Miről árulkodik az orrváladékunk?

Talán visszataszítónak és feleslegesnek tartjuk, orrváladékunknak mégis fontos szerepe van egészségünk megőrzésében. Színe és állaga ráadásul többféle betegségre is felhívhatja a figyelmet.

Az orrfolyás az egyik leggyakrabban jelentkező tünet, amelyet számtalan dolog kiválthat allergiától különböző vírusos és bakteriális fertőzésekig. Lehet, hogy visszataszítónak tartjuk, de a valóságban nagyon is fontos szerepe van egészségünk megőrzésében. A váladékot a nyálkahártyán lévő speciális sejtcsoport termeli, elsődleges funkciója pedig, hogy megnehezítse a kórokozók szervezetbe jutását. A nedves anyagba ugyanis beleragadnak a szervezet számára nemkívánatos részecskék (kórokozók, allergének), majd eltávoznak, miután kifújjuk az orrunkat vagy tüsszentünk. Emellett az orrváladék nedvesítő funkciót is betölt, így segíti a szaglásunkat. Nem csak az orrváladék mennyiségére, de állagára és színére is hatással van, ha megbetegszünk. Az alábbi dolgokra érdemes figyelni!

Az orrváladék színe

Az orrváladék 95 százaléka víz, ezért egészséges esetben folyékony halmazállapotú, színtelen folyadék. Legnagyobb része a torkunkon keresztül a gyomorba áramlik, ahol a gyomorsav semlegesíti. Nátha esetén azonban a szervezet jóval több váladékot termel annak érdekében, hogy minél gyorsabban megszabadulhasson a kórokozóktól. A nyálkahártya gyulladása miatt a váladék besűrűsödik, illetve a színében is megfigyelhetünk változást.

orrfújás, orrváladék
orrfújás, orrváladék

Hogyha a zsebkendőbe pillantva fehér színű váladékot látunk, az kezdődő náthát, illetve allergiát is jelezhet. Ez esetben arról van szó, hogy az orrváladék nedvességtartalma csökken, állaga pedig sűrűbbé válik. Ilyenkor javasolt olyan nyákoldó hatású orrsprayt alkalmazni, amely hígítja a légúti váladékot, és segíti annak ürülését.

Aki valaha kiment már a szabadba súlyosabb mínuszok idején, gyorsan megtapasztalhatta, hogy nem beteg, mégis kipirosodik és folyik az orra. Mi áll e jelenség mögött, s mennyire veszélyes? Itt a válasz.

A zöldes vagy sárgás árnyalat általában azt jelzi, hogy szervezetünk már nagy erőket vetett be a kórokozók elpusztítására. Afertőzéshelyére az immunrendszer fehérvérsejteket irányít, amelyek elhalva szintén az orrunk irányába ürülnek ki. Ezek az elpusztult sejtek aztán a váladékot is elszínezik, amely kezdetben sárgás, ha viszont sűrűbb, akkor zöldes árnyalatot ölt fel.

Gombás fertőzést jelezhet, ha ilyen

Előfordulhat az is, hogy a váladék inkább pirosas-barnás színű - ilyenkor nagy valószínűséggel vérrel keveredett. Persze nem kell azonnal megijedni, a tünet általában semmi komolyra nem utal, okozhatja például az orr nyálkahártyájának kiszáradása vagy irritációja is. Hogyha túl erősen vagy túl gyakran fújjuk ki az orrunkat, a nyálkahártyán lévő erek egyike megrepedhet, és a váladék ilyenkor vérrel keveredik. Az orrvérzés viszont komoly betegségek - keringési problémák, bárányhimlő, orrgarati daganatok - tünete is lehet, ezért érdemes orvoshoz fordulni, ha visszatérő problémát jelent, .

Ritkább esetben orrváladékunk egészen sötét, szürkés-feketés színűvé is válhat. Ez a legtöbb esetben azt jelzi, hogy valamilyen szennyeződés került az orrüregbe, amit fokozott váladékozással távolítana el a szervezet. Rosszabb esetben a sötét színű orrváladék súlyos, gombás fertőzést jelez. Ilyenkor általában magas láz, köhögés, nehézlégzés és levertség is társul a panaszokhoz. Ha ezt tapasztaljuk, a lehető leggyorsabban forduljunk orvoshoz!

A cikk megjelenését a Kéri Pharma Kft. támogatta.

RINO/2019/01/01

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció