanakkor, miközben a gyorsaságról nem szeretnénk lemondani, a haj számára is a legkedvezőbb ápolást keresve visszataláltunk az egyszerű, természetes hajápoláshoz, az ecethez, a törölközéshez és a napsütéshez is. Ma már a haj ismeretén alapuló tudás támasztja alá a tapasztalatot, és könnyebben kezelhető, jó illatú hatóanyagokkal érjük el a legjobb hatást.

Legyen mindig tiszta, csillogó, fényes, dús és jó illatú!

Ezt szeretnénk hajmosás után. Akkor szoktunk nekifogni a hajmosásnak, ha már nem egészen ilyen. Ha piszkosnak, ápolatlannak érezzük. Mitől tűnik idővel piszkosnak a haj? A levegőből rárakodó portól, a fejbőrben termelődő izzadságtól, a faggyúmirigyek termelte zsírtól, amelybe aztán még könnyebben beleragad mindenféle szennyeződés. Sok piszkot felvihetünk rá a kezünkkel, a kefével is.
A hajmosás gyakorisága tehát függ a fejbőr zsírosságától, izzadásától, a levegő szennyezettségétől, attól, hogy milyen anyagokat, hajápolókat teszünk rá, vagy hogy milyen gyakran nyúlunk hozzá - nem mindig tiszta - kézzel.
A sapkaviselet is növeli a faggyútermelést, a haj hamarabb zsírosodik.

Havonta vagy naponta?

Jó levegőjű helyen élőknél, gyerekeknél, száraz bőrűeknél olykor két-három hét is eltelhet két hajmosás között anélkül, hogy közben hajuk ápolatlan hatást keltene. Egyébként általában hetente egyszeri, legfeljebb kétszeri mosás javasolt, néha a frizura kedvéért is beiktatható egy-egy. Az ennél gyakoribb mosás igénybe veszi a hajat, és kiszárítja a fejbőrt, hacsak nem kímélő, naponkénti használatra is alkalmas samponnal mossuk. A gyorsan zsírosodó hajat akár naponta is lehet tisztítani.
Fontos, hogy mindig a mosási gyakoriságnak és a haj- és bőrtípusnak megfelelő sampont kell választani. Dr. Vass Ilona, bőrgyógyász szerint a patikákban kapható, illetve a bőrgyógyászatilag tesztelt samponokban bízhatunk, de a többi is biztonságos. A samponokkal szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy kémhatása bőrsemleges, azaz enyhén savas, 5,5 pH-jú legyen.
Ezen túl fontos az egyéni tapasztalat, hiszen lehet, hogy az ismerős által ajánlott termék a mi hajunkon nem válik be; ragadós, fésülhetetlen marad a hajunk. Ez semmiképp sem jó, mert ettől a hajszálak fokozottan sérülnek, roncsolódnak. Miután a sampon saját összetevőit nem távolítja el olyan hatékonyan, egy idő után mintha hamarabb piszkolódna a haj. Különösen érvényes ez a "2 in 1" samponokra, amelyeknél az a lényeg, hogy balzsamot is vigyenek a hajra, amit az öblítésnek nem szabad eltávolítania. Ha ezt tapasztaljuk, a legjobb egy időre más samponra váltani.

Gyökeres változás?

A balzsamok, hajszerkezet-javulást és fénylő, egészséges hajkoronát ígérő samponok sokat segíthetnek, de csodát azért nem tesznek. A hajszálat kívülről bevonva simává, jól fésülhetővé teszik, ami megóvja őket a további sérülésektől. Feltéve, hogy rendszeresen kenjük velük a szálakat. Azt ugyanis tudni kell, hogy a haj élettelen, nem tud úgy regenerálódni, mint az élő sejtekből álló bőr. Minőségét alapvetően a hajhagymákból kinövő hajszál tulajdonságai határozzák meg, amit a balzsamok és pakolások már nem tudnak befolyásolni. A növekvő hajszál tulajdonságait az életmód, a táplálkozás, a szervezet általános egészségi állapota szabja.

Mosás lépésről lépésre

  1. A mosás előtt alaposan keféljük ki a hajat, ezzel alaposan távolítsunk el belőle minél több szennyezést, esetleges lakkot vagy hajfixáló-maradékot.
  2. Bőséges, kellemesen meleg vízzel jól vizezzük be.
  3. Általában féldiónyi sampont számoljunk egy hajmosásra, természetesen a haj hosszához igazítva arányosan többre is szükség lehet. A sampont, még az igazán kíméleteseket is, érdemes egy kis flakonban kétszeresére hígítani, és jól összerázni.
  4. Hogy mire való a sampon? A szanszkrit-hindi eredetű és angolból nemzetközi ismertségre szert tett "shampoo" szó eredetileg "masszírozást" jelent. Jó, ha erre gondolunk a samponozáskor, és így is cselekszünk: ujjbegyeinkkel körkörös mozdulatokkal finoman oszlassuk el, és masszírozzuk be a fejbőrbe a sampont. Talán az egész procedúrának ez az egyik legfontosabb lépése, mert fokozza vérkeringést, ezáltal csökkenti a hajhullást. A faggyúképződést mérsékli, így különösen a könnyen zsírosodó hajnál kedvező a hatása. Megfelelő masszírozás után kicsit kitolódhat a következő hajmosás.
  5. Többnyire elegendő az egyszeri samponozás, a másodikra csak nagyon piszkos hajnál van szükség, ha az első menet alig habzik. A túlhabzás azt jelenti, fölöslegesen sok sampont vittünk föl.
  6. Legömbölyített, lehetőleg természetes anyagú - vaddisznósertéből készült - kefével óvatosan bontsuk ki a hajat, és alaposan öblítsük ki, legalább annyi ideig, mint amennyit a samponozással töltöttünk.
  7. A hajbalzsam nem feltétlenül szükséges, de érdemes használni, hogy jól fésülhetővé téve a hajat megvédje a mechanikai sérülésektől. A balzsamot egészen a hajvégekig óvatosan szét kell kenni a szálakon, majd öblítés előtt kefével fésüljük ki a hajat. Csak finoman, mert a vizes haj nagyon sérülékeny, de így könnyebb lesz kifésülni hajat törlés után.
  8. Végül addig öblítsük, míg a haj szinte "nyikorog" a kezünkben, amikor óvatosan kinyomjuk belőle a vizet.

