Nőiesség 40 felett: kössünk békét a hormonokkal! (x)

Miközben büszkén hangoztatjuk, hogy a XXI. században a negyven az új harminc, és a középkorú nőknek eszük ágában sincs megöregedniük, a természet továbbra is a régi sémákhoz igazodik: a termékeny kor ötvenéves kor körül lezárul. Mégsem szükségszerű, hogy az ember lánya egyúttal a nőiességének is búcsút intsen. Sőt!

A negyvenes éveikben megváltozik a nők hormonrendszere, amely évtizedeken át a teherbe esés lehetőségét biztosította számukra. Fokozatosan - 10-15 év alatt - megszűnik a peteérés, rendszertelenné válik, majd végleg elmarad a menstruáció. A hormonrendszer átalakulása az egész szervezet működésére hatással van, és a kellemetlen tünetek miatt sokan előre rettegnek ettől az időszaktól. Igaz, hogy a menstruáció végleges elmaradása biológiai értelemben az öregedés kezdetét jelenti, egy mai nőnek azonban nem kell feltétlenül így felfognia: tekinthetjük egy új állomásnak is az életben, amely nem csupán a vége valami fontos dolognak, hanem a kezdete is egy új, lendületes szakasznak. Lássuk, mi történik a női testben negyven felett!

változókor
változókor

A menopauza az utolsó vérzés, amelyet egy éven belül nem követ másik. A köznyelv sokszor a klimax szinonimájaként használja, pedig az hosszabb, többéves időszak, amely a termékenység csökkenésétől az utolsó menstruációig vezet. Az első jelek 40-45 éves korban jelentkeznek. Ekkorra általában a nők negyedének-felének rendszertelenné válik a ciklusa. Vitatott, hogy az időpontot befolyásolja-e, hogy mikor volt (korán-e vagy későn) az első menstruáció, de a dohányzás például egyértelműen sietteti a hormonális változásokat, míg az aktivitás, a pozitív életszemlélet ha meg nem is hosszabbítja a termékeny éveket, sokaknak könnyebbé teszi a változás éveit.

Az első időszakban még van tüszőérés a petefészkekben, az ovuláció viszont elmarad, így nincs progeszterontermelés. Progeszteron hiányában nincs, ami meggátolja a méhnyálkahártya-sejtek osztódását, a túlburjánzott méhnyálkahártya leválása pedig elhúzódó és fájdalmas vérzést okozhat. A mell feszül, a méh izomzatában jóindulatú daganat, mióma keletkezhet. Ebben a korban jellemző lehet a vashiány, a vérszegénység és a fertőző betegségekkel szembeni csökkent ellenállás. Ez a premenopauzának nevezett időszak addig tart, amíg az ösztrogénszint csökkenni nem kezd. Ettől a méhnyálkahártya sorvadásnak indul, így a vérzési zavarok mérséklődnek. Viszont sokan tapasztalnak az ösztrogénhiány miatt új tüneteket: hangulatingadozásokat, szorongást, kimerültséget, éjszakai izzadást, erős szívdobogást, fejfájást. A "hőhullámok" jelentkezése talán a legközismertebb panasz, a nők csaknem 80 százaléka észleli. Az utolsó vérzés után 2-3 évvel kezdődő időszak az úgynevezett "posztmenopauza", amikor a petefészkek már nem termelnek sem ösztrogént, sem progeszteront. A testi-hormonális változást gyakorta lelki teherként éljük meg. A nőiesség elvesztésétől sokan félnek, és a szorongást csak fokozzák a klimax kellemetlen tünetei.

változókor

Vény nélkül kapható gyógyszer

A nehéz időszakban segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Remifemin Plus tabletta. Ez a hormonmentes, kombinált növényi gyógyszer ellenőrzött körülmények között termesztett poloskavész és orbáncfű kivonatát tartalmazza. Előnyös hatását a változókorral járó testi és lelki panaszokra - hőhullám, verejtékezés, álmatlanság, lehangoltság, nyugtalanság, ingerlékenység, csökkent koncentrálókészség, szorongásos panaszok és késztetési zavarok - szelíden és fokozatosan, általában 2-3 hetes kezelés után már érezni lehet.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: