A változókor ezeket a nőket érintheti rosszabbul

A menopauzát kísérő tünetek, köztük a hőhullámok, az álmatlanság és a hüvelyszárazság súlyosabban érintik azokat a nőket, akik korai petefészek-elégtelenséggel küzdenek - állítja egy új tanulmány.

Bár a legtöbbször változókori tünetként esik róluk szó, a hőhullámok mögött valójában számos kiváltó ok meghúzódhat - részletek itt.

A változókorral járó jellegzetes tünetek, azok közül is elsősorban a pszichológiai és szexuális jellegű problémák rosszabbul érintik azokat a nőket, akiknél korai petefészek-elégtelenséget (POI) diagnosztizáltak - derült ki az Észak-Amerikai Menopauza Társaság folyóiratában megjelent friss tanulmányból, melyet a News Medical portál szemlézett.

Az új kutatás során a szakértők közel 300 kínai nő bevonásával vizsgálták a korai petefészek-elégtelenséggel küzdőknél jelentkező klimaxos tüneteket, majd összehasonlították azok súlyosságát a természetes menopauzát átélt hölgyek tüneteivel. A szakemberek arra jutottak, hogy a POI-val diagnosztizált alanyoknál gyakoribbak a változókori tünetek, és gyakran súlyosabb formában is érintik őket, mint a változókoron 50 éves kor felett áteső társaikat. Különösen rosszabbul érintették őket a hangulatingadozások, a hőhullámok, az álmatlanság, a kimerültség, valamint a szexuális élettel összefüggő problémák, mint például a hüvelyszárazság, a fájdalmas közösülés vagy a libidócsökkenés.

változókor klimax korai petefészek-elégtelenség
Súlyosabb tünetekkel számolhatnak a korai petefészek-elégtelenséggel küzdő nők. Fotó: Getty Images

Idő előtt jön a változókor

Korai petefészek-elégtelenségről akkor beszélhetünk, ha a korábban normális ciklus 40 éves kor előtt kezd megszűnni, azaz a változókori tünetek idő előtt jelentkeznek. Hátterében jellemzően genetikai vagy autoimmun kiváltó okok húzódnak. Az állapot nemcsak a gyerekvállalás szempontjából jelenthet gondot, a korai petefészek-elégtelenség kimutathatóan összefüggésbe hozható olyan betegségek magasabb kockázatával, mint a csontritkulás, a szív- és érrendszeri problémák, a kognitív zavarok, valamint a szexuális diszfunkciók.

Az eredmények fényében dr. Stephanie Faubion, a kutatást vezető orvosigazgató hangsúlyozta, hogy a POI-vel diagnosztizált nők esetében még nagyobb figyelmet kell fordítani a pszichés és szexuális zavarok megelőzésére, illetve kezelésére. A korai petefészek-elégtelenség ösztrogénpótlással kezelhető, a panaszok megszüntethetők, ám a menstruációs ciklus nem állítható helyre teljesen, ezért a teherbeesésre sem lesz már mód. Az ismert kockázatok miatt az érintetteknek különösen javasolt a rendszeres orvosi kontroll, valamint a hormonpótlás miatt fokozott nőgyógyászati ellenőrzés és rendszeres mammográfiai vizsgálat is szükséges.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)