A tej élet, erő, egészség - és valóban!

A fenti szlogen több mint nyolcvan éve ivódott be a köztudatba, és a legutóbbi időkig, bizonyos divatdiéták elterjedéséig senkinek nem jutott eszébe megkérdőjelezni. Mi sem tesszük: a tej tényleg kincset érően gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás.

Életkezdőknek és haladóknak is ajánlott

A tej egyike a legértékesebb táplálékunknak, összetevői minden életszakaszban elősegítik a szervezet egészséges működését, a megfelelő testi és szellemi fejlődést, az immunvédelmet. Nemcsak egészségmegőrző szerepe van, hanem több súlyos, részben a táplálkozással összefüggő betegség - így például a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a vastagbél daganatok, a csontritkulás, a fogszuvasodás - esetében a megelőzést is segíti.

A tej már a legkorábbi életszakaszban is jó szolgálatot tehet: sokféle értékes tápanyagával, fehérjéjével, gazdag ásványi anyag és vitamintartalmával segíti a várandós nők egészségének megőrzését és a magzat megfelelő fejlődését. Abban a népi bölcsességben is lehet valami, hogy a "tejből lesz a legkönnyebben tej" - vagyis hogy a szoptatás idején is tanácsos napi rendszerességgel fogyasztani legalább néhány deci tejet, vagy más tejtermékből egy-egy adagot. A csecsemők számára az első hat hónapban a legideálisabb táplálék az anyatej.

Kisgyermekeknek tehén-, kecske- stb. tejet csak egy éves kortól ajánlatos adni, de ha már képes a szervezetük feldolgozni, onnantól kezdve az egész gyermek- és fiatal korban nagy jelentősége van a tejfogyasztásnak a csontfejlődésükben, erőnlétük, állóképességük, izomerejük kibontakozásában. Felnőtt- és időskorban is jót tesz a tej rendszeres fogyasztása, a szellemi és a fizikai teljesítményt egyaránt fokozza, és lassítja a csont lebontásának ütemét, megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

Mi van egy pohár tejben?

A tej élettani feladata, hogy egy kis életkezdőt, egy magáról még gondoskodni nem tudó emlőskölyköt ellásson mindennel, ami az életben maradásához, fejlődéséhez feltétlenül szükséges. Ezzel magyarázható bonyolult összetétele, dús tápértéke: számos fehérjét, sokféle zsírt, szénhidrátot, a biológiailag aktív anyagok sokaságát tartalmazza. Zsiradékai közt mono-, di- és trigliceridek, foszfolipidek és szterolok egyaránt vannak. Kiváló minőségű, komplett fehérjét, köztük immunglobulinokat is tartalmaz. A benne lévő szénhidrátok döntő hányadát a laktóz adja. Gazdag az ásványi anyag- és nyomelem-tartalma, és elsősorban zsíroldékony vitaminok találhatók benne. Így nem csodálkozhatunk azon, hogy egy kis pohár, két deciliter tej fedezi a napi átlagos kalciumszükséglet és B12-vitamin bevitel mintegy egyötödét, a B2-vitamin napi ajánlott bevitelének több mint egyötödét, az A-vitamin hat, a fehérje tizenhárom, a vas három százalékát.

A tejben lévő tápanyagok közül a kalcium különösen fontos, ráadásul az összes élelmiszer-kalcium közül ez hasznosul a legjobban. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a tejtermékek a napi ajánlott kalciumbevitel háromnegyedét fedezik.

Csonterő, csontegészség

Magyarországon az elégtelen kalciumbevitel nyomán kialakult csontritkulás népbetegségnek számít. Egy felmérés szerint az iskoláskorúak többségénél (a fiúk hatvannégy százalékánál, a lányok hetven százalékánál) nem megfelelő a kalciumbevitel. Sokat enyhíthetne ezen a helyzeten, ha a mostanában aggasztóan visszaesett éves tejfogyasztást, ami jelenleg nem haladja meg a 150-160 kilogrammot fejenként, sikerülne újra legalább a nyolcvanas évekbeli 200 kg-os szintre emelni (ideálisnak a 260-270 kg-os éves fogyasztást tartanák). A legutóbbi hazai felmérések szerint a tej- és tejtermékek fogyasztásának átlagos mennyisége nem haladja meg a napi 235-250 grammot!

A táplálkozási szakemberek szerint ugyanis az oszteoporózis megelőzésének egyik kulcsa a magas kalciumtartalmú tej fogyasztás növelése. Bár maga a betegség inkább az előrehaladott életkorban alakul ki, a megelőzést már gyermekkorban kellene kezdeni, hiszen a csontjaink fejlődése a fiatal felnőttkorban, huszonéves korban befejeződik, ekkora érjük el az ún. csúcs-csonttömeget.

Peches tejallergiások

Vannak számosan olyanok is, akik szívesen innának tejet, ennének a sokféle ízesített, savanyított, érlelt tejtermékből, de nem tehetik, mert a szervezetük különféle okok miatt nem vagy csak nehezen tolerálja a tej fogyasztását. Egy részüket a laktózintolerancia, a tejcukor-érzékenység érinti, mások a tejfehérjével szemben fellépő allergiában szenvednek. Az első csoportba tartozók kárpótolhatják magukat a savanyított tejtermékekkel, de a tejallergiásoknak más eredetű kalciumpótlásról (hüvelyesek, olajos magvak, halak, stb.) kell gondoskodniuk.

Megfontolandó tények a tejről

A tej és a tejtermékek kalciumbevitelünk fedezésében betöltött szerepét nem sokan vitatják (az ellenvéleményt hangoztatókról és érveikről a következő bekezdésben olvashatnak), a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében szót kell ejtenünk néhány olyan tényezőről is, amelyet figyelembe kell venni az egészséges táplálkozás során. A tejtermékek fogyasztása nem csak remek kalciumforrás, hanem elég sok zsírt is jelent - a tej címkéjén feltüntetett 1,5 vagy 2,8 a százalékos zsírtartalomra utal - azaz fél liter tej elfogyasztásával a napi kalciumszükséglet nagy része mellett 7,5-14 gramm zsiradékot is elfogyasztunk. A tej kalciumtartalma pedig eléggé jól aránylik a zsírtartalmához, a zsír eltávolítására használt fölözés során ugyanis az ásványi sók jelentős része is kivonódik a tejből.

A boltok polcain sorakozó tejek majdnem egésze nagyüzemi állattartásból származik, különböző tisztítási- és feldolgozási folyamatokon átment termék, amely beltartalmi értékek szempontjából nem veszi fel a versenyt a korábbi "háztáji" tejekkel. Sőt, ma már például csak elvétve találkozhatunk tejből és nem permeátumból készült kakaóval - ezért sem a korábbi "kakaós tej" elnevezés, hanem "kakaós ital" szerepel a címkéken. Mondani sem kell, ezek ásványianyag-tartalma elmarad a tejalapú készítményekétől.

Ellenvélemények

Az utóbbi időben, egyes táplálkozási modellek, diéták kidolgozói és hívei között elterjedtek a tejivást ellenző vélemények is. Legfőbb érvük, hogy "egyetlen más emlős sem issza meg más emlős tejét" - ami önmagában is vitatható, mert dehogynem megissza, ha módja van rá - gondoljunk csak az ember környezetében élő kisállatokra. Élettani magyarázatuk a tejfogyasztás elutasítására, hogy szerintük a tejben lévő kalcium a szervezet számára hasznosíthatatlan, ezért csak növényi kalciumforrást ajánlanak. Sőt, ez álláspont szerint épp a tejfogyasztás növeli meg a csontritkulás veszélyét: az állati eredetű felesleges fehérjemennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét, hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat.

A dietetikus szakemberek nem osztják ezeket a véleményeket, a tejet és tejtermékeket tartják a kalciumbevitel legjobb forrásának, amelynek összetevői, például a laktóz elősegíti a felszívódást. A zöldségeknek pedig csak kis része tartalmaz jelentősebb kalciumot, ráadásul ezek némelyikében az oxalát-tartalom is akadályozza a felszívódást.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)