Szárítás

Nedvszívó frottír törölközőbe óvatosan csavarjuk be a hajat, majd pár perc múlva kezdjük kíméletesen szárítgatni. A rövid hajat se dörzsölgessük, mert megsérülhet. A hosszabbnál érdemes előre hajtani a fejet, és a haj tövétől indulva a törölközőt két kézzel a fejhez, a hajtincsekhez és egymáshoz nyomva itassuk föl a hajvégekhez csurgó vizet. Az alapos törlés jelentősen lerövidíti a nem éppen kímélő hajszárítós szárítást. A hajszárítót legalább 15 cm távolságra tartsuk el a hajtól, nehogy megégessük. A hajszárítóból áramló levegő 100˚C fölé is hevülhet.
A hajszárító forrólevegő-kiáramlása mindig fölülről lefelé haladva érje a hajat, ellenkező esetben felkunkorodnak és összekócolódnak, töredezett hatást keltenek a hajszálak. A kefével kialakítandó formát, hullámot az előszárított, majdnem száraz hajon állítsuk be. Ehhez kis ideig meleggel, végül rögzítés gyanánt hűvös levegővel fújjuk. Az is megteszi, ha a szárítást abbahagyva kicsit hűvösebb levegőre lépve finoman meglegyezzük a hajat. A lényeg, hogy ne forrón formázzukt, és főként ne többször egymás után ugyanazokat a tincseket, mert az nagyon megtöri, elroncsolja a szálakat.
Ha meleg helyen tartózkodunk, és biztosan nem fenyeget megfázás, nem kell ragaszkodni a szárításhoz. Az eredendően száraz fejbőrnél azonban kedvez a korpásodásnak, ha sokáig vizes marad, ezért ilyenkor tanácsos megszárítani a hajat egészen a hajtövekig. Ha hajmosás után el szeretnénk menni hazulról, tanácsos elegendő időt hagyni utána, hogy rendesen megszáradhasson a haj. Ha a fejbőr még nedves, a hidegre kilépve könnyen megfázhatunk.

Hajmosási trükkök bőrtípusonként

Ha szeretne szép fényes hajat, próbálja ki nagymamáink módszerét, a citromos vagy enyhe ecetes vizes öblítést, ami a bőr kémhatását hivatott helyreállítani mosás után. A citromos víz a szőkéknek, az ecetes a sötéthajúak ajánlott inkább. A nagyon száraz fejbőrnek jót tesz, ha a hajmosás előtt fél órával tojás és olívaolaj keverékét kenjük rá, illetve ricinus- vagy mandulaolajjal bemasszírozzuk, és a hajmosásig törölközőbe tekerve hagyjuk.
Talán volt már alkalma észrevenni, milyen selymessé teszi a bőrt a tengervíz. Segít a fejbőrnek, ha a hajmosás előtt kellően sós vagy még inkább tengeri sós fürdőt készít, és a fejét is berakja. Jótékony hatású a korpa ellen. Jobb híján sós vizes öblítésként is megteszi.
A könnyen zsírosodó hajnak jót tesz, ha mosás után erős, langyosra hűtött borsmenta teával öblítjük. A mosásokat ritkíthatjuk úgy, hogy egyszer-egyszer szárazsamponhoz folyamodunk. A szárazsampon-sprayvel alaposan befújjuk a hajat, majd kifésüljük. Ideális megoldás, ha nincs idő hajat mosni. Szárításkor a levegőt felülről vagy pedig alulról a hajszálak között fölfelé fújjuk. Ha felülről szárítva felülről lefelé keféljük a hajat, nagyon hamar újra eloszlathatjuk a faggyút a hajon, ami így hamarabb lesz zsíros.

Végül oszlassunk el egy tévhitet!

A gyakori mosás nem okoz fokozott hajhullást, csupán arról van szó, hogy ilyenkor a nagyobb igénybevétel miatt több szál hullik ki. A lefolyó szűrőjén maradó hajszálakat érdemes lehet a végén megszámolni. Száz szál kiesése hajmosáskor még teljesen normális, noha tetemes szőrgombolyagnak látszik, különösen a hosszú hajnál. Ha minden hajmosás után több és több esik ki, érdemes utánanézni, mitől lehet.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